«Φωτιά» έβαλε στο φημολογούμενο –μέχρι στιγμής– ενδιαφέρον εφοπλιστικών κεφαλαίων να αποκτήσουν το 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, την ώρα που οι διεργασίες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αποεπένδυση του Δημοσίου από τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες τους επόμενους μήνες κορυφώνονται.

Με συνέντευξή του ο κ. Χατζηδάκης άνοιξε την πόρτα για την έλευση εφοπλιστικών κεφαλαίων στο μετοχικό κεφάλαιο καθώς ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει να δώσει κίνητρα σε εφοπλιστές για «στεριανές» επενδύσεις.

«Ο άλλος τομέας στον οποίο αξίζει να δουλέψουμε είναι οι Έλληνες εφοπλιστές, ώστε να επεκταθούν οι στεριανές επενδύσεις τους. Αρκετοί το έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια, π.χ. στα ναυπηγεία, αλλά όπως δουλεύουμε με τις ξένες πολυεθνικές, έτσι πρέπει να κινητοποιήσουμε και τους Έλληνες εφοπλιστές. Είναι ένα ανεκμετάλλευτο δυναμικό» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Έμπειρος τραπεζίτης σχολιάζει στο «Radar» ότι «δεδομένης της τεράστιας ρευστότητας, την οποία έχει σωρεύσει ο εφοπλιστικός κλάδος, μετά τη θεαματική προ διετίας άνοδο των ναύλων, η αγορά αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τις επενδυτικές κινήσεις αξιοποίησης της υπάρχουσας ρευστότητας και κυρίως ποιοι επιχειρηματικοί κλάδοι και δραστηριότητες θα προσελκύσουν τον ενδιαφέρον των εφοπλιστών».

Στην παρούσα συγκυρία και λόγω του προγράμματος ιδιωτικοποίησης των τραπεζών, της εισαγωγής Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και πιθανώς ΔΕΠΑ στο Χ.Α και ενδεχόμενης συνδυασμένης διάθεσης μετοχών ΕΛΠΕ από ΤΑΙΠΕΔ και Όμιλο Λάτση, ο τρόπος με τον οποίο θα επιδιώξει η κυβέρνηση να κινητοποιήσει «το ανεκμετάλλευτο δυναμικό των Ελλήνων εφοπλιστών έχει ιδιαίτερη σημασία» προσθέτει η ίδια πηγή.

Το ενδιαφέρον των εφοπλιστών για την ΕΤΕ

Την ώρα που στο ΤΧΣ καταφθάνουν σχεδόν καθημερινά προτάσεις από δεκάδες ξένα funds που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί Έλληνες εφοπλιστές ετοιμάζουν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, μόλις το ΤΧΣ πατήσει το κουμπί για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Από το ΤΣΧ ωστόσο διαμηνύουν ότι προηγουμένων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί δύο σημαντικά ορόσημα.

Το πρώτο είναι η επιστροφή της Ελλάδος στο κλαμπ των αξιόχρεων και επενδύσιμων χωρών μετά από 13 χρόνια παραμονής στα «σκουπίδια».

Η χώρα κινείται ήδη στον αστερισμό της επενδυτικής βαθμίδας που θα κριθεί είτε στη χθεσινή (8/9) αξιολόγηση της DBRS (οι πιθανότητες κινούνται στο 50 – 50) είτε στις 20 Οκτωβρίου ή την 1η Δεκεμβρίου το αργότερο, όταν αναμένονται οι αξιολογήσεις από την S&P και την Fitch, αντιστοίχως.

Το δεύτερο είναι η δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Εθνικής Τράπεζας για το εννεάμηνο του 2023 που ουσιαστικά θα επιβεβαιώσει και την αναθεώρηση των βασικών οικονομικών μεγεθών που προχώρησε πρόσφατα η διοίκηση του Ομίλου.

Η Εθνική Τράπεζα, με κεφαλαιοποίηση αυτή την περίοδο περί τα 5,3 δις. ευρώ, είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του ΤΧΣ, στην οποία κατέχει το 40,39% και σε πρώτη φάση θα προχωρήσει στη διάθεση του 20% της συμμετοχής του, δίνοντας το σήμα της ουσιαστικής αποκρατικοποίησης της.

Η διάθεση θα γίνει μέσω βιβλίου προσφορών και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εκδηλωθεί ένα πρώτο ενδιαφέρον από Έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες.

Σημείο κλειδί αποτελεί πάντως και η στάση της Τράπεζας της Ελλάδος με τον Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα να μην κρύβει σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του, την «επιθυμία του» να υπάρξει ενδιαφέρον για την απόκτηση του 20% της Εθνικής Τράπεζας από μία μεγάλη ξένη τράπεζα έχοντας ως plan B την προοπτική επένδυσης από ένα μεγάλο ξένο επενδυτικό fund μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα.

Η εκτίμηση αυτή του κεντρικού τραπεζίτη εδράζεται στο γεγονός ότι είναι δύσκολο να βρεθεί ενδιαφερόμενη ευρωπαϊκή τράπεζα δεδομένου ότι η ΕΕ δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις.

Τυχερός ο Ολλανδός του Ελλάκτωρα που δεν του έδωσε μετοχές της Alpha από την αύξηση ο Χάρης! Ο Χόλτερμαν δεν φοβάται το αβέβαιο πολιτικό σκηνικό και «χτίζει θέσεις» με νέο, φρέσκο χρήμα!

Παρασκηνιακές διεργασίες της Reggeborgh για την Alpha Bank

Την ίδια στιγμή στην αγορά κυκλοφορεί ευρέως ότι το family office της Reggeborgh και του Ολλανδού (έχει λάβει και την ελληνική υπηκοότητα) μεγαλομέτοχου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Henry Holterman, εντείνουν τις παρασκηνιακές κινήσεις για την απόκτηση κομβικού ρόλου στην Alpha Bank.

Επόμενο κεφάλαιο στο στρατηγικό σχεδιασμό του Ολλανδού μεγαλοεπενδυτή για τον έλεγχο της Alpha Bank είναι να λάβει το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμμαχος του Ολλανδού φαίνεται να είναι ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης τον οποίο οι πληροφορίες θέλουν να τα έχει βρει με τον μέτοχο.

Να σημειωθεί ότι η Reggeborgh κατέχει περίπου το 6% των μετοχών της Alpha Bank, ενώ το ΤΧΣ κατέχει το 9,9% των μετοχών το οποίο θα πουληθεί με προφανώς όχι μέσω κεφαλαιαγοράς αλλά με ιδιωτική συναλλαγή.

Μάλιστα πληροφορίες από την τραπεζική αγορά αναφέρουν ότι ο Ολλανδός επενδυτής έχει βάλει στο στόχαστρο του και τις μετοχές του έτερου μεγαλομετόχου John Paulson (κάτω του 5%) και ήδη σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει ξεκινήσει συζητήσεις προκειμένου να καθοριστεί τώρα το τίμημα και όχι αργότερα που το πιθανό ενδιαφέρον μπορεί να πυροδοτήσει ράλι για την μετοχή της Alpha Bank.

Σε μια τέτοια περίπτωση το family office της Reggeborgh θα βρεθεί με ένα ποσοστό της τάξης του 20% στην Alpha Bank.

Στα τραπεζικά γραφεία επιμένουν πάντως ότι είναι εξαιρετικά πιθανό οι εξελίξεις με την Alpha Bank να αιφνιδιάσουν την αγορά, καθώς διακριτικά έχει γίνει αρκετή προεργασία, για αυτό και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Βασίλης Ψάλτης είχε δηλώσει στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση των μετόχων ότι μπορεί η τράπεζα να επιταχύνει τη διαδικασία με μεγάλη ανταπόκριση από την αγορά.

Την άλλη εβδομάδα το αίτημα της Eurobank στο ΤΧΣ

Και ενώ το σχέδιο για την διάθεση των ποσοστών της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank βρίσκεται σε εξέλιξη, η διαδικασία αποχώρησης του ΤΧΣ από τις τράπεζες θα ξεκινήσει από την Eurobank στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό το πιθανότερο είναι την επόμενη Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου η διοίκηση της Eurobank να καταθέσει και επίσημα στο ΤΧΣ το αίτημα για την επαναγορά του 1,4% που κατέχει το Ταμείο στην τράπεζα, η κεφαλαιοποίηση της οποίας ξεπερνάει τα 5,5 δις. ευρώ.

Με βάση την απόφαση της γενικής συνέλευσης το ανώτατο όριο για την επαναγορά του ποσοστού είναι τo 1,9 ευρώ ανά μετοχή και η τιμή αυτή θα αποτελέσει και τη βάση για την υποβολή προς το Ταμείο ανταγωνιστικών προσφορών και από άλλους υποψήφιους επενδυτές.

Όπως εκτιμάται, μετά την υποβολή της προσφοράς, η διαδικασία από το ΤΧΣ θα απαιτήσει από μία έως τρεις εβδομάδες και η συναλλαγή της επαναγοράς των μετοχών θα ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Διαβάστε ακόμη: