Χρονιά συνέχισης και ολοκλήρωσης των τραπεζικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν το 2023 χαρακτηρίζουν το 2024 κορυφαίοι παράγοντες του εγχώριου πιστωτικού συστήματος.

Η περασμένη χρονιά χαρακτηρίστηκε από την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες, με ολική έξοδό του από τη Eurobank και την Alpha Bank και την έναρξη της αποεπένδυσης από την Εθνική Τράπεζα με το placement του 22% σε ξένους και εγχώριους επενδυτές στρατηγικού/μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Με τις ομολογουμένως «πλούσιες» τραπεζικές εξελίξεις που έχουν προηγηθεί τους τελευταίους μήνες, το 2024 θα σηματοδοτηθεί κατ’ αρχάς από την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς και την διάθεση του υπολοίπου ποσοστού που κατέχει στην Εθνική Τράπεζα.

Ήδη στην πρώτη συνεδρίαση του Χ.Α. της νέας χρονιάς και μετά από διάστημα πολλών μηνών -για την ακρίβεια από το καλοκαίρι του 2023- o Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. διέσπασε το επίπεδο των 1.300 μονάδων.

Πρωταγωνιστής στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρονιάς ήταν η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς που ενόψει του placement που θα γίνει τον Μάρτιο έκλεισε με κέρδη 3%, στα 3,3 ευρώ.

Η επενδυτική κοινότητα δεν κρύβει τις εκτιμήσεις της ότι η μετοχή έχει σημαντική άνοδο μπροστά της και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 4 ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς: Tο «νέο» χρηματιστηριακό story, το δεδομένο ενδιαφέρον και οι βιαστικές υπερβολές για το 27%

Το χρονοδιάγραμμα

Το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς με την διάθεση του 27%, μέσω βιβλίου προσφορών.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2023 στις 23 Φεβρουαρίου και αμέσως μετά θα ακολουθήσει το placement, πιθανότατα το διάστημα 8 – 9 Μαρτίου, με την διοίκηση του Ομίλου να προκρίνει την διάθεση του συνόλου του 27% σε τρία group επενδυτών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το ΤΧΣ καταλήγει άμεσα στην επιλογή του συμβούλου (επενδυτικής τράπεζας) και των νομικών γραφείων (ελληνικό και ξένο) που θα αναλάβουν την διάθεση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς.

Ήδη η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έχει επιλέξει ως συμβούλους την UBS και την Goldman Sachs και όλοι μαζί θα ξεκινήσουν άμεσα μπαράζ επαφών με ξένους επενδυτές.

Το πρώτο μεγάλο ραντεβού ορίστηκε για την επενδυτική ημερίδα της JP Morgan, στις 24 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη.

Κύκλοι της τράπεζας επισημαίνουν ότι «παρά την αναμενόμενη επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών στην Ευρώπη και διεθνώς το 2024, και τη διατήρηση της νομισματικής σύσφιγξης για το πρώτο εξάμηνο του έτους, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει ιδιαιτέρως αυξημένο στην επενδυτική κοινότητα».

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν ότι η δομή της συναλλαγής που σχεδιάζεται για την Πειραιώς προσομοιάζει με το μοντέλο της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο εξασφάλισε πολύ μεγάλη υπερκάλυψη και διασπορά και ταυτόχρονα προσέλκυσε μερικά από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds διεθνώς.

Και όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, 10 μεγάλα funds του εξωτερικού (όπως τα Blackrock, Fidelity, Nordress, Eaton Vance, SEI Investments Management Corp, Pictet, Fiera Capital), που έχουν τοποθετηθεί στην ελληνική τραπεζική αγορά ή έχουν συμμετοχή στην Πειραιώς, θα μπορούσαν να μπουν στο placement δίνοντας 50 εκατ. ευρώ το καθένα, δηλαδή με ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ να ενισχύσουν το ποσοστό τους στην τράπεζα.

 

Μοντέλο 500 – 500 – 150

Ερώτημα παραμένει το ύψος του ποσοστού μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που θα διαθέσει το ΤΧΣ, καθώς στο τραπέζι βρίσκεται τόσο η περίπτωση της μερικής αποεπένδυσης όπως συνέβη στην Εθνική Τράπεζα, όσο φυσικά και η διάθεση του συνόλου του 27%.

Κύκλοι της τράπεζας πάντως σημειώνουν με νόημα ως καλύτερη επιλογή την διάθεση του 27% και εξηγούν ότι το ποσοστό του ΤΧΣ στην ΕΤΕ ήταν σαφώς μεγαλύτερο (40,39%) από το αντίστοιχο που κατέχει στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ την δεδομένη χρονική στιγμή όλες οι ενδείξεις καταλήγουν στην ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος ικανού να επιτύχει σημαντική υπερκάλυψη της προσφοράς και στην περίπτωση του placement της Πειραιώς.

Τόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και το ΤΧΣ φαίνεται να αντιλαμβάνονται τα οφέλη αυτού του σχεδιασμού, ωστόσο επί του παρόντος βρίσκονται υπό εξέταση διάφορα σενάρια όπως να «σπάσει» η συναλλαγή σε δύο μέρη -όπως συνέβη με την Εθνική Τράπεζα- ενώ υπό συζήτηση είναι κατά πόσο το Δημόσιο θα διατηρήσει ένα μικρό ποσοστό στην Πειραιώς.

Συνολικά πάντως ο σχεδιασμός του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστου Μεγάλου περιλαμβάνει την διάθεση μετοχών αξίας 500 εκατ. ευρώ σε 10 ισχυρούς θεσμικούς επενδυτές διεθνούς βεληνεκούς (τύπου Fidelity, Blackrock, Lazard, Fiera Capital κ.ά.), τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ σε άλλους ξένους επενδυτές με χαμηλότερα ποσά τοποθέτησης στη μετοχή, και 150 εκατ. ευρώ στη retail ελληνική αγορά.

Πηγές της τράπεζας επισημαίνουν με νόημα ότι «Επενδυτές μεγάλου βεληνεκούς όπως οι παραπάνω δύσκολα θα εκκινήσουν τη διαδικασία συμμετοχής τους για μικρότερα ποσοστά, γεγονός που η διοίκηση του ΤΧΣ θα έπρεπε να λάβει σοβαρά υπόψη εάν θέλει να επαναλάβει το επιτυχημένο παράδειγμα με την πώληση του πακέτου μετοχών της ΕΤΕ».

Τελευταία και …καταϊδρωμένη η Εθνική Τράπεζα: Τι φταίει και έμεινε πίσω στην «κούρσα» ανακοίνωσης των νέων επιτοκίων; Πρόβα τζενεράλε για τον «κρατικό πυλώνα» του ΣΥΡΙΖΑ ή την «έριξε» ο ανταγωνισμός με μεταξύ τους συμφωνία;

Στο δεύτερο εξάμηνο το 18% της ΕΤΕ

Την ίδια στιγμή η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει δηλώσει έτοιμη να προχωρήσει στην διάθεση του υπόλοιπου ποσοστού (18%) που βρίσκεται στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επιτυγχάνοντας την πλήρη αποκρατικοποίησή της ακόμη και τον ερχόμενο Ιούνιο.

Άλλωστε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, δεν κρύβει την επιθυμία του για την διάθεση του υπολοίπου 18% αμέσως μόλις εκπνεύσει η προθεσμία των έξι μηνών, από το placement του περασμένου Νοεμβρίου, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο του 2024.

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν στο Radar ότι με δεδομένο ότι έχει υπογραφεί lockup για ένα 6μηνο από την πραγματοποίηση του πρόσφατου placement ανοίγει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» από τον Μάιο μέχρι και τις αμερικανικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2024.

Η περαιτέρω μείωση του ποσοστού θα μπορούσε να γίνει είτε μέσω placement είτε μέσω accelerated book building, χωρίς να αποκλείεται και πρόγραμμα buyback (κάτι που επιθυμούν οι μέτοχοι της τράπεζας).

«Δεδομένου ότι βάσει νόμου το ΤΧΣ έχει δικαίωμα να εκκινήσει τη διαδικασία αποεπένδυσης στην ίδια τράπεζα μετά την παρέλευση 6μήνου, αυτό σημαίνει πως μέχρι και τον Μάιο δεν πρέπει να αναμένονται εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, εξηγώντας πως από εκεί και πέρα το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την πώληση του «πακέτου» της ΕΤΕ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων η αποκλιμάκωση των επιτοκίων και οι αμερικανικές εκλογές.

Διαβάστε ακόμη: