Την πρόταση του Παύλου Μαρινάκη για Εξεταστική Επιτροπή υιοθέτησε ο πρωθυπουργός παρά τις αντιρρήσεις που είχαν εκφράσει διάφοροι συνεργάτες του και δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη τα οποία ζητούσαν επίμονα τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής.
Με την κίνηση αυτή το Μαξίμου αποφεύγει ενδεχόμενο πραξικόπημα βουλευτών της Ν.Δ. στη διάρκεια της ψηφοφορίας.
Άλλωστε δεκάδες βουλευτές της Ν.Δ. είχαν προειδοποιήσει το Μαξίμου ότι δεν επρόκειτο σε καμία περίπτωση να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής του Μάκη Βορίδη.
Με την Εξεταστική το Μαξίμου αποφεύγει τις παρενέργειες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και ταυτόχρονα διαχέει τις ευθύνες για τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ σε όλες τις κυβερνήσεις.
Τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν υπόλογες για όσα συμβαίνανε στον αμαρτωλό οργανισμό.
Άλλωστε οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο εν λόγω οργανισμός είχε αποκτήσει τεχνογνωσία στις παράνομες επιδοτήσεις και στη διεκπεραίωση των πελατειακών σχέσεων της εκάστοτε κυβέρνησης.
Με την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή η κυβέρνηση στέλνει και μήνυμα στην αντιπολίτευση ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί την τακτική της σκανδαλολογίας.
Γιατί αν έκανε Προανακριτική Επιτροπή για τους Βορίδη και Αυγενάκη, οι οποίοι από τα στοιχεία της δικογραφίας δεν φαίνεται να έχουν καμία ποινική ευθύνη, τότε τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ζητούσαν Προανακριτικές και για άλλες υποθέσεις τις οποίες θα χαρακτήριζαν σκάνδαλα.