Από τις Σπέτσες… στο Λονδίνο και μετά στη Νέα Υόρκη στρέφεται το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, αλλά και των επενδυτών τις τελευταίες ημέρες.

Διαφορετικά μεν εξίσου ενδιαφέροντα δε τα «powerpoint» που παρουσιάστηκαν και θα παρουσιαστούν στους τρεις αυτούς προορισμούς.

Σήμερα το μεσημέρι τα βλέμματα της επενδυτικής κοινότητας θα στραφούν στην παρουσίαση του νέου επικαιροποιημένου επιχειρηματικού πλάνου της ΔΕΗ στο Λονδίνο.

Η ΔΕΗ επαναπροσδιορίζει τον εαυτό της προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης μέσα από την υλοποίηση των ακόλουθων στρατηγικών προτεραιοτήτων:

  • Την εφαρμογή του “Green Deal” στην παραγωγή ενέργειας, μέσω του ταχύτερα εφαρμοζόμενου σχεδίου απολιγνιτοποίησης στην Ευρώπη και αύξηση των επενδύσεών σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
  • Την ψηφιοποίηση και βελτιστοποίηση της λειτουργικής αποδοτικότητας σε όλες τις δραστηριότητες.
  • Την τοποθέτηση του Πελάτη στο επίκεντρο της προσοχής επεκτείνοντας περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων με την εισαγωγή νέων υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας και την είσοδο σε νέους επιχειρηματικούς τομείς όπως η ηλεκτροκίνηση.

Από την εισαγωγή των μετοχών της στις 12 Δεκεμβρίου του 2001 η εταιρεία μεγαλώνει και εξελίσσεται σε μία πολυεθνική με δραστηριότητα σε Ελλάδα και Ρουμανία και δεν αποκλείεται και η επέκτασή της και στη Βουλγαρία με την απόκτηση χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ.

Εγχώριοι και ξένοι θεσμικοί επενδυτές όπως η Morgan Stanley, η UBS και η Deutsche Bank θα έχουν την ευκαιρία να «ανακαλύψουν» τη νέα ΔΕΗ, η οποία θα είναι ένας ολοκληρωμένος πάροχος, που εκτός από ενέργεια θα διαθέτει στους πελάτες της και άλλα προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με τον καταναλωτή ενέργειας.

Οπως για παράδειγμα η διάθεση με leasing φωτοβολταϊκών και ηλεκτροκίνητων οχημάτων για την κάλυψη οικιακών αναγκών, η χρηματοδότηση μέσω ειδικών προγραμμάτων της ΔΕΗ, ενώ στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας θα προστεθούν και τα προϊόντα που διαθέτουν σήμερα τα 95 καταστήματα της Κωτσόβολος, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Ο «Αλχημιστής» Στάσσης: Μετέτρεψε σε χρυσό τα σκουπίδια που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ - Μίνι πολυεθνική η ΔΕΗ, αυξήθηκε η περιουσία του Δημοσίου και των μετόχων, πρώτη φορά μέρισμα μετά από 9 χρόνια, πρωτοπόρος στην κοινωνική πολιτική, τέρμα στους μπαταξήδες και τα ρουσφέτια, επίτευξη εργασιακής ειρήνης- τέλος στην εποχή των κατ’ επάγγελμα συνδικαλιστών!

Το ράλι της μετοχής

Ενδιαφέρουσα, πάντως, είναι η πορεία της μετοχής στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Σε διάρκεια ενός μήνα ενισχύεται κατά 8,29%, σε 3μηνη βάση 32% και σε ετήσια τα κέρδη ξεπερνούν το 73%.

Όπως λένε οι αναλυτές της FastFinance για το 2024 όσο κλείνει πάνω από 11,80 ευρώ έχει επιθετική τάση με τα 13 ευρώ και τα 13,64 ευρώ να αποτελούν τον επόμενο μεγάλο στόχο.

Ορόσημο για τους επενδυτές είναι η σημερινή ημέρα και οι ανακοινώσεις Στάσση.

Και κυρίως οι αναφορές που θα γίνουν για την μερισματική πολιτική της εταιρείας από την κερδοφόρα χρήση που μόλις ολοκληρώθηκε.

Καλοδεχούμενες οι αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών από την S&P αλλά θα αξιοποιηθούν;

Οι προσδοκίες από τις συναντήσεις στη Ν. Υόρκη

Ούτε μια, ούτε δύο αλλά 24 εταιρίες πρόκειται να δώσουν το παρών στις 25 Ιανουαρίου στο roadshow που διοργανώνει η JP Morgan στη Ν. Υόρκη.

Οι εγχώριες συστημικές τράπεζες και οι επικεφαλής τους Χρήστος Μεγάλου, Παύλος Μυλωνάς, Βασίλης Ψάλτης και Φωκίων Καραβίας που θα αποτελέσουν τους «λαμπερούς πρωταγωνιστές» της εκδήλωσης θα ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη με τον «αέρα» των επιτυχημένων Placement.

Τόσο για την Εθνική όσο και για την Eurobank αλλά και για την Πειραιώς που επίκειται.

Την ίδια ώρα και η Alpha Bank θα προτάξει την «ηχηρή συμφωνία» με την UniCredit σύμφωνα με την οποία η ελληνική τράπεζα θα εισπράξει από την πώληση της Alpha Bank Romania και της Alphalife κοντά στα €370 εκατ., ενώ θα πουληθεί στη UniCredit το 9% του συνολικού μετοχικού της κεφαλαίου το οποίο και ανήκει στο ΤΧΣ.

Την εν λόγω συμφωνία η S&P Global (μητρική του οίκου αξιολόγησης S&P) είχε χαρακτηρίσει «Ορόσημο για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα» υπογραμμίζοντας ότι η στρατηγική συμφωνία των δύο ομίλων αποτελεί μία θετική εξέλιξη στον εν εξελίξει μετασχηματισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Παράλληλα, η S&P Global τονίζει ότι η προσφορά της UniCredit δημιουργεί ένα θετικό προηγούμενο για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις υπόλοιπες δύο ελληνικές τράπεζες.

Η… ανταποδοτικότητα των τραπεζών: Κόστισαν 50 δισ. στον φορολογούμενο, τον βοηθούν με 2 δισ. σκάρτα

Τα Placements

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης στην αγορά, ύψους €600 εκατ, με απόδοση 4,5%. Το ομόλογο έχει πενταετή διάρκεια, με δυνατότητα ανάκλησης στα τέσσερα έτη.

Η συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών, συγκεντρώνοντας προσφορές ύψους πάνω από €2,4 δισ. από περισσότερους από 200 επενδυτές, υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερο από 4 φορές το ποσό της έκδοσης.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο βιβλίο που έχει καταγραφεί σε έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης από ελληνική τράπεζα τα τελευταία χρόνια. Η τελική απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,5%, έναντι αρχικής καθοδήγησης 5,0%.

Η τελική απόδοση αντιστοιχεί σε spread περίπου 181 μονάδες βάσης πάνω από το αντίστοιχο mid-swap.

Το 85% του βιβλίου διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Πάνω από το 70% κατανεμήθηκε σε Διαχειριστές Κεφαλαίων (Asset Managers), Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά Ταμεία.

Παράλληλα, το ομόλογο της Eurobank έχει ημερομηνία λήξης στις 25 Απριλίου 2034, με δυνατότητα ανάκλησης στις 25 Απριλίου 2029 (10.25NC5.25) και ετήσιο τοκομερίδιο 6,25%.

H συμμετοχή από ξένους επενδυτές αντιπροσώπευσε το 80% του βιβλίου, προερχόμενη κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο (35%), τη Γαλλία (13%) και την Ιταλία (9%).

Το 64% κατανεμήθηκε σε Διαχειριστές Κεφαλαίων (Asset Managers) και Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (Hedge Funds), το 23% κατανεμήθηκε σε Τράπεζες και Τράπεζες Ιδιωτών (Private Banks) και το 7% σε Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά Ταμεία.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν μέσω της έκδοσης θα συνεισφέρουν στην κάλυψη των υποχρεώσεων του ομίλου της Eurobank Holdings όσον αφορά στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και θα διατεθούν για επιχειρηματικούς σκοπούς της Τράπεζας Eurobank Α.Ε. (Τράπεζα).

Διαβάστε ακόμη: