Σε μια αγορά που δείχνει εμμονικά πρόθυμη να αποτιμά βάσει εντυπώσεων και όχι θεμελιωδών, η περίπτωση της Space Hellas δεν είναι απλώς ενδιαφέρουσα – είναι χαρακτηριστική.

Με τιμή μετοχής στα 6,78 ευρώ και κεφαλαιοποίηση μόλις 43,78 εκατ. ευρώ, η εισηγμένη αποτελεί μια κραυγαλέα στρέβλωση σε σχέση με τα οικονομικά της στοιχεία, τις προοπτικές και τη θέση της στην αγορά.

Αρκεί μια απλή σύγκριση, η Space αποτιμάται σήμερα στο 23% της Profile, στο 38% της Real Consulting, 30% κάτω από την Dotsoft και μόλις λίγο πάνω από την KOUAL.

Πρόκειται για μια εταιρεία με διεθνή παρουσία, αναγνωρισμένο έργο στην αγορά της πληροφορικής, 40 χρόνια λειτουργίας και συμμετοχή σε κρίσιμα έργα άμυνας, κυβερνοασφάλειας και τεχνολογιών αιχμής. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα εταιρικό μέγεθος που δεν μπορεί να συγκρίνεται –πόσο μάλλον να υπολείπεται– σε αποτίμηση επιχειρήσεων πολύ μικρότερης κλίμακας ή θεμελιώδους αξίας.

Η Space Hellas μπαίνει τώρα στη δεύτερη φάση του επιχειρηματικού της μετασχηματισμού (2025-2027), ύστερα από μια περίοδο εντυπωσιακής ανάπτυξης. Από το 2015 έως το 2019, είχε μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών 60,2 εκατ. ευρώ, ενώ την πενταετία 2020-2024 ο τζίρος σχεδόν διπλασιάστηκε στα 123,2 εκατ. ευρώ, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης +17,8%.

Πέρυσι, κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό στα έσοδα (155,17 εκατ. ευρώ) και EBITDA (18,19 εκατ. ευρώ), όμως τα καθαρά κέρδη επηρεάστηκαν από αυξημένες αποσβέσεις, τόκους και επενδύσεις.

Κι εδώ έρχεται το κρίσιμο σημείο, ενώ η εταιρεία έχει ήδη κάνει τη “βρόμικη δουλειά” των επενδύσεων, της οικοδόμησης υποδομών και της επέκτασης, τώρα στρέφεται σε μια πιο λιτή, κερδοφόρα λειτουργία.

Στο νέο της business plan για την περίοδο 2025-2027, η έμφαση δίνεται στην αύξηση της καθαρής κερδοφορίας, στη μείωση του δανεισμού και του χρηματοοικονομικού κόστους και στη σταδιακή εξομάλυνση της μόχλευσης. Η εταιρεία δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε νέα μεγάλα projects, αλλά να αποδώσει από αυτά που ήδη έχει “χτίσει”.

Οι αριθμοί μιλούν, οι επενδύσεις της Space από το 2019 έως το 2024 εκτινάχθηκαν από 3,7 εκατ. στα 44 εκατ. ευρώ, ενώ τα δάνεια αυξήθηκαν από 25 σε 74 εκατ. ευρώ – στοιχεία που εξηγούν και τη μειωμένη καθαρή κερδοφορία της περασμένης χρονιάς. Όμως, ταυτόχρονα, η εταιρεία παρουσίασε αύξηση EBITDA κατά 158%, ενώ το ανεκτέλεστο έργων παραμένει σημαντικό.

Επιπλέον, η αναπόσβεστη αξία των επενδύσεων ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 12 εκατ. αφορούν την εξαγορά της SingularLogic και τα υπόλοιπα σε εξοπλισμό, λογισμικό και τεχνολογική αναβάθμιση.

Το προφίλ της Space ενισχύεται ιδιαίτερα από τη στρατηγική της στον χώρο της άμυνας και της κυβερνοασφάλειας. Ήδη συμμετέχει σε δέκα έργα μέσω του European Defence Fund, με τρία νέα –το CITADEL Range (60 εκατ. ευρώ), το 5G COMPAD 2.0 (38 εκατ.) και το NEREUS (64 εκατ.)– να ενισχύουν την τεχνολογική της αιχμή στον κρίσιμο τομέα της κυβερνοάμυνας. Παράλληλα, η εταιρεία σχεδιάζει περαιτέρω διεθνοποίηση, με παρουσία σε 150 χώρες και θυγατρικές στην Κύπρο, Σερβία, Μάλτα και Ιορδανία.

Ενδεικτικά, τα έσοδα του ομίλου προέρχονται σε ισορροπία 50%-50% από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ διαθέτει 799 εργαζομένους και ένα ιδιαίτερα πλούσιο πορτοφόλιο έργων και υπηρεσιών ICT, software και τηλεπικοινωνιών. Η εμπειρία του ομίλου στην υλοποίηση σύνθετων έργων μεγάλης κλίμακας, σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία του στην ασφάλεια, τον καθιστούν έναν από τους πιο αξιόπιστους παρόχους τεχνολογικών λύσεων στην Ελλάδα – και όχι μόνο.

Η διοίκηση παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην ανάπτυξη μέσω ποιότητας και όχι ποσότητας. Ο Δρ Ιωάννης Μερτζάνης (CEO) και ο Σπυρίδων Μανωλόπουλος (Πρόεδρος) ξεκαθάρισαν ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει στρατηγικά, χωρίς όμως να επιβαρύνει περαιτέρω το ισοζύγιο της.

Παράλληλα, η Space είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί τη μετάβαση της Ε.Ε. σε νέα εργαλεία χρηματοδότησης, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) οδεύει προς το τέλος του. Το ReArm, τα Ευρωπαϊκά Αμυντικά Ταμεία και τα προγράμματα ψηφιοποίησης στον ενεργειακό τομέα θα δώσουν νέες ευκαιρίες.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια εικόνα εταιρείας με μεστό παρελθόν, στιβαρό παρόν και εξαιρετικά υποσχόμενο μέλλον. Η χρηματιστηριακή της αποτίμηση όμως παραμένει καθηλωμένη σε επίπεδα που αδικούν τη δυναμική της.

Εάν η αγορά λειτουργήσει ορθολογικά, η Space Hellas δεν θα μείνει για πολύ σε αυτά τα επίπεδα. Όχι όταν το fair value, με βάση τα θεμελιώδη της στοιχεία, τη φέρνει με άνεση σε κεφαλαιοποίηση άνω των 100 εκατ. ευρώ, κάτι που θα σήμαινε τιμή μετοχής άνω των 15 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: