Οι κυβερνητικές υπηρεσίες της Μεγάλης Βρετανίας εκτιμάται ότι δαπάνησαν συνολικά 161.7 εκατομμύρια λίρες (περίπου 200 εκατ. ευρώ) για την κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ, αλλά και τις παράπλευρες εκδηλώσεις, σύμφωνα με σημερινή (18/05) ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Η μακροβιότερη μονάρχης της Μεγάλης Βρετανίας απεβίωσε την 8η Σεπτεμβρίου 2022, σε ηλικία 96 ετών. Στο Νησί, κηρύχθηκε δεκαήμερο εθνικό πένθος, το οποίο κορυφώθηκε με την κηδεία της, τη 19η Σεπτεμβρίου.

Αρχικά, το φέρετρο με τη σορό της Ελισάβετ εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό του Εδιμβούργου. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο Λονδίνο, όπου υπολογίζεται ότι 250.000 άνθρωποι περίμεναν επί ώρες στην ουρά για να την τιμήσουν, περνώντας μπροστά από το φέρετρο, στο Γουεστμίνστερ. Σε αυτό το διάστημα, ο γιος της και διάδοχος, Βασιλιάς Κάρολος, έκανε περιοδεία στις τέσσερις συνιστώσες χώρες της Μεγάλης Βρετανίας, μαζί με την τότε Πρωθυπουργό, Λιζ Τρας.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης, ήταν αυτές οι εκδηλώσεις να κυλήσουν ομαλά και με την αρμόζουσα αξιοπρέπεια, ενώ, ταυτόχρονα θα διασφαλιζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια η ασφάλεια του κοινού», ανέφερε ο Τζον Γκλεν, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, σε γραπτή τοποθέτηση προς το κοινοβούλιο. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού, συνολικά 73.7 εκατομμύρια στερλίνες, δαπανήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, που είναι υπεύθυνο για την αστυνόμευση και την εθνική ασφάλεια.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου τόνισε, εκείνη την εποχή, ότι η κηδεία αποτέλεσε τη μεγαλύτερη επιχείρηση αστυνόμευσης στην ιστορία της υπηρεσίας, καθώς παρέστησαν ηγέτες κρατών και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από όλον τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη: