Δεν ξέρω αν και πόσοι από εσάς προσέξατε τη δήλωση-σοκ του υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, με αφορμή το τέλος του πολυδιαφημισμένου προγράμματος απόκτησης φτηνής στέγης για τα νέα ζευγάρια και η οποία συνιστά και μία κυνική κυβερνητική ομολογία ότι τα όποια αποθέματα για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής τελειώνουν, αν δεν έχουν τελειώσει ήδη.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Θεοχάρης, αιτιολογώντας την απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει το πρόγραμμα, ανέφερε ορθά κοφτά ότι η αιτία ήταν ότι υπάρχει χρηματοδοτικό πρόβλημα.

«Έχουμε φτάσει στα δημοσιονομικά μας όρια» (!!!), είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην 24η Prodexpo, αφήνοντας άφωνους τους παριστάμενους και ομολογώντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζει πλέον η κυβέρνηση.

Που δεν είναι άλλο, από το ότι άλλα κεφάλαια για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής δεν υπάρχουν και μάλιστα για ένα τέτοιο επίμαχο θέμα, όπως η στεγαστική πολιτική, ειδικότερα δε για τα νέα ζευγάρια.

Η παραδοχή αυτή και μάλιστα από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών για τη φορολογική πολιτική, αποτελεί κατ΄αρχήν ευθεία παραδοχή αδυναμίας της κυβέρνησης, παρά τις αρχικές μεγαλοστομίες πανηγυρικού τύπου, να παράσχει στήριξη σε χιλιάδες νέους ανθρώπους, που έχουν οξύ στεγαστικό πρόβλημα.

Δηλαδή, ο κ. Θεοχάρης, ηθελημένα προφανώς και όχι εξαιτίας κάποιας (συνήθους και εκ των υστέρων αποδιδόμενης) παρερμηνείας των δηλώσεών του, αναγγέλλει ότι χρήμα για κοινωνικές δαπάνες γιοκ, οπότε και τα όποια σχετικά αιτήματα δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν και κυρίως οι δεκάδες αδήριτες κοινωνικές ανάγκες θα μείνουν χωρίς την κρατική αρωγή από εδώ και στο εξής.

Δεν γνωρίζω αν έχει προηγούμενο τα τελευταία χρόνια μια τέτοια δήλωση-βόμβα, ακόμα και στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, υπήρχε μια στοιχειώδης ικανοποίηση κάποιων τουλάχιστον κοινωνικών αναγκών αιχμής.

Αλλά το επιδοτούμενο πρόγραμμα στέγασης «Σπίτι μου», είχε και άλλες σοβαρές αιτίες, που δεν απέφερε τα αναμενόμενα.

Οι κυριότερες εξ αυτών έχουν να κάνουν με την μεγάλη έλλειψη κατοικιών μεγάλης παλαιότητας, τη δυσφορία των εμπλεκόμενων τραπεζών που περίμεναν λιγότερη ενασχόληση και μεγαλύτερα έσοδα, αλλά διαψεύστηκαν και φυσικά με την κυριαρχία στην αγορά κατοικίας, παλαιάς και νεότερης των εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης, των Airbnb.

Τα 10.000 δάνεια που έχουν ήδη εγκριθεί, είναι φυσικά σταγόνα στον ωκεανό της άναρχης και ανέλεγκτης αγοράς ακινήτων και δεν συνιστούν παρά ένα μπάλωμα, που απλώς κατέδειξε ταυτόχρονα και τα προβλήματα της ίδιας της αγοράς κατοικίας στη χώρα μας – όπου κυριαρχεί ακόμα το φαινόμενο της “φούσκας”, η οποία δεν θα αργήσει να σκάει και στη χώρα μας, όπως ήδη έχει αρχίσει σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι υπάρχει 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθεί με διάφορους τρόπους και μέσω διαφόρων προγραμμάτων στον τομέα της γενικότερης στεγαστικής πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Δεν διευκρίνισε όμως ούτε πώς ούτε πότε θα διατεθούν αυτά τα κονδύλια για τη στεγαστική πολιτική, προφανώς γιατί δεν υπάρχει ακόμα καμία πρόβλεψη ή σχεδιασμός…

Διαβάστε ακόμη: