Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση ότι επιλέγει την πιο επικίνδυνη μετατόπιση και αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Βουλής για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, τόνισε χαρακτηριστικά: «Εγκαταλείπετε τις πάγιες θέσεις της χώρας σε σχέση με το ρόλο και τη στρατηγική της, το ρόλο του πυλώνα σταθερότητας και διπλωματίας στην κρίσιμη περιοχή της Μεσογείου. Εγκαταλείπετε το μετριοπαθή και προσεκτικό ρόλο που διαδραμάτιζε παραδοσιακά η Ελλάδα, τόσο εντός του ΝΑΤΟ, όσο και σε σχέση με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς».

Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι απεμπολείται ένα διαπραγματευτικό «χαρτί» της Ελλάδας, που είναι η ετήσια ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας, ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, του είπε ότι «γίνεστε ο πρώτος αρχηγός της μεταπολίτευσης που συναινεί στην επ’ αόριστον αξιοποίηση 6 ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ και δεύτερον παραχωρείτε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης».

Ακόμη, ανάφερε ότι πρόκειται για μια συμφωνία δίχως ανταλλάγματα που έρχεται λίγο μετά τη δημοσιογραφική αποκάλυψη ότι «οι αμερικανοί ετοιμάζονται να πριμοδοτήσουν την Τουρκία».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι στη συμφωνία υπάρχει ο όρος πως θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να καταγγελθεί, κάτι που σημαίνει επ’ αόριστον ισχύ. «Όλοι μας ακούγαμε για 5ετή ή έστω 10ετη συμφωνία και ξαφνικά μας ανακοινώσατε μια συμφωνία ουσιαστικά επ’ αόριστον. Ανακοινώνετε ότι συμφωνήσατε να μην υπάρξει ξανά διαδικασία και διαπραγμάτευσης και ανανέωσης της όποιας συμφωνίας», κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ποτέ καμία χώρα σύμμαχος δεν θα έπραττε κάτι τέτοιο, αλλά μόνο μια χώρα – δορυφόρος. «Διότι αυτό λέγεται δορυφοροποίηση της χώρας, στο άρμα φυσικά του ισχυρότερου εκ των συμμάχων μας, των Ηνωμένων Πολιτειών», τόνισε.

Τσίπρας: Αμήχανος και στριμωγμένος ο πρωθυπουργός

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «αμήχανο» και «στριμωγμένο» γιατί βρίσκεται όπως είπε σε ένα δίλημμα «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» λόγω του ταξιδιού στις ΗΠΑ και της πρωτοφανούς λαίλαπας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες λόγω των πολιτικών της κυβέρνησης.

Τσίπρας: Επιδεινώνεται ο συσχετισμός δύναμης Ελλάδας – Τουρκίας

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε την αναθεώρησης της συμφωνίας με τις ΗΠΑ στη βάση συγκεκριμένων ανταλλαγμάτων και δεν προχώρησε «γιατί προφανώς δεν βρέθηκε κοινός τόπος».

Και πρόσθεσε ότι η σημερινή υπογραφή και κύρωση της συμφωνίας, συνοδεύτηκε από μια ραγδαία αναβάθμιση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και από μια συνακόλουθη επιδείνωση του συσχετισμού δύναμης Ελλάδας – Τουρκίας στην περιοχή, «εις βάρος της χώρας μας με αποδυνάμωση αν όχι ακύρωση των ελληνικών διαπραγματευτικών όπλων από τις ΗΠΑ».