Σε απόλυτη πρωταγωνίστρια στις επενδύσεις real estate και ανάπτυξης, ανάδειξης και αξιοποίησης (ιστορικών) ακινήτων στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύεται η εισηγμένη εταιρεία Dimand, η οποία από την αρχή της λειτουργίας της, το 2005, έχει ενσωματώσει τη φιλοσοφία των «πράσινων» κτηρίων στον πυρήνα της δραστηριότητάς της, δημιουργώντας μία νέα αγορά στο real estate, με απολύτως πρωτοποριακές κατασκευές.
Η Dimand έχει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο «πράσινων» κτιρίων στην Ελλάδα, ενώ αναλαμβάνει μόνο έργα που έχουν προφίλ βιώσιμης ανάπτυξης στο πλέον υψηλό επίπεδο «πράσινης» βαθμολογίας.
Η εταιρεία υλοποιεί ή συμμετέχει σε επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ έως το 2026 στη Θεσσαλονίκη, με κορυφαία projects ανάπλασης ή ανάδειξης παλαιών ακινήτων, όπως το HUB 26 που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο, το πρώην εργοστάσιο ΦΙΞ, το πρώην εργοστάσιο της Βαλκάν Εξπόρτ που θα γίνει κέντρο logistics και πολλά άλλα.
Παράλληλα, η εταιρεία ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην ανάπλαση της ΔΕΘ όταν βγει ο διαγωνισμός, όπως τόνισε ο ιδρυτής και κύριος μέτοχος της εταιρείας Δημήτρης Ανδριόπουλος την περασμένη Πέμπτη σε συνάντηση με δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη.
«Η ανάπλαση της ΔΕΘ, είναι ένα project που μας ενδιαφέρει. Δεν είναι πολύ σημαντικό κατασκευαστικά, αλλά είναι ένα έργο ανάπτυξης, στο δικό μας τομέα εξειδίκευσης. Αν η διακήρυξη είναι στη σωστή κατεύθυνση, θα συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό», τόνισε ο κ. Ανδριόπουλος.
Η μετοχή
Την ίδια ώρα όμως, η μετοχή αποτελεί τη μεγαλύτερη απογοήτευση του ελληνικού χρηματιστηρίου την τελευταία διετία, μολονότι παρουσιάζει σημάδια αφύπνισης τις τελευταίες εβδομάδες.
Σε μια εποχή που – εδώ και χρόνια – οι διοικήσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου έχουν κάνει σημαία τους την έλκυση νέων εταιρειών προς εισαγωγή στο χρηματιστήριο, ώστε μέσω αυτής της διαδικασίας να «χτιστεί» και μια νέα γενιά επενδυτών, φαίνεται πως κάποιοι ιθύνοντες (ανάδοχοι, με την ανοχή των εποπτικών αρχών), συνεχίζουν τη… φάμπρικα που έφερε στην απαξίωση την αγορά.
Η Dimand εισήλθε στην αγορά τον Ιούλιο του 2022 με τιμή εισαγωγής τα 15 ευρώ, σηκώνοντας μάλιστα 98 εκατ. ευρώ, αποτελώντας έως τότε τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή από το 2007, όταν είχε εισαχθεί η Τέρνα Ενεργειακή στο χρηματιστήριο.
Έκτοτε όμως, η μετοχή της Dimand έχει απογοητευτική πορεία. Αποκορύφωμα αυτής της εικόνας ήταν η κατρακύλα στις 20 Ιουνίου 2024 στα ιστορικά χαμηλά των 8 ευρώ, που σημαίνει ότι τότε κατέγραψε απώλειες 45% από την τιμή εισαγωγής!
Πέρυσι, σε μια χρονιά εξαιρετική για το χρηματιστήριο καθώς ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 39,08%, η μετοχή της Dimand αποτέλεσε την απόλυτη παραφωνία σε όλη τη μεσαία κεφαλαιοποίηση καταγράφοντας απώλειες 28,86%, ενώ φέτος, με το Γ.Δ. στο +10,28%, υποχωρεί κατά 10,57% και μάλιστα έφτασε να χάνει έως 24%. Πάντως, τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει τάση αφύπνισης και βελτίωσης, καθώς από τα ιστορικά χαμηλά του Ιουνίου, η μετοχή βγάζει αντίδραση σε ποσοστό 17,25%.
Φαίνεται πως η διοίκηση του Δημήτρη Ανδριόπουλου έχει θορυβηθεί τα μέγιστα από αυτή την (κάκιστη) εξέλιξη.
Μάλιστα, σε συνάντηση με δημοσιογράφους την περασμένη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη και σε ερώτηση του Radar για το αν η μετοχή μπήκε σε πολύ υψηλή τιμή, ο κ. Ανδριόπουλος εμμέσως πλην σαφώς το παραδέχτηκε τονίζοντας πως «η αγορά δείχνει από μόνη της την πραγματικότητα».
Η εικόνα της μετοχής ασφαλώς πλήττει το ευρύτερο (glamorous) προφίλ της εισηγμένης, η οποία συμμετέχει σε μερικά από τα πλέον «λαμπερά» οικοδομήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως το νέο κτίριο της Price Waterhouse Cooper (PwC) επίσης στο Μαρούσι.
