Η βρετανική οικονομία σημείωσε οριακή ανάπτυξη στο α’ τρίμηνο του 2023, αντί της πρόβλεψης για «ρηχή» ύφεση, ωστόσο, η –απρόσμενη– απότομη πτώση του ΑΕΠ τον Μάρτιο, υπογραμμίζει πόσο «εύθραυστη» είναι η ανάκαμψη. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0.1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, όσο και στο δ’ τρίμηνο του περασμένου έτους και σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Σε ετήσια βάση, η αύξηση ήταν της τάξεως του 0.2%.

Όμως, τον Μάρτιο μειώθηκε κατά 0.3%, καθώς ο τομέας των υπηρεσιών υποχώρησε για 0.4% λόγω των αδύναμων πωλήσεων αυτοκινήτων και γενικότερα των λιανικών, που προκάλεσαν ο υψηλός πληθωρισμός και ο ασυνήθιστα βροχερός καιρός. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων επηρέασαν, επίσης, αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα στο α’ τρίμηνο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία.

Ο πληθωρισμός στη Μεγάλη Βρετανία ήταν υψηλότερος από το 10% τον Μάρτιο, διπλάσιος από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και υψηλότερος από της Ευρωζώνης, ενώ, η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 4.5%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Διαβάστε ακόμη: