Σπουδαίοι σολίστ με διεθνή αναγνώριση, διάσημοι λυρικοί ερμηνευτές, δημοφιλείς ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού αλλά και μεγάλες ορχήστρες, καταξιωμένοι μαέστροι και αστέρια του παγκόσμιου χορού δίνουν το δυναμικό παρών στο νέο πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Όπως νόημα σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Γιάννης Βακαρέλης πρόκειται για ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα με στόχο «να δημιουργηθεί ένας κοινός τόπος όπου θα συναντηθούν οι «φυλές» της μουσικής, του χορού, του θεάτρου και της όπερας, με απλά λόγια Ένα Μέγαρο για Όλους»

Ο διεθνούς φήμης Έλληνας βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος

Μετά τις απαραίτητες αποστάσεις που επέβαλε η πανδημία είναι τώρα η στιγμή καλλιτέχνες και κοινό να έρθουν πάλι κοντά, να επικοινωνήσουν δημιουργικά. Αυτόν τον σκοπό εξυπηρετούν και οι τρεις νέες μουσικές ενότητες που προστίθενται στον φετινό προγραμματισμό. Στο πλαίσιο των «Violin Masters» θα συναντηθούν κορυφαίοι βιολονίστες μεταξύ των οποίων ο Λεωνίδας Καβάκος που θα συμπράξει με την Yuja Wang στο πλαίσιο της κοινής περιοδεία τους (30/11), και οι Viktoria Mullova, Vilde Frang και Janine Jansen. Οι «Piano Days» θα φέρουν στην Αθήνα τρεις από τους σημαντικότερους πιανίστες της εποχής μας, τους Maria João Pires και Nikolai Lugansky, αλλά και τον πολυβραβευμένο νεαρό Πολωνό Rafal Blechacz.

Τη δική της ξεχωριστή ενότητα αποκτά φέτος και η τζαζ, με το Jazz@Megaron, που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο, να φιλοξενεί δεξιοτέχνες μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό όπως οι Stefano di Battista Quartet, Δημήτρης Βασιλάκης–Gil Weiberg–Shimon Robot & Friends (για πρώτη φορά στην Ελλάδα), Espen Berg Τrio, Σάκης Παπαδημητρίου, Τάσος Πάππας, Σταύρος Λάντσιας, Αλέξανδρος Δράκος-Κτιστάκης και Δημήτρης Καλαντζής.Την τιμητική της όμως θα έχει και η όπερα με την έλευση εκλεκτών παγκόσμιων εκπροσώπων της μεταξύ των οποίων η κορυφαία σοπράνο Lise Davidsen (15/10) στην παρθενική της εμφάνιση στο Μέγαρο και η βραβευμένη με Grammy μετζοσοπράνο Joyce DiDonato η οποία θα παρουσιάσει ένα νέο καλλιτεχνικό πρότζεκτ (30/5).

Η σπουδαία μετζοσοπράνο Joyce DiDonato

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε και το νέο, πολυαναμενόμενο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου που θα έχει τίτλο «INK» και θα κάνει πρεμιέρα στο Μέγαρο όπου θα φιλοξενηθεί για επτά συνολικά παραστάσεις (12, 13, 14, 15 και 19, 20, 21/1).

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα κάνει πρεμιέρα η νέα παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Η ενότητα του χορού ωστόσο περιλαμβάνει κι άλλες ενδιαφέρουσες συμμετοχές όπως το φημισμένο χορευτικό σύνολο από το Κεμπέκ του Καναδά, Les Grands Ballets Canadiens (8 και 9/4) και ο πάντα πρωτοπόρος Akram Khan, ο οποίος θα παρουσιάσει μια καινούργια παραγωγή που αφορά στην κλιματική κρίση (14 και 15/6).

Παράλληλα ο συμφωνικός ήχος θα εκπροσωπηθεί μέσα από συναυλίες αξιόλογων ορχηστρών υπό την διεύθυνση μεγάλων μαέστρων. Ανάμεσά τους η Ορχήστρα Maggio Musicale Fiorentino με τον Daniele Gatti στο πόντιουμ, το μπαρόκ σύνολο υ Les Arts Florissants, η Chamber Orchestra of Europe που θα διευθύνει ο Sir Antonio Pappan, η ορχήστρας προκλασικής μουσικής Il Pomo d’Oro με μαέστρο τον Maxim Emelyanychev κ.α.

Η Chamber Orchestra of Europe

Πιστό στην διαχρονική πολιτική της ανάδειξης νέων, ταλαντούχων καλλιτεχνών το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα δώσει, και φέτος, βήμα σε πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες αλλά και ξένους μουσικούς ενώ ειδική αναφορά θα γίνει και στην Παλαιά Μουσική μέσα από παραστάσεις καλλιτεχνών και σχημάτων που εκπροσωπούν το ιδιαίτερο αυτό είδος.

Το ελληνικό τραγούδι δεν θα μπορούσε να λείπει φέτος από το Μέγαρο. Τραγουδοποιοί και ερμηνευτές με μεγάλη μουσική ιστορία, όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος (10/12), ο Μανώλης Μητσιάς (4/2), η Μαρία Φαραντούρη με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και η Δήμητρα Γαλάνη (10/2) θα ταξιδέψουν το κοινό με τα διαχρονικά τραγούδια τους ενώ θα γίνουν και αφιερώματα σε σημαντικές μουσικές προσωπικότητες όπως ο Θάνος Μικρούτσικος και η Δόμνα Σαμίου.

Μια εντυπωσιακή μουσική παράσταση με πρωταγωνιστή τον Ροβινσώνα Κρούσο. σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη και διασκευή Γιώργου Γαλίτη, που θα παρουσιάζεται από τον Οκτώβριο 2022 έως τον Απρίλιο 2023, είναι η κορωνίδα των εκδηλώσεων του φετινής ενότητας του προγράμματος που απευθύνεται στα παιδιά ενώ τις Κυριακές θα στήνονται Κυριακάτικες συναυλίες για όλη την οικογένεια. Το παιδικό πρόγραμμα συμπληρώνεται από το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας (14-20/11) και τις ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δράσεις.

Στο μεταξύ, όπως κάθε χρόνο, έχει ετοιμαστεί ένα ειδικό πρόγραμμα για τις μεγάλες εορταστικές περιόδους του έτους. Φέτος λοιπόν θα κάνουμε «Χριστούγεννα στο Μέγαρο» με πολλές και καλές παραστάσεις μεταξύ των οποίων το ροκ μιούζικαλ «Σκρουτζ», βασισμένο στη «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Καρόλου Nτίκενς, σε πρωτότυπη μουσική του Στέφανου Κορκολή και σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη, με τον Πάνο Μουζουράκη να ηγείται ενός πολυμελούς θιάσου ηθοποιών και τραγουδιστών σε ρόλους-έκπληξη (22-30/12), «Τα Τραγούδια της Λιλιπούπολης», τη συναυλία της Παιδικής Χορωδίας Μozart της Βιέννης (17-18/12) κ.α. Για τις ημέρες του Πάσχα έχουν προγραμματιστεί οι αντίστοιχου ύφους εκδηλώσεις με ορχηστρική αλλά και παραδοσιακή μουσική.

Διαβάστε ακόμη: