Τη δεύτερη φάση του μετασχηματισμού της (Transformation Phase II) διανύει η Space Hellas, η διοίκηση της οποίας αναφέρθηκε στα σχέδιά της για τη νέα 3ετία (2025-2027), κατά την ετήσια ενημέρωση των αναλυτών.
Η εισηγμένη επικεντρώνει σε συγκεκριμένους στόχους, στα πλαίσια της υλοποίησης ενός νέου business plan, με έναν εκ των βασικότερων την αύξηση των καθαρών της κερδών, που πέρσι επηρεάσθηκαν από διάφορες αιτίες, όπως εξήγησαν υψηλόβαθμα στελέχη της.
Συνοπτικά, επισημάνθηκε ότι η πρώτη φάση του μετασχηματισμού της Space Hellas (2020-2024) συνοδεύτηκε από πολύ μεγάλη άνοδο σε επίπεδο πωλήσεων και EBITDA, αλλά λόγω των πολλών επενδύσεων, των αποσβέσεων και των τόκων δεν «φάνηκε» στα κέρδη της.
Η στρατηγική που αποφασίστηκε για την επόμενη μέρα αναμένεται να οδηγήσει σε ένα «μείγμα» που θα περιλαμβάνει χαμηλότερου ύψους επενδύσεις, εστίαση σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως οι τεχνολογίες για την Άμυνα και η κυβερνοασφάλεια κ.λπ., το οποίο θα οδηγήσει σε μείωση μείωση δανείων, μείωση χρηματοοικονομικού κόστους (απόρροια και της πτώσης επιτοκίων), μείωση της μόχλευσης του ομίλου και μεγαλύτερα κέρδη.
Μάλιστα η αύξηση της καθαρής κερδοφορίας χαρακτηρίστηκε ως στοίχημα για την εισηγμένη:
«Πετύχαμε αύξηση εσόδων με υψηλούς ρυθμούς, όπως και στα EBITDA, αλλά τώρα η αύξηση τζίρου, σε τόσο μεγάλα ποσοστά, δεν θεωρείται τόσο σημαντική…»
Η Space Hellas ποντάρει, ταυτόχρονα, στην περαιτέρω επέκταση της στο εξωτερικό και στην απόδοση των επενδύσεων στις οποίες προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια.
Ο CEO Δρ Ιωάννης Μερτζάνης χαρακτήρισε «μεγάλο γεγονός τη συμπλήρωση των 40 χρόνων της Space Hellas» (1985-2025), ενός καθιερωμένου «παίκτη» στην αγορά του ICT και του security, που πορεύεται με δικές του δυνάμεις, επενδύει σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και σε εξαγορές εταιρειών που λειτουργούν συμπληρωματικά και εμπλουτίζουν το portfolio των υπηρεσιών και των προϊόντων της, έχοντας ενδυναμώσει την παρουσία της στο χώρο του software, κυρίως με το deal για την SingularLogic.
Το «παρών» στην ενημέρωση έδωσαν επίσης ο Εκτελεστικός Πρόεδρος Σπυρίδων Μανωλόπουλος, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Παναγιώτης Μπέλλος και ο Ιωάννης Δουλαβέρης, CFO και Εκτελεστικό Μέλος.
Με την «γλώσσα των αριθμών», η Space Hellas εμφανίζει growth της τάξης του 104% από την περίοδο 2015-2019 (με μέσο όρο εσόδων 60,2 εκατ. ευρώ, με μέση αύξηση 6%) συγκριτικά με το 2020-2024 (123,2 εκατ. ευρώ, με μέση αύξηση 17,8%), ενώ πέρσι κατέγραψε κύκλο εργασιών 155,171 εκατ. ευρώ (+4,8%) και EBITDA 18,192 εκατ. ευρώ (+4,1%).
Ωστόσο, σημειώθηκε μείωση για τον όμιλο το 2024 στα EBIT (10,585 εκατ. ευρώ, -6,2%), EBT (2,159 εκατ. ευρώ, -70,9%), EAT (1,848 εκατ. ευρώ, -61,5%).
Αντίστοιχα, οι επενδύσεις της εταιρείας αυξήθηκαν από 3,7 εκατ. ευρώ στα 44 εκατ. ευρώ το διάστημα 2019-2024 και τα δάνεια κατά 50 περίπου εκατ. ευρώ (από 24,989 εκατ. ευρώ σε 74,160 εκατ. ευρώ), με τα EBITDA της να εκτινάσσονται κατά 158%.
Η Αναπόσβεστη Αξία Επενδύσεων της περιόδου 2019-2024 έφτασε τα 30 εκατ. ευρώ στη λήξη της περασμένης χρήσης (31/12/2024), εκ των οποίων 14,4 αφορούν εξαγορές (12 εκατ. ευρώ για την SingularLogic), με μέση ετήσια αύξηση σε ενοποιημένα κέρδη EBITDA κατά 3 εκατ. ευρώ και τα 15,6 εκατ. ευρώ εξοπλισμό, λογισμικό κ.ά.
Τα δε έσοδα προέρχονται κατά 50%-50% από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η Space Hellas αναμένει παράλληλα μείωση του ύψους των απαιτήσεων (75 εκατ. ευρώ) που ισοδυμανούν με τα δάνειά της, εκτιμά ότι θα συνεχίσει την μερισματική πολιτική της και όπως τόνισε η διοίκηση, η βελτίωση της καθαρής κερδοφορίας θα καταγραφεί από τα αποτελέσματα του 2025.
Στόχοι, ευκαιρίες και προκλήσεις
Στο Σχέδιο Δράσης της 2ης Φάσης του Μετασχηματισμού της εισηγμένης καταγράφονται ως στόχοι, η αύξηση EBITDA και κερδοφορίας του ομίλου, focus σε υπηρεσίες και επαναλαμβανόμενα έσοδα, εστίαση στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων, δημιουργία νέων ροών εσόδων.
Ως προς τις ευκαιρίες της 3ετίας, η εισηγμένη στρέφεται στις νέες χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε., με δεδομένο ότι το «RRF φαίνεται να οδεύει προς το τέλος του», στην ψηφιοποίηση του ενεργειακού τομέα, στα έργα κυβερνοασφάλειας, την αμυντική βιομηχανία και τη διεθνή επέκτασή της μέσω στρατηγικών συνεργασιών.
Στις προκλήσεις συμπεριλαμβάνει τον ανταγωνισμό από νέους «παίκτες», τα ρίσκα των έργων του δημόσιου τομέα (π.χ. καθυστερήσεις πληρωμών), τις ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού, το αυξημένο μισθολογικό κόστος, το χρηματοοικονομικό κόστος και τους γεωπολιτικούς κινδύνους.
Στον απολογισμό του 2024 έγινε ακόμα λόγος για ένα σημαντικό ανεκτέλεστο έργων και νέες συμβάσεις από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, για συνέργειες που επιτεύχθηκαν σε επίπεδο ομίλου, την υλοποίηση σύνθετων έργων μεγάλης κλίμακας για υψηλών απαιτήσεων οργανισμούς, την επέκταση του αποτυπώματος του ομίλου στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, την αύξηση της χρηματοδότησης έργων R&D από ΕΕ, ESA και Ευρωπαϊκά Αμυντικά Ταμεία και την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου των Ευρωεκλογών.
«Σημαντικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης τείνουν να ολοκληρωθούν, θα υπάρξουν νέοι πόροι για digital, defence και cyber και ο όμιλος είναι καλά τοποθετημένος σε αυτούς τους τομείς. Θα στοχεύσουμε την επόμενη 3ετία και στην επέκταση μας στο εξωτερικό. Τρέχουμε έργα και το 2025 θα δούμε τα πρώτα αποτελέσματα όσων λέμε. Δεν υπάρχει πλάνο για άλλη τόσο μεγάλη επένδυση. Θα ολοκληρώσουμε τις υφιστάμενες, χωρίς όμως να σημαίνει ότι δεν θα εξετάσουμε αν εντοπίσουμε κάτι που θα βοηθά τα σχέδιά μας. Η Ευρώπη επενδύει σημαντικά κεφάλαια για την απεξάρτησή της από τρίτες χώρες στον αμυντικό τομέα. », ήταν κάποια από τα σχόλια της διοίκησης.
Ο κ. Μανωλόπουλος επισήμανε ότι «ο πόλεμος έχει αλλάξει, αφορά 5 πεδία, όχι μόνο ξηρά, θάλασσα και αέρα», εξηγώντας ότι ο όμιλος επικεντρώνεται στην ψηφιακή και διαστημική του διάσταση και επιπλέον παρακολουθεί τις ευκαιρίες που θα δοθούν μέσω του προγράμματος ReArm.
Η επέκταση στο εξωτερικό συσχετίζεται με την αξιοποίηση των στρατηγικών συνεργασιών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, με την «εκκίνηση» να έχει δοθεί από τα Βαλκάνια και το «παιχνίδι» να συνεχίζεται σε Ασία, Αφρική, Αμερική, «σχεδόν σε όλο τον κόσμο.».
Τρία νέα έργα
Στις 8/5 η Space Hellas ανακοίνωσε ότι ενισχύει την παρουσία της στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, με τρία νέα αναπτυξιακά έργα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (European Defence Fund – EDF), στα οποία η συνεισφορά της είναι εστιασμένη στο πεδίο της κυβερνοάμυνας (CITADEL Range, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, 5G COMPAD 2.0, προϋπολογισμού 38 εκατ. ευρώ και NEREUS, προϋπολογισμού 64 εκατ. Ευρώ).
Τα έργα αυτά προστίθενται στο ήδη πλούσιο portfolio της στον τομέα της κυβερνοάμυνας, που αριθμεί πλέον 10 έργα σε ένα σύνολο 21 ενεργών έργων στην ευρύτερη περιοχή της κυβερνοασφάλειας, όπου επενδύει μεταξύ άλλων στην δημιουργία software πλατφόρμας με χρήση ΑΙ για την προστασία των Ενόπλων Δυνάμεων από κυβερνοεπιθέσεις.
Ο όμιλος διατηρεί, ακόμα, στο χαρτοφυλάκιό του τα 10 Space Hubs, μεταπωλητές ενέργειας και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ενώ διατηρεί 4 θυγατρικές στο εξωτερικό (σε Κύπρο, Σερβία, Μάλτα, Ιορδανία), 7 υποκαταστήματα στη χώρα και παρουσία σε 150 χώρες.