Με ψηλά τον πήχη, ως προς το ποσό που επιδιώκεται να συγκεντρωθεί, ξεκινά σήμερα η δημόσια προσφορά νέων μετοχών Optima Bank, η οποία θα διαρκέσει ως την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου.

Παρότι επισήμως δεν έχουν τεθεί στόχοι, ανεπίσημα δηλώνεται από πλευράς τράπεζας η αισιοδοξία ότι η ζήτηση θα ξεπεράσει ως και 3 φορές την προσφορά.

Αυτό σημαίνει ότι επιδιώκεται να συγκεντρωθεί ποσό τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ. Την παραπάνω αισιοδοξία συμμερίζονται και οι ανάδοχοι, καθώς πρόκειται για το πρώτο IPO τράπεζας στο ΧA, μετά από πάρα πολλά χρόνια.

Υποβοηθητικά λειτουργεί η πρόθεση της τράπεζας να διανείμει υψηλό μέρισμα από τα κέρδη τρέχουσας χρήσης καθώς διαμορφώνεται μια υποσχόμενη μερισματική απόδοση της τάξης του 5,5% με 7%, ακόμη και αν η τιμή διάθεσης διαμορφωθεί στο ανώτατο του εύρους διάθεσης (7,2 ευρώ). Πρόκειται για απόδοση που συγκρίνεται ή ξεπερνά αυτές των εταιρικών ομολόγων, επιτρέποντας στις τράπεζες που συμμετέχουν στο σχήμα αναδοχής να ανοίξουν τη βεντάλια των εγγραφών και σε πελάτες δικτύου.

Το εύρος τιμής διάθεσης ορίστηκε μεταξύ 6,4 ευρώ με 7,2 ευρώ. Aν από το βιβλίο προσφορών προκύψει τιμή πέριξ των 7,20 ευρώ, η τράπεζα θα αποτιμηθεί 1 με 1,1 φορά την καθαρή αξία του ενεργητικού της. Πρόκειται για απαιτητική αποτίμηση, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με το πού διαπραγματεύονται, αυτή την περίοδο, οι συστημικές τράπεζες.

Από την άλλη, όμως, ο υψηλός φετινός ρυθμός πιστωτικής επέκτασης της Optima θέτει τις βάσεις για αύξηση της κερδοφορίας το 2024.

Μέρος επομένως του premium δικαιολογείται με βάση την εκτιμώμενη κερδοφορία της επόμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση της τράπεζας, το υπόλοιπο χορηγήσεων προσεγγίζει, σήμερα, τα 2,2 δισ. ευρώ, έναντι 2 δισ. ευρώ στις 30/06. Από την αρχή της χρονιάς ως τις 22 Σεπτεμβρίου, η Optima καταγράφει πιστωτική επέκταση της τάξης των 530 εκατ. ευρώ, την ώρα που οι μεγάλες αποπληρωμές καθήλωσαν ή μείωσαν τα εν Ελλάδι υπόλοιπα χορηγήσεων των συστημικών τραπεζών, βάσει και των τελευταίων στοιχείων Ιουλίου της ΤτΕ.

Η γεωμετρική αύξηση της «πίτας» χορηγήσεων, σε συνδυασμό με το υψηλότερο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο της εγχώριας αγοράς (net interest margin 4,5% στο α’ εξάμηνο 2023) αποτελούν τον «πυρήνα» του επενδυτικού αφηγήματος της τράπεζας.

H τράπεζα έκλεισε το α’ εξάμηνο της φετινής χρήσης με κέρδη 44,1 εκατ. ευρώ. Χάρη στην πιστωτική επέκταση, η χρονιά θα κλείσει, σύμφωνα με αναλυτές, με καθαρά κέρδη τα οποία θα ξεπεράσουν τα 90 εκατ. ευρώ.

Εφόσον δεν προκύψει βαθιά ύφεση στην Ευρώπη, η οποία να συμπαρασύρει την ελληνική οικονομία, η κερδοφορία του 2024 θα είναι υψηλότερη της φετινής, ακόμη και αν μείνει στάσιμη η «πίτα» των ενήμερων δανείων στα τρέχοντα επίπεδα. Oι εκτιμήσεις των αναλυτών προβλέπουν κέρδη 2024 άνω των 100 εκατ. ευρώ, στελέχη, όμως, του ομίλου εκτιμούν ότι μπορεί να αποβούν συντηρητικές.

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Optima περιλαμβάνεται, επίσης, το καθαρό από μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures – NPEs) βιβλίο της. Στις 30 Ιουνίου ο λόγος δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών προς το σύνολο των χορηγήσεων ανερχόταν σε 0,35%. Το καθαρό βιβλίο οδηγεί σε χαμηλότερη κεφαλαιακή απαίτηση από τον επόπτη, εξέλιξη που υποβοηθά την πιστωτική επέκταση.

Υπενθυμίζεται ότι τα καθαρά έσοδα της ΑΜΚ (143,9 εκατ. ευρώ, εφόσον η τιμή διάθεσης που θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών διαμορφωθεί στο υψηλό των 7,20 ευρώ) θα κατευθυνθούν για την ενίσχυση των κεφαλαίων και των σχετικών δεικτών και τη χρηματοδότηση της πιστωτικής επέκτασης. Στόχος της τράπεζας σε βάθος τριετίας είναι να διπλασιάσει την «πίτα» των ενήμερων δανείων της σε σχέση με την 30ή Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμη: