Η πλειονότητα των Βρετανών παραμένει θετική απέναντι στη μοναρχία, ωστόσο, η στήριξη στο πρόσωπο του Βασιλιά εξασθενεί μεταξύ των νεότερων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα (24/04), μερικές ημέρες πριν από τη στέψη του Καρόλου Γ’.

Το 58% των 4.592 Βρετανών που ερωτήθηκαν, συνεχίζουν να εκτιμούν ότι ένας μονάρχης είναι προτιμότερος από έναν εκλεγμένο αρχηγό κράτους, κάτι το οποίο επιθυμεί το 26% των ερωτηθέντων, στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε διαδικτυακά στα μέσα Απριλίου από το ινστιτούτο YouGov.

Ενώ οι Βρετανοί παραμένουν κατά πλειονότητα «υπέρ» της μοναρχίας, η στήριξη μειώνεται. Το 2012, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων βασιλείας της Ελισάβετ Β’, αντίστοιχη δημοσκόπηση της YouGov έδειξε ότι σχεδόν τα 3/4 των Βρετανών προτιμούσαν να έχουν μονάρχη, παρά εκλεγμένο αρχηγό κράτους.

Η νέα δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του BBC, αποκαλύπτει σημαντικές αποκλίσεις απόψεων ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα. Ενώ το 78% των ερωτηθέντων ηλικίας 65 ετών και άνω είναι «υπέρ» της μοναρχίας, μόνο το 32% των συμμετεχόντων ηλικίας 18 – 24 ετών συμφωνούν (συγκριτικά με το 38% που επιθυμούν εκλεγμένο αρχηγό κράτους και το 30% δεν εκφράζουν συγκεκριμένη άποψη).

Τα 3/4 των ερωτηθέντων νεαρής ηλικίας (78%) τονίζουν, επίσης, ότι «δεν ενδιαφέρονται» για τη βασιλική οικογένεια. Άλλη δημοσκόπηση στα μέσα Απριλίου έδειξε ότι σχεδόν τα 2/3 των Βρετανών δεν ενδιαφέρονται για τη στέψη, που έχει προγραμματισθεί για την 6η Μαΐου. Μεταξύ των νεότερων, το 59% εκτιμά ότι ο Βασιλιάς Κάρολος είναι «αποκομμένος» από τη ζωή των υπηκόων του, μία άποψη που συμμερίζεται το 45% των Βρετανών.

Εν μέσω κρίσης του κόστους διαβίωσης και με τον πληθωρισμό να παραμένει πάνω από το 10%, ορισμένοι επικρίνουν το κόστος της διοργάνωσης μίας τελετής, όπως είναι η στέψη. Το κόστος των εορτασμών δεν είναι ακόμη γνωστό, όμως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ενθρόνιση της Ελισάβετ Β’ το 1953 –σίγουρα πιο μεγαλοπρεπής από αυτή που προβλέπεται για τον Κάρολο– κόστισε ποσό αντίστοιχο άνω των 22 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: