Με εξήντα επτά συνολικά ελληνικές ταινίες, οι περισσότερες από τις οποίες θα προβληθούν σε εθνική ή παγκόσμια πρεμιέρα, νέα τμήματα και ενδιαφέρουσες δράσεις επιστρέφει το πρόγραμμα του φετινού 46ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, από φέτος η διεθνής του ταυτότητα ενδυναμώνεται σημαντικά καθώς οι ταινίες που θα διακριθούν στο Εθνικό αλλά και το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του θα παίρνουν το εισιτήριο για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία των Όσκαρ.

«Τα φεστιβάλ αποτελούν σταθερές αξίες στον κινηματογραφικό χώρο, προσφέροντας μια πλατφόρμα για την ανάδειξη νέων ταλέντων, την ανταλλαγή ιδεών και την ενθάρρυνση της δημιουργικής ποικιλίας» υπογράμμισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννης Σακαρίδης για να προσθέσει αμέσως μετά: «Πέρυσι, μόλις μια βδομάδα μετά από το τέλος του DISFF45, παρουσιάσαμε τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού και υποδεχτήκαμε τον Πάβελ Παβλικόφσκι σε ένα Cinematherapy session στη Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Η μεγάλη διαδρομή των βραβευμένων ταινιών του Εθνικού Διαγωνιστικού ξεκίνησε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και «ταξίδεψε» σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Φέτος, είχαμε τη τιμή να καλωσορίσουμε στην ομάδα μας, την σκηνοθέτη και ηθοποιό Έλενα Μαυρίδου που ανέλαβε το νέο μας πρόγραμμα KIDDO με ταινίες για παιδιά και από παιδιά και τη Γιάννα Σαρρή που ανέλαβε τη δημιουργία του Short Film Hub που φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία. Για δεύτερη χρονιά το cinematherapy της Ντενίς Νικολάκου πήγε στα σχολεία της Δράμας, ενώ «ταξίδεψε» στο Βερολίνο και στο Λος Άντζελες σε δύο κορυφαία Ελληνικά φεστιβάλ με τα οποία ξεκινήσαμε συνεργασία.»

Για μια χρονιά – σταθμό για το Φεστιβάλ Δράμας έκανε λόγο ο πρόεδρός του Γιώργος Δεμερτζής: «Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, η απόκτηση της κορυφαίας διάκρισης για μας : Δύο εισιτήρια για Όσκαρ στους νικητές του Εθνικού και του Διεθνούς Διαγωνιστικού στο Φεστιβάλ Δράμας. Μια διάκριση που δεν ήρθε τυχαία. Με τον Γιάννη Σακαρίδη και την ομάδα του Φεστιβάλ ενεργώντας συντονισμένα, συστηματικά και επίμονα καταφέραμε να εξαλειφθούν εμπόδια του παρελθόντος και να εδραιωθούν γέφυρες επικοινωνίας που είχαν χαθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα με την καθοδήγηση του εμπνευσμένου Καλλιτεχνικού Διευθυντή και κάθε υποστήριξη από πλευράς μου, η στοχευμένη, δημιουργική, και εξωστρεφής αναπτυξιακή πορεία του Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια προς όφελος των δημιουργών της ταινίας μικρού μήκους, συντέλεσε σημαντικά σ αυτή την επιτυχία» σημείωσε.

Επιπλέον, ο Γιώργος Δεμερτζής αναφέρθηκε στην έναρξη της λειτουργίας του Προπτυχιακού Τμήματος Κινηματογραφικών Σπουδών του ΕΑΠ και των εργαστηρίων σκηνοθεσίας στην πόλη της Δράμας ενώ ανακοίνωσε πως το Φεστιβάλ θα αναπτύξει προγράμματα και δράσεις συνέργειας με τη Σχολή, μεγιστοποιώντας το όφελος των εν δυνάμει νέων κινηματογραφιστών.

Αναφερόμενος στη συνεργασία του Φεστιβάλ με το υπουργείο Πολιτισμού επισήμανε πως αυτή προσφέρει, κατ΄ αρχάς, δύναμη και οικονομική ασφάλεια. Επιπλέον, όμως, εξασφαλίζει και μια σειρά άλλων, σημαντικών δυνατοτήτων. Μεταξύ αυτών η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Ανδρικάκη με τη «Σύσταση και λειτουργία δημιουργικού κόμβου για τις οπτικοακουστικές τέχνες στη Δράμα», στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και με χρηματοδότηση έως 7 εκατ ευρώ από την Π.Α.Μ.Θ, που βρίσκεται σε τροχιά εξέλιξης και θα λειτουργήσει σε συνδυασμό και με το πολιτιστικό-αναπτυξιακό masterplan για την πόλη της Δράμας με στόχο να συνδράμει στην οικονομία και το αναπτυξιακό μοντέλο της ευρύτερης περιοχής.

Στο μεταξύ, εξασφαλίστηκε ο εκσυγχρονισμός των υποδομών του Δημοτικού Ωδείου και του Κινηματογράφου Ολύμπια που αποτελούν και χώρους τέλεσης του Φεστιβάλ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης με ποσό περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

Επιπροσθέτως, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, υλοποιήθηκαν τη τελευταία τριετία εκπαιδευτικά προγράμματα cinematherapy με μεγάλη απήχηση και επιτυχία στη σχολική εκπαίδευση του Νομού Δράμας τα οποία θα συνεχιστούν.

«Χαιρόμαστε να βλέπουμε το θεσμό να μεγαλώνει. Το ΥΠΠΟ υπήρξε ανέκαθεν θερμός υποστηρικτής της γιορτής των μικρομηκάδων. Φέτος υποστηρίζει το Φεστιβάλ Δράμας μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να διασφαλίσει μία σταθερότητα στο Φεστιβάλ, με ποσά που ξεπερνούν τα 800.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται ένας καλύτερος προγραμματισμός και η εξωστρέφεια του θεσμού, χωρίς να υπάρχει η ανασφάλεια ανεύρεσης πόρων από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου. Με την ένταξή του φέτος στο Ταμείο Ανάκαμψης, το Φεστιβάλ Δράμας αύξησε τον προϋπολογισμό του και εξασφάλισε σταθερή χρηματοδότηση έως τα τέλη του 2025. Αλλά και μετά το 2025 το Υπουργείο θα παραμείνει αρωγός του θεσμού» ανέφερε, στην σημερινή συνέντευξη τύπου η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη.

Η οπτική ταυτότητα

Στο μεταξύ, κατά την διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου, παρουσιάστηκε και η οπτική ταυτότητα του φετινού Φεστιβάλ Δράμας με την οποία ολοκληρώνεται η σχεδιαστική τριλογία που είχε ξεκινήσει το 2021 και έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις: «Η φετινή οπτική ταυτότητα εμπνέεται, και έρχεται να τιμήσει τη μακροχρόνια ανοδική πορεία του Φεστιβάλ. Μια πορεία, όπου σε επίπεδο branding, το όνομα του Φεστιβάλ ισχυροποιείται και διαχέεται, αποκτά μεγαλύτερη έκθεση (exposure), καθώς προβάλλεται όλο και περισσότερο διεθνώς, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης όπως το Los Angeles GFF, το Festival de Cannes, το Clermont-Ferrand, το Torino Short Film Market και άλλα» εξήγησε ο Δημήτρης Παπάζογλου (Designer, DpS Athens και DISFF Head of Branding) και πρόσθεσε: «To λεκτικό εύρημα «Focus on DISFF» είναι ουσιαστικά μια πρόσκληση να «δούμε» -και κατ’ επέκταση να σκεφτούμε- με προσοχή και σε βάθος το Φεστιβάλ, την σημασία της αποστολής του, τις αρχές και την ποιότητα που το χαρακτηρίζουν, όσο αυτό μεγαλώνει, διαχέεται, ταξιδεύει, αποκτώντας ολοένα και μεγαλύτερη δύναμη στον διεθνή χάρτη των κινηματογραφικών Φεστιβάλ».

Οι ταινίες

Στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα συμμετέχουν 35 ταινίες, σκηνοθετημένες από 26 άνδρες και 13 γυναίκες. Οι ταινίες αυτές αγγίζουν βαθιά ψυχολογικά και κοινωνικά θέματα, με έμφαση στη μοναχικότητα, την εγκατάλειψη, την κακοποίηση, την τοξική αρρενωπότητα, την εξερεύνηση της σεξουαλικότητας και τον σεξισμό, τις προβληματικές οικογενειακές σχέσεις, τον χωρισμός και τη διαχείριση του πένθους.

Στο Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα συμμετέχουν 24 ταινίες (μια επιπλέον προβάλλεται εκτός συναγωνισμού), σκηνοθετημένες από 10 άνδρες και 14 γυναίκες. Head programmer του σπουδαστικού προγράμματος είναι ο Παναγιώτης Ιωσηφέλης (σεναριογράφος, καθηγητής σεναρίου, Τμήμα Κινηματογράφου, Σχολή Καλών Τεχνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). Φέτος οι συμμετοχές ήταν κατά 60% αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, και επιλέχθηκαν ταινίες από 12 σχολές. Η φετινή θεματολογία κινήθηκε γύρω από ζητήματα όπως η κακοποίηση, οι γυναικοκτονίες αλλά και ο αυτοπροσδιορισμός. Η δημιουργία του Εθνικού Σπουδαστικού Προγράμματος ήρθε να καλύψει ένα σημαντικό κενό γύρω από τις μικρού μήκους σπουδαστικές ταινίες.

Στο Διεθνές Σπουδαστικό Πρόγραμμα συμμετέχουν 14 ταινίες από 13 χώρες, σκηνοθετημένες από 8 άνδρες και 7 γυναίκες. Head programmer του διεθνούς σπουδαστικού προγράμματος είναι ο σκηνοθέτης Θανάσης Νεοφώτιστος, ο οποίος οραματίζεται τη δημιουργία ενός σπουδαστικού campus στη Δράμα. Οι φετινές ταινίες καταπιάνονται με διάφορα κοινωνικά και πολιτικά θέματα, θίγοντας ζητήματα διαφορετικότητας και ανθρώπινων σχέσεων.

Το διαγωνιστικό πρόγραμμα Short and Green περιλαμβάνει 15 ταινίες (που υπογράφουν 10 άντρες και 8 γυναίκες) από 15 χώρες, που καλύπτουν όλα τα κινηματογραφικά είδη (ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation) και εκφράζουν μια πολυσυλλεκτικότητα αντιλήψεων γύρω από την κλιματική αλλαγή. Το πρόγραμμα επιμελείται ο Βασίλης Τερζόπουλος.

Το νεοσύστατο Short Film Hub, με υπεύθυνη τη Γιάννα Σαρρή, έχει στόχο να ενώσει όλους τους επαγγελματίες που θα βρεθούν στην Δράμα και να δώσει την ευκαιρία οι συζητήσεις και τα πάνελ να γίνουν αφορμή ώστε οι νέοι δημιουργοί να έρθουν κοντά με αναγνωρισμένους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου και να μάθουν τις αμέτρητες δυνατότητες της τέχνης τους, της προώθησης ενός κινηματογραφικού έργου, την ανάπτυξη του σεναρίου και τη δημιουργία δικτύου επαφών. Οι δράσεις του Short Film Hub απλώνονται σε όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ. Καθημερινά θα πραγματοποιούνται συζητήσεις στον θερινό κινηματογράφου Αλέξανδρος. Οι συζητήσεις αυτές αφορούν την παρουσίαση των σημαντικότερων φεστιβάλ όλου του κόσμου όπως το Φεστιβάλ Κανών, το Marche du Film του Φεστιβάλ Κανών, τα χρηματοδοτικά προγράμματα της χώρας και την ανάπτυξη της κινηματογραφικής αγοράς τα τελευταία χρόνια, την εύρεση και εκκαθάριση μουσικών δικαιωμάτων που τόσο σημαντικό ρόλο έχουν στην παραγωγή μιας ταινίας. Μια σειρά συζητήσεων με χρήσιμα εργαλεία από αναγνωρισμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές για τη νέα πλατφόρμα της Crew United, για το σινεμά DIY, αλλά και μια συναρπαστική κουβέντα για το σινεμά της Φρίντα Λιάππα.

Θα διοργανωθεί, επίσης, το εργαστήρι DIRECTOR’S CUT: A Cinema of Stills με την Νατάσα Χριστιά (επιμελήτρια, αρθρογράφος και εκπαιδευτικός στον χώρο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας). Κατά την διάρκεια του εργαστηρίου θα προσπαθήσουμε να ενσωματώσουμε την φωτογραφία και την θεωρία της στην κινηματογραφική θεωρία και πράξη, και να δημιουργήσουμε μια χρήσιμη και εμπνευσμένη εργαλειοθήκη για την σύλληψη, την παραγωγή και την προώθηση ενός κινηματογραφικού πρότζεκτ.

Συνεχίζονται οι πετυχημένες δράσεις Pitching Lab το οποίο γιορτάζει τα δέκα χρόνια του, καθώς και η συνεργασία με το Torino Short Film Lab. Οι δύο αυτές δράσεις θα συνδυαστούν με εποικοδομητικά meetings μεταξύ των συμμετεχόντων και των επαγγελματιών.
Για πρώτη φορά θα διοργανωθούν τα Meet the Experts – καθημερινές συναντήσεις με τους επαγγελματίες που θα βρεθούν στην Δράμα και θα είναι διαθέσιμοι για one-to-one συναντήσεις με τους σκηνοθέτες, σεναριογράφους, παραγωγούς που θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Ο κύκλος ενημερωτικών συναντήσεων Meet the GFC, που θα πραγματοποιηθεί φέτος, επίσης για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της Αγοράς, ενδυναμώνει τους πολύχρονους σταθερούς δεσμούς του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) με το Φεστιβάλ Δράμας. Από την Τρίτη (5/9) έως την Παρασκευή (8/9), στελέχη του ΕΚΚ από όλες τις Διευθύνσεις του θα ενημερώνουν σκηνοθέτες και παραγωγούς για τις δυνατότητες και τους ορίζοντες που ανοίγουν όλα χρηματοδοτικά προγράμματα που αυτό υλοποιεί, αλλά και οι διεθνείς διασυνδέσεις του.

Παράλληλα, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ξεκινά μία νέα συνεργασία με την Crew United, την κορυφαία διαδικτυακή πλατφόρμα διασύνδεσης επαγγελματιών του οπτικοακουστικού κλάδου της Ευρώπης, η οποία άνοιξε και στην Ελλάδα ως Crew United Greece. Η πλατφόρμα, που είναι πια διαθέσιμη και στα ελληνικά, θα απονείμει 3 βραβεία και θα παρουσιαστεί στο Short Film Hub την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον προστίθεται μια νέα δράση στο επιτυχημένο πρόγραμμα Cinematherapy, η οποία θα υλοποιηθεί με επικεφαλής την ψυχοθεραπεύτρια Ντενίς Νικολάκου και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και την Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού. Η νέα δράση απευθύνεται φέτος για πρώτη φορά στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 30 ετών με σκοπό την δημιουργία 5 (πέντε) μικτών ομάδων των 10 ατόμων η κάθε μία, ανοιχτής ροής, με σταθερή διάρκεια 90 λεπτών και χρόνο συνάντησης σε εβδομαδιαία βάση. Η χρονική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται σε προκαθορισμένο χρόνο έναρξης και λήξης, από 28 Αυγούστου έως 30 Δεκεμβρίου 2023.Το Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε υβριδική μορφή, δια ζώσης και ψηφιακά. Η εναρκτήρια συνάντηση -γνωριμία της ομάδας με την συντονίστρια και τους συμμετέχοντες καθώς και η συνάντηση λήξης του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης. Στο ενδιάμεσο διάστημα οι συναντήσεις της ομάδας, υπό την επιμέλεια και τον συντονισμό της Ντενίς Νικολάκου, θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας (zoom).

Διαβάστε περισσότερα