Τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το πρόβλημα της στέγασης στη χώρα μας, απλώς επιβεβαίωσαν, αλλά με οδυνηρό τρόπο, την τεράστια κοινωνική διάσταση που έχει λάβει το θέμα της στέγης και το οποίο απειλεί κυριολεκτικά την περίφημη κοινωνική συνοχή.

Η πραγματική εικόνα είναι βέβαια ακόμα χειρότερη, όπως την περιγράφουν οι ενώσεις ενοικιαστών και καταναλωτών.

Η προηγηθείσα μάλιστα εμπειρία από το πρόγραμμα “Σπίτι μου”, καταδεικνύει το μέγεθος του ακανθώδους αυτού προβλήματος, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ημίμετρα, ούτε με προκλητικές εξαιρέσεις.

Γιατί δεν μπορεί για τις επαγγελματικές μισθώσεις να έχει οριστεί πλαφόν αυξήσεων και οι απλές μισθώσεις που αφορούν χιλιάδες ενοικιαστές να έχουν μείνει ελεύθερες αυξήσεων και συνεπώς εξώσεων, εφόσον δεν συναινέσουν, προφανώς λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Όσο και αν έχει υπάρξει μια σχετική βελτίωση των διαθέσιμων εισοδημάτων, δεν μπορεί στη χώρα μας το ενοίκιο να καλύπτει από 40%-80% και πλέον (!) ενός μηνιαίου μισθού.

Υπάρχει όμως ένα ακόμα πρόβλημα, πέραν του βασικού, της μετατροπής πολλών διαμερισμάτων, ακόμα και ολόκληρων πολυκατοικιών σε Airbnb, που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα της μείωσης έως εξαφάνισης των ελεύθερων διαμερισμάτων και κατοικιών προς ενοικίαση.

Είναι το πρόβλημα των χιλιάδων κλειστών διαμερισμάτων, που υπολογίζονται σε πάνω από 900.000, δηλαδή, ένα πολύ μεγάλο απόθεμα που μένει ανεκμετάλλευτο για όλους, ιδιοκτήτες, Δημόσιο, ενοικιαστές.

Και τι κάνει η πολιτεία για αυτό; Προς το παρόν, απολύτως τίποτα.

Ούτε καν αντιγραφή του μοντέλου άλλων ευρωπαϊκών χωρών – Ισπανίας, Γαλλίας και Γερμανίας – που έδωσαν γενναία κίνητρα, μεταξύ των οποίων και φοροαπαλλαγή για 3-5 χρόνια.

Εδώ, το αρμόδιο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ούτε καν ασχολείται με το εν λόγω θέμα, ακόμα και τα επίσημα στοιχεία που περιγράφουν έστω ένα μέρος του προβλήματος, τα ανακοινώνει ο Στουρνάρας, εκθέτοντας ουσιαστικά την κυβερνητική πολιτική στο επίμαχο αυτό θέμα της στέγασης.

Και αν προστεθεί και το θέμα των ολοένα αυξανόμενων πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται.

Την ίδια ώρα ο περίφημος Φορέας Ακινήτων για αγορά και επαναμίσθωση στους αδυνατούντες σήμερα να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό τους δάνειο ιδιοκτήτες, ουσιαστικά έχει μείνει στις διακηρύξεις και στα χαρτιά.

Όλα αυτά, βέβαια θα τα βρούμε μπροστά μας, καθώς οι οικονομικές συνθήκες δεν παρέχουν καμία βεβαιότητα βελτίωσης, τουναντίον, ακρίβεια-πληθωρισμός, τιμολόγια ρεύματος και καύσιμα είτε καλπάζουν, είτε παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Διαβάστε ακόμη: