Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να τελειώσουν το 2023 περίπου 10% χαμηλότερα, η πρώτη ετήσια πτώση σε δύο χρόνια, αφού γεωπολιτικές ανησυχίες, περικοπές παραγωγής και παγκόσμια μέτρα για τον περιορισμό του πληθωρισμού προκάλεσαν άγριες διακυμάνσεις στις τιμές.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού Brent αυξήθηκαν κατά 44 σεντς, ή 0,6%, στα 77,59 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του 2023, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) διαπραγματεύονταν 27 σεντς, ή 0,4% υψηλότερα, στα 72,04 δολάρια.

Την Παρασκευή, οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιήθηκαν μετά την πτώση 3% την προηγούμενη ημέρα, καθώς περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες προετοιμάζονται να διασχίσουν τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας. Μεγάλες εταιρείες είχαν σταματήσει να χρησιμοποιούν τα δρομολόγια της Ερυθράς Θάλασσας αφού η μαχητική ομάδα Χούθι της Υεμένης άρχισε να στοχεύει πλοία.

Ωστόσο, και τα δύο σημεία αναφοράς βρίσκονται σε τροχιά για να κλείσουν στα χαμηλότερα επίπεδα στο τέλος του έτους από το 2020, όταν η πανδημία έπληξε τη ζήτηση και οδήγησε τις τιμές σε πτώση.

Οι περικοπές παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για να στηρίξουν τις τιμές, με τους δείκτες αναφοράς να μειώνονται σχεδόν κατά 20% από το υψηλότερο επίπεδό τους φέτος.

Μια έρευνα του Reuters σε 30 οικονομολόγους και αναλυτές προβλέπει ότι το αργό πετρέλαιο Brent θα φτάσει κατά μέσο όρο στα 84,43 δολάρια το βαρέλι το 2024, σε σύγκριση με τον μέσο όρο περίπου 80 δολαρίων το βαρέλι φέτος και τα υψηλά άνω των 100 δολαρίων το 2022 μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι αδύναμες επιδόσεις του πετρελαίου στο τέλος του έτους έρχονται σε αντίθεση με τις μετοχές διεθνώς, οι οποίες βρίσκονται σε τροχιά λήξης υψηλότερα για το 2023 .

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο οδηγήθηκε σε πτώση 2% φέτος μετά από δύο χρόνια ισχυρών κερδών.

Διαβάστε ακόμη: