Με μοντέλο ΔΕΗ θα τρέχει πλέον ο ΟΣΕ καθώς προχθές αργά το βράδυ ψηφίστηκε το νέο νομοσχέδιο –το δεύτερο μέσα σε διάστημα επτά μηνών– για τον σιδηρόδρομο, που υπόσχεται αυτή τη φορά να θεραπευθούν ασθένειες του παρελθόντος και να ξεφύγει ο οργανισμός από τον στενό δημόσιο τομέα. Ευέλικτες και ταχείες προσλήψεις, άνοιγμα της πλατφόρμας braingain.ose για την προσέλκυση στελεχών και από το εξωτερικό, σύστημα γεωεντοπισμού, που θα παρακολουθεί τη θέση των τρένων και θα συμβάλει στην «εκκαθάριση» πληρωμών προς τη Hellenic Train για εκτελεσθέντα δρομολόγια, είναι μερικές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Το τελευταίο, μέσω της πλατφόρμας railway.gov.gr, αναμένεται να παρουσιαστεί έως το τέλος Ιουλίου, ενώ πρόθεση του υπουργείου Μεταφορών με την τοποθέτηση των συστημάτων ασφαλείας το καλοκαίρι του 2026 είναι η αύξηση της χωρητικότητας του δικτύου. Ενώ ο ΟΣΕ προσπαθεί να αλλάξει σελίδα, η εικόνα του δικτύου παραμένει αρκετά προβληματική: τα δρομολόγια των τρένων φθίνουν, μεγάλο μέρος τους εκτελείται με λεωφορεία μέχρι νεωτέρας και οι επιβάτες καθημερινά ταλαιπωρούνται.
Τις τελευταίες ημέρες οι επιβάτες έχουν δεχθεί μηνύματα από τη Hellenic Train για διακοπή σιδηροδρομικών δρομολογίων τόσο στον προαστιακό της Αθήνας όσο και στη Βόρεια Ελλάδα και αντικατάστασή τους με λεωφορεία λόγω τεχνικών εργασιών στην υποδομή του ΟΣΕ. Παράλληλα σημειώνονται πολλές καθυστερήσεις δρομολογίων. Ηδη από χθες και μέχρι νεωτέρας διακόπτονται τα σιδηροδρομικά δρομολόγια Θεσσαλονίκη – Σέρρες λόγω έκτακτων εργασιών του ΟΣΕ, ενώ στη λίστα προστέθηκε εκ νέου ο προαστιακός Πάτρας και συγκεκριμένα το τμήμα Μποζαΐτικα – Ρίο, όπου διακόπτονται τα σιδηροδρομικά δρομολόγια από τη Δευτέρα 21 Ιουλίου έως και τις 17 Οκτωβρίου. Αυτά θα υποκατασταθούν από λεωφορεία. Προβλήματα στη τηλεδιοίκηση, σύμφωνα με μηχανοδηγούς, οδήγησαν από τη Δευτέρα στη διακοπή δρομολογίων της γραμμής Άνω Λιόσια – Κάντζα – Ανω Λιόσια.
Στο μεταξύ, μεγάλη εκκρεμότητα παραμένει η τοποθέτηση όλων των συστημάτων ασφαλείας όπως το ETCS, το οποίο αποτρέπει μοιραία ανθρώπινα λάθη, καθώς και η λειτουργία τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης τουλάχιστον στον βασικό άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, μέρος της οποίας καταστράφηκε από τις πλημμύρες «Daniel». Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης από το βήμα της Βουλής κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, «το ETCS πρέπει να προχωρήσει και να εγκατασταθεί σε όλο τον βασικό άξονα». Προς το παρόν, αυτό έχει εγκατασταθεί στο 80% του δικτύου, ωστόσο για να ενεργοποιηθεί πρέπει να εγκατασταθεί εκτός από τις γραμμές και στα τρένα, ενώ βασική προϋπόθεση είναι η πλήρης λειτουργία της σηματοδότησης και της τηλεδιοίκησης. Οπως ανέφερε, αυτό θα έχει εγκατασταθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου στο σύνολο των συρμών που κυκλοφορούν στο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ενώ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των μηχανοδηγών. Στόχος είναι να παραδοθούν όλα τα συστήματα έως το φθινόπωρο του 2026. «Εχουν προχωρήσει οι εργασίες, είμαστε στο χρονοδιάγραμμα συνεπείς και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να παραδοθεί εγκαίρως, ώστε το φθινόπωρο του 2026 ολόκληρη η γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη να έχει τα συστήματα τα οποία ποτέ μέχρι τώρα αυτά τα είκοσι πέντε χρόνια δεν εγκαταστάθηκαν και δεν λειτούργησαν στο σύνολό τους». Σε εκκρεμότητα παραμένει βέβαια το έργο της αποκατάστασης του σταθμού Δομοκού, το οποίο πηγές με γνώση υποστηρίζουν πως θα δημοπρατηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.