Με ευρύτερη πλειοψηφία εγκρίθηκε η τροποποίηση του πρωτοκόλλου αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ από την Ολομέλεια της Βουλής.

Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν 181 βουλευτές από τις ΚΟ της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής καθώς και ακόμα δύο βουλευτές πιθανότατα από την δεξαμενή των ανεξάρτητων.

Καταψήφισαν 119 από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν συνολικά 300 βουλευτές, εκ των οποίων θετικά τοποθετήθηκαν οι 181. Ειδικότερα υπέρ ψήφισαν υπέρ οι 157 της ΝΔ, οι 22 του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η ανεξάρτητη και συνεργαζόμενη με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κωνσταντίνα Αδάμου και ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής, Κων. Μπογδάνος.

Αντίθετα, οι 119 εκπρόσωποι των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25) καταψήφισαν την αμυντική συμφωνία.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο υπουργός των Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαδικασία, τονίζοντας πως από τη συζήτηση αναδείχθηκε το επωφελές της συμφωνίας για το εθνικό συμφέρον.

«Στην πρόκληση του πρωθυπουργού στον αρχηγό της αντιπολίτευσης, να δηλώσει αν θα καταγγείλει τη συμφωνία, ο τελευταίος την αντιπαρήλθε. Μίλησε γι’ αυτά που δεν ενοχλούν. Αν στο μέλλον μια κυβέρνηση καταφέρει κάτι καλύτερο θα είμαστε ευτυχής», είπε.

Βουλή -Ελληνοαμερικανική Συμφωνία: Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων

Νωρίτερα, έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της «κύρωσης του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για ιδεοληπτική μικροκομματική τακτική. «Ο ΣΥΡΙΖΑ μάς εγκαλεί και για όλα όσα έχουμε πετύχει αναβαθμίζοντας άρδην το αμυντικό κύρος της χώρας μας. Αλλά η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται σε δύο παράγοντες: Την αμηχανία και την ιδεοληψία. Σας τις χαρίζουμε και τις δύο, διότι εμείς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προτιμούμε να ενισχύουμε ουσιαστικά την αμυντική ικανότητα της πατρίδας μας», τόνισε.