Στη μάχη για την ηλεκτροδότηση (και επανηλεκτροδότηση) της χώρας, όλο το Σύστημα σήμερα μέσω του Διαχειριστή Μεταφοράς, του ΑΔΜΗΕ δηλαδή. Θα «επιστρατεύσει» όλο το 24ωρο περίπου 8400 Μεγαβάτ, βάζοντας σε ενέργεια όλες τις παραγωγικές μονάδες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Κύριος στόχος η πλήρης επανηλεκτροδότηση στους νομούς Αττικής και Εύβοιας αλλά και όπου αλλού υπάρχουν προβλήματα.
Η παραγωγή σήμερα σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει το υπουργείο Ενέργειας από τον ΑΔΜΗΕ και τη ΡΑΕ που επιβλέπει, θα φτάσει τις 167-169 GWh «έστω και αν στην πράξη δεν δουλέψει καθ’ ολοκληρία κάτι που δεν έγινε τελικά ούτε στη χθεσινή ….καταραμένη ημέρα, ίσως επειδή χιλιάδες νοικοκυριά δεν είχαν ρεύμα να κάψουν, ενώ χιλιάδες επιχειρήσεις δεν δούλεψαν λόγω καιρικών συνθηκών» όπως μας λέει κορυφαίος παράγων του ΥΠΕΝ.
Αν όμως σήμερα το Σύστημα θα καλύψει (εκτός απροόπτου φυσικά) τη ζήτηση, το βασικό ζητούμενο είναι η αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο της διανομής, όπου χιλιάδες νοικοκυριά στην Αττική και στην Εύβοια κυρίως έμειναν πολλές ώρες χωρίς ρεύμα και πολλά από αυτά εξακολουθούν να βρίσκονται στο σκοτάδι.
Τι προβλέπεται σήμερα
Όπως ενημέρωσε η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ το υπουργείο ΠΕΝ, τις επόμενες ώρες θα γίνει προσπάθεια να αποκατασταθούν αρχικά οι γραμμές μέσης τάσης και να ηλεκτροδοτηθούν οι περιοχές που δεν έχουν βλάβη σε πυλώνες της χαμηλής τάσης.
Το τεράστιο και δυσεπίλυτο πρόβλημα όμως είναι οι χιλιάδες βλάβες δικτύου της Χαμηλής Τάσης (τα νοικοκυριά δηλαδή) που οφείλονται στις μαζικές πτώσεις δέντρων λόγω του χιονιού. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνον στην ευρύτερη περιοχή Πεντέλης-Διονύσου σημειώθηκαν 1300 πτώσεις δένδρων που προκάλεσαν βλάβες και διακοπές ρεύματος χωρίς να έχει γίνει μέχρι στιγμής αποκατάσταση.
«Ίσως να χρειαστεί η σημερινή, η αυριανή αλλά και η μεθαυριανή μέρα για πλήρη επανηλεκτροδότηση και αποκατάσταση» λένε στο ΥΠΕΚΑ και σημειώνουν πως «η σκληρή δουλειά περίπου 400 τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ δεν ήταν καθόλου αρκετή χθες στην Αττική, σήμερα περιμένουμε άλλους 200-250 από όλη την Ελλάδα να δουλέψουν αλλά και πάλι δεν φτάνουν».
Έλλειψη χεριών και πλήρης ασυνεννοησία με τους δήμους και το δασαρχείο
Μείζον πρόβλημα χθες για τις αποκαταστάσεις και την επανηλεκτροδότηση ήταν και η έλλειψη εργατικών χεριών για την κοπή ή μετακίνηση δέντρων που είχαν πέσει πάνω σε καλώδια και προκάλεσαν διακοπές.
«Αρκετοί Δήμαρχοι δήλωναν πως δεν μπορούσαν να βοηθήσουν με προσωπικό από το Δήμο τους και άλλοι πως περίμεναν άδεια από το Δασαρχείο για να κόψουν πεσμένους κορμούς. Υπήρξε σύγχυση, ασυνεννοησία, διαπληκτισμοί και πανικός πολλές φορές μεταξύ των υπηρεσιών κάτι που δεν βοήθησε καθόλου στην αποκατάσταση. Νομίζω πως έπρεπε νωρίς να υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα για να μην ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ όλος ο κόσμος όπως δυστυχώς έγινε». Αυτές είναι οι μεστές κουβέντες παλαιού και έμπειρου στελέχους της ΔΕΗ που αν και δεν εμπλεκόταν άμεσα στο τεράστιο πρόβλημα έχει γνώση αλλά και αναλυτική πληροφόρηση για το δίκτυο.
Αλλά και η Πυροσβεστική που επιστρατεύτηκε πρόθυμα να συνδράμει είχε προβλήματα πρόσβασης σε πολλά σημεία του Λεκανοπεδίου και δεν μπόρεσε να βοηθήσει όσο ήθελε.
«Χρειαζόταν γρήγορη παρέμβαση στρατιωτικών μηχανημάτων χθες το πρωί αφού οι προβλέψεις των μετεωρολόγων ήταν σαφείς. Αυτό άργησε πολύ να γίνει» λέει το έμπειρο στέλεχος της ΔΕΗ που έχει αντιμετωπίσει ανάλογες θεομηνίες στο παρελθόν και συμπληρώνει: «πάντως σε λίγες ώρες από τώρα η ευστάθεια