Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν την Πέμπτη καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων έπεσαν σε πολυετή υψηλά και οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι οι νομοθέτες δεν θα μπορούσαν να αποτρέψουν ένα κλείσιμο.

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones υποχώρησε 370,46 μονάδες ή 1,08% και έκλεισε στις 34.070,42. Ο S&P 500 υποχώρησε 1,64% στις 4.330. Ο Nasdaq Composite  υποχώρησε 1,82% στις 13.223,98.

Ήταν η τρίτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών για τους τρεις δείκτες και η χειρότερη συνεδρίαση από τον Μάρτιο για τον S&P 500. Ο Dow και ο S&P 500 ήταν σε καλό δρόμο να κλείσουν την εβδομάδα με πτώση άνω του 1% και 2%, αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq ήταν σε τροχιά να θποχωρήσει περισσότερο από 3%.

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007 η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ έφτασε στο υψηλό του 4,494%.

Νωρίτερα, το επιτόκιο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, με τον τελευταίο καταλύτη να είναι τα στοιχεία εβδομαδιαίων αιτημάτων ανεργίας που δείχνουν μια ακόμα ισχυρή αγορά εργασίας που θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη Fed να παραμείνει στην συσταλτική πολιτική της.

Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 20.000 σε 201.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 16 Σεπτεμβρίου, πολύ χαμηλότερες από τις 225.000 αιτήσεις που αναμένονταν από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Ήταν ο χαμηλότερος όγκος νέων αιτήσεων ανεργίας από τον Ιανουάριο.

Η απόδοση των διετών τίτλων άγγιξε το υψηλό του 5,202%, φτάνοντας σε επίπεδα που δεν είχαν δει από το 2006 στη συνεδρίαση.

Αμφιβολίες για την επίτευξη συμφωνίας στην αμερικανική Βουλή

Οι απώλειες ενισχύθηκαν μετά την είδηση ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες της Βουλής έστειλαν την αίθουσα σε διάλειμμα την Πέμπτη, ενισχύοντας τους φόβους ότι οι ομοσπονδιακοί νομοθέτες δεν θα εγκρίνουν νομοσχέδιο για να αποτρέψουν το κλείσιμο της κυβέρνησης.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά ανησυχούν ότι ένα κλείσιμο θα έπληττε το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου.

Οι κινήσεις έρχονται μια ημέρα αφότου η Federal Reserve ανακοίνωσε ότι θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά προέβλεψε νέα αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους.

Η κεντρική τράπεζα έδειξε επίσης λιγότερες μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος, λέγοντας ουσιαστικά ότι θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω του επίμονου πληθωρισμού.

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, σχολίασε μετά την απόφαση ότι μια ήπια προσγείωση για την οικονομία ήταν ακόμα δυνατή, αλλά όχι το βασικό του σενάριο.

Διαβάστε ακόμη: