Το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο ξεσκεπάζεται στη Γερμανία, όπου μετά τις Deutsche Bank και Wirecard, να παίρνει μεγάλος χρηματοπιστωτικός οργανισμός που ειδικεύεται στην παροχή πίστωσης σε εταιρείες logistics.
Ειδικότερα, καταπέλτης είναι η γερμανική χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή (BaFin) εναντίον της Greensill Bank, καθώς εντόπισε ύποπτες λογιστικές «αλχημείες» στον ισολογισμό της. Η BaFin, μάλιστα, κατέθεσε καταγγελία καθώς και το πόρισμα της έρευνάς της στην Εισαγγελία της Βρέμης, όπου είναι η έδρα της τράπεζας. Ως αποτέλεσμα, κινδυνεύουν να χαθούν 50.000 θέσεις εργασίας.
Σημειώνεται πως η έρευνα για τη χρηματοοικονομική κατάσταση του γερμανικού ιδρύματος είχες αρχίσει το 2020, με την KPMG να σκανάρει τις λογιστικές καταστάσεις του. Η τράπεζα, της οποίας σύμβουλος τυγχάνει να είναι ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron, βρισκόταν σε συνομιλίες για να πουλήσει τμήματα της επιχείρησής της, με ριπόρτ που την αφορούν να «δείχνουν» αφερεγγυότητα.
Σε ανακοίνωση που προηγήθηκε της καταγγελίας της BaFin, η Greensill Bank εμφανίζεται να είναι έτοιμη να πωληθεί κατά ένα μέρος σε μεγάλο χρηματοπιστωτικό οργανισμό. Μάλιστα, η εν λόγω συμφωνία επρόκειτο να διευθετηθεί μέσα στην εβδομάδα. Η εταιρεία που ενδιαφέρεται για την Greensill Bank είναι ο επενδυτικός κολοσσός Apollo.
Η Greensill Bank ειδικεύεται στη χρηματοδότηση εφοδιαστικών αλυσίδων, διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους.
Σύμφωνα με τη διαφήμιση στον ιστότοπό της, «Η οικονομική μας δύναμη είναι η ασφάλειά σας». Ωστόσο, η εμπιστοσύνη σαφώς έχει υποστεί πλήγμα τις τελευταίες ημέρες. Η Bafin επέβαλε μορατόριουμ. Οι επιθεωρητές σταματούν όλες τις καταθέσεις και αναλήψεις.
Επιπλέον, έχουν «κλειδώσει» τις κινήσεις των πελατών. Το μέτρο δικαιολογείται από την απειλή υπερχρέωσης. «Η Greensill Bank AG δεν έχει συστηματική σημασία. Επομένως, τα όποια δεινά υποστεί δεν αποτελούν απειλή για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα» λέει η δήλωση του Bafin.
Τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος που εδρεύει στη Βρέμη ανέρχονταν στο τέλος του 2020 σε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ένα μορατόριουμ είναι ένα από τα πλέον κρίσιμα μέσα στην εργαλειοθήκη της εποπτικής αρχής, προκειμένου τα περιουσιακά στοιχεία μιας προβληματικής τράπεζας να διασφαλίζονται όσο το δυνατόν καλύτερα για τους καταθέτες και τους πιστωτές.