Νέες μορφές αντισημιτισμού που συνιστούν “μια μεγάλη απειλή για την ζωή των εβραίων στη Γερμανία μέσω της σχετικοποίησης του ναζισμού, των θεωριών συνωμοσίας και του εγκωμιασμού του τρόμου”, επισήμανε μια διακεκριμένη γερμανική μκο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Ίδρυμα Amadeu Antonio, που εδρεύει στο Βερολίνο και έχει ως έργο του την καταπολέμηση του ακροδεξιού εξτρεμισμού, του ρατσισμού και του αντισημιτισμού, δημοσίευσε σήμερα τα συμπεράσματά του στην “Έκθεση για την Κατάσταση της Κοινωνίας των Πολιτών”.

Το κίνημα “Δημιουργική Σκέψη” έχει ανοίξει τον δρόμο σε “νέες μορφές αντισημιτισμού”, όπως αναφέρεται.

Το κίνημα απαρτίζεται ως επί το πλείστον από αρνητές της Covid-19, ακροδεξιούς ακτιβιστές και αντιεμβολιαστές και έχει πραγματοποιήσει μαζικές διαδηλώσεις.

Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνοδεύεται από αντισημιτικές ερμηνείες, όπως η εξίσωση της ρωσικής εισβολής με το Ολοκαύτωμα, ενώ οι αντιησραηλινές διαδηλώσεις στη Γερμανία εξυμνούν την τρομοκρατία.

Ανάμεσα στα κρούσματα αντισημιτισμού κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους που αναφέρονται στην έκθεση είναι δύο επιθέσεις εις βάρος εβραίων τουριστών στο Βερολίνο και ένα περιστατικό στην Φρανκφούρτη, όπου κάποιοι χάραξαν μια σβάστικα στην εξώπορτα του εβραίου δημάρχου Πέτερ Φέλντμαν.

Αυτή η αντισημιτική απειλή αναφέρθηκε από την αστυνομία τον Μάρτιο.