Μια σειρά από πρωτοποριακές κινήσεις όπως η πώληση του πρώτου πακέτου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην ελληνική αγορά αλλά και η συστηματική προσπάθεια επτά ετών ήταν εκείνα που συντέλεσαν στην επιτυχή αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς, σημειώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς  Χρήστος Μεγάλου.

Η διοίκηση της τράπεζας επικεντρώθηκε στα κύρια ζητήματα που έπρεπε να επιλυθούν και πλέον ατενίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση, τόνισε μιλώντας στο Bloomberg TV.

Μέρισμα

Ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι αισιοδοξεί πως θα δοθεί το πράσινο φως για την απόδοση μερίσματος από τις ρυθμιστικές αρχές. “Για το 2023 είμαστε σε συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές και είναι ένας εποικοδομητικός και ειλικρινής διάλογος” είπε. Όπως είπε έχει υπολογιστεί ένα 10% επί των καθαρών κερδών. Αυτό είναι «κάτι που περιμένουμε να συμβεί και είναι και αυτή μια συμβολική κίνηση», είπε ο κ. Μεγάλου.

Αναφορικά με τον στόχο για κερδοφορία 1 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία, τόνισε ότι υπάρχει πειθαρχία στην υλοποίηση του σχεδίου και εστίαση στη μείωση του κόστους κινδύνου (Cost of Risk). Η Ελλάδα δεν παράγει τώρα τόσα NPEs όσα στο παρελθόν, επεσήμανε.

Το 2023 ήταν η καλύτερη χρονιά για την Πειραιώς και περιμένουμε το 2024 να είναι ακόμα καλύτερο. Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται καλύτερα από την ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια, σημείωσε. Αυτό είναι καλό στοιχείο και μαζί φέρνει εξαγορές και συγχωνεύσεις, αλλά και ξένες επενδύσεις. Περιμένουμε αύξηση των χορηγήσεων 5-6%.

Επεσήμανε ότι η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το χρηματιστήριο θα μεταταγεί στις «αναπτυγμένες» αγορές. Υπάρχει ενδιαφέρον από τους επενδυτές, καλής ποιότητας επενδυτές, το είδαμε στο πρόσφατο placement της Πειραιώς που είχε μεγάλη υπερκάλυψη.

ΕΚΤ

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για τις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ ανέφερε πως περιμένει ότι η πρώτη κίνηση θα γίνει τον Ιούνιο και μετά θα ακολουθήσουν άλλες 2-3 μέσα στη χρονιά.

Τέλος, υποστήριξε ότι ο τραπεζικός κλάδος είναι ανταγωνιστικός, δεν χρειάζονται λιγότερες τράπεζες, ίσως χρειάζονται περισσότερες τράπεζες, παρά λιγότερες.

Διαβάστε ακόμη: