Πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα Παρασκευή, οδηγούμενες από το sell-off στον τραπεζικό τομέα.

Η πανευρωπαϊκή αγορά και ο κεντρικός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,2%, με τους περισσότερους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια να διαπραγματεύονται σε αρνητικό έδαφος.

Οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν απώλειες φτάνοντας στο -4,2% αμέσως μετά το άνοιγμα της αγοράς και ακολουθώντας μια ελαφρά ανάκαμψη περιόρισαν τις απώλειες στο 3,8% αργότερα το πρωί, ακολουθούμενες από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι οποίες έχασαν 2,3%.

Τα τρόφιμα και τα ποτά και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας διέλυσαν την τάση και διαπραγματεύθηκαν ακριβώς πάνω από την γραμμή μη μεταβολής.

Η βουτιά των τραπεζικών μετοχών έρχεται μετά την ανακοίνωση της Silicon Valley Bank για αύξηση κεφαλαίου που οδήγησε στην κατάρρευση της μετοχής της κατά 60% και συνέβαλε στην εξάλειψη αξίας άνω των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις τραπεζικές μετοχές.

Silicon Valley Bank, η χρηματοδότρια νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας

Σημειώνεται ότι η Silicon Valley Bank θεωρείται από καιρό η χρηματοδότρια για νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, παρέχοντας παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες, ενώ χρηματοδοτούν έργα και εταιρείες που θεωρούνται υπερβολικά επικίνδυνες για τους παραδοσιακούς δανειστές. Δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματικά κεφάλαια εισρέουν και εξέρχονται από τα ταμεία της τράπεζας.

Η SVB αναγκάστηκε να προχωρήσει σε πώληση των τίτλων, εκφορτώνοντας 21 δισεκατομμύρια δολάρια με ζημία 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ συγκέντρωσε επίσης 500 εκατομμύρια δολάρια από την εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών General Atlantic, σύμφωνα με μια οικονομική ενημέρωση αργά την Τετάρτη.

Αφού η μετοχή της εκτινάχθηκε στα ύψη 75% στο ράλι της αγοράς του 2021, η SVB έχασε τα δύο τρίτα της αξίας της πέρυσι και στη συνέχεια υποχώρησε άλλο 60% κατά την διαπραγμάτευση της Πέμπτη και επιπλέον 22% μετά το κλείσιμο.

Εν τω μεταξύ το ΗΒ απέφυγε οριακά την ύφεση τον Ιανουάριο

Την ίδια ώρα το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη δείχνοντας ότι η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε 0,3% και κατάφερε να αποφύγει την ύφεση.

Επίσης οι επενδυτές συνεχίζουν επίσης να αξιολογούν τα σχόλια του προέδρου της  Federal Reserve Jerome Powell.

Διαβάστε περισσότερα