Μεταξύ των έργων που έχει παραδώσει είναι το γήπεδο του ΟΣΦΠ, το γήπεδο της ΑΕΚ, τα κεντρικά γραφεία του ομίλου Αγγελικούση στη Συγγρού, το Μινιόν (βρίσκεται σε εξέλιξη), ο Πύργος Πειραιά, το κτίριο Φιξ, τα γραφεία της Kaizen στο Μαρούσι, το κτίριο της Cosmote TV και πολλά άλλα. Η εταιρεία συνεργάζεται με κορυφαία αρχιτεκτονικά γραφεία που υλοποιούν πρωτοποριακά – σε σχεδιασμό – έργα.
Εγκαίνια για το project HUB 26
Την περασμένη Παρασκευή εγκαινιάστηκε το νέο πράσινο συγκρότημα γραφείων με την ονομασία HUB 26, το οποίο σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης.
Το HUB 26, το πρώτο, μεγάλης κλίμακας, βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Βορείου Ελλάδας βρίσκεται επί των οδών 26ης Οκτωβρίου, Νικηφόρου Ουρανού, Φρίξου και Λήμνου, απέναντι από την ιστορική πρώην ζυθοποιία ΦΙΞ.
Την ανάπτυξη του έργου έκανε η Ourania A.E., μια κοινοπραξία του ομίλου Dimand και της Prodea Investments, με ποσοστό συμμετοχής 65% και 35% αντίστοιχα, ενώ η επένδυση έφτασε τα 80 εκατ. ευρώ.
Το έργο αφορά στη δημιουργία νέου συγκροτήματος γραφείων, σε ακίνητο συνολικής επιφανείας 7.704 τ.μ., αποτελούμενο από τέσσερα κτήρια, με δύο επίπεδα 230 υπόγειων χώρων στάθμευσης και βοηθητικών χώρων με το συνολικό εμβαδό ανωδομής και υπογείων να αγγίζει τα 31.000 τ.μ. Το συγκρότημα στοχεύει σε πιστοποίηση LEED Gold.
Το σύγχρονο αυτό πράσινο συγκρότημα γραφείων έχει προσελκύσει μισθωτές διεθνούς φήμης, όπως η εταιρεία TaskUs, κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών και εμπειρίας πελατών επόμενης γενιάς, η οποία είναι εισηγμένη στον Nasdaq.
Από το πρώτο εξάμηνο του 2025, στο επιχειρηματικό πάρκο θα λειτουργούν και τα νέα γραφεία της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, σε ιδιόκτητο αυτόνομο κτήριο, ενώ τη νέα τους έδρα θα βρουν ηγετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Alpha Bank και η Πειραιώς Financial, η Coca Cola HBC, ενώ σε πολύ καλό δρόμο βρίσκονται οι συζητήσεις με ομίλους όπως οι ΔΕΗ, Metlen και Siemens.
Η ανακατασκευή της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ
Παράλληλα, προχωρά και την ανακατασκευή της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ, μια επένδυση ύψους 180 εκατ. ευρώ, στην στην οποία θα συμμετέχει και η βιομηχανία αλουμινίου Elvial, της οικογένειας Τζίκα.
Η ανάπτυξη θα γίνει με σεβασμό στην ιστορία του ακινήτου καθώς αποτελεί μέρος της βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας.
Πρόκειται για ένα από τα πλέον ιστορικά ακίνητα της Θεσσαλονίκης, καθώς ξεκίνησε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του 1880 και ολοκληρώθηκε σταδιακά, στο τέλος του 1980.
Συγκεκριμένα, το πρώτο κτίριο κτίστηκε το 1882 και σε αυτό στεγάστηκε μετέπειτα, το 1888, το οινοπνευματοποιείο Μισραχή.
Η ανάπτυξη του συγκροτήματος περιλαμβάνει την αποκατάσταση και επανάχρηση των τριών διατηρητέων συγκροτημάτων της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ Θεσσαλονίκης καθώς και την ανέγερση δύο νέων κτιριακών όγκων με δύο κοινά υπόγεια χώρων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση του συγκροτήματος.
Η αγορά του ακινήτου από την εταιρεία ολοκληρώθηκε και οι διαδικασίες ωρίμανσης είναι ήδη σε εξέλιξη, ώστε στη συγκεκριμένη έκταση είκοσι τριών στρεμμάτων, να αναπτυχθούν κατοικίες, γραφεία, ξενοδοχείο, εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις.
Το πρώην εργοστάσιο της Βαλκάν Εξπόρτ
Η Dimand προχωρά και στη δημιουργία του μεγαλύτερου logistic center της Βορείου Ελλάδος, στο πρώην ακίνητο της Βαλκάν Εξπόρτ, συμβάλλοντας στο να καταστεί η Θεσσαλονίκη να διαβαλκανικός εμπορικός κόμβος, με την εκτιμώμενη ακαθάριστη αξία ανάπτυξης να φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ.
Σε μία προνομιακή τοποθεσία, καθώς απέχει 23 χλμ. από το κέντρο και 16 χλμ. από το λιμάνι της πόλης, η εταιρεία θα αναπτύξει περιαστικές υποδομές logistics, μεγάλης κλίμακας και υψηλής προστιθέμενης αξίας, έχοντας πλειοδοτήσει για την αγορά του ακινήτου 356 στρεμμάτων.
Η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και 150 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.