Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν τη Δευτέρα καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε και η αγορά ξεκίνησε την τελευταία εβδομάδα διαπραγμάτευσης τον Σεπτέμβριο με μεγάλες απώλειες.

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones υποχώρησε 119 μονάδες, ή 0,4%. Ο ευρύτερος δείκτης υποχώρησε κατά 0,1%, ενώ ο Nasdaq Compositeμειώθηκε κατά 0,1%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 4,5%, διαπραγματεύθηκε κοντά σε επίπεδα που είδαμε τελευταία φορά το 2007 όταν σκαρφάλωσε έως και 4,57%. Ήταν τελευταία υψηλότερα κατά περισσότερες από 8 μονάδες βάσης στο 4,527%.

Η μετοχής της 3Μ ήταν το μέλος με τις χειρότερες επιδόσεις στον Dow, καταγράφοντας πτώση άνω του 2%. Εν τω μεταξύ, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα ακίνητα ήταν οι τομείς με τη μεγαλύτερη υστέρηση στον S&P 500, υποχωρώντας 0,9% και 0,8%, αντίστοιχα.

Οι μετοχές της Amazon σημείωσαν άνοδο περισσότερο από 1% αφού ο κολοσσός του διαδικτυακού λιανικού εμπορίου ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα επενδύσει έως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic. Οι μετοχές της Nvidia αυξήθηκαν περισσότερο από 1%.

«Όχι μόνο η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ ξεπουλά, αλλά όλα τα παγκόσμια ομόλογα ξεπουλούν σήμερα το πρωί, και αυτό επιβάρυνε τις μετοχές νωρίς», δήλωσε ο Jay Hatfield, Διευθύνων Σύμβουλος της Infrastructure Capital Management.

Οι μετοχές δυσκολεύτηκαν αυτόν τον μήνα καθώς η Federal Reserve σηματοδότησε υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οδηγώντας τις αποδόσεις των ομολόγων σε άνοδο.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε περισσότερο από 30 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα στο 4,43%. Η αγορά αντιμετώπισε επίσης ένα ράλι του αργού πετρελαίου και ένα σερί νικών στο δολάριο κατά τη διάρκεια του εποχικά αδύναμου μήνα διαπραγμάτευσης.

Πτώση για τους αμερικανικούς δείκτες της Wall Street τον Σεπτέμβριο

Ο S&P 500 υποχώρησε περισσότερο από 4% τον Σεπτέμβριο, με ρυθμό για τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα απώλειας και τον χειρότερο μήνα από τον Δεκέμβριο.

Ο βαρύς για την τεχνολογία Nasdaq Composite υποχώρησε 6% τον Σεπτέμβριο, καθώς οι αναπτυξιακές μετοχές έφεραν το κύριο βάρος του sell-off, που επίσης οδήγησε στη μεγαλύτερη μηνιαία απώλειά του από τον Δεκέμβριο.

Ο blue-chip Dow υποχωρεί κατά ένα πιο μέτριο 2% αυτόν τον μήνα.

Διαβάστε ακόμη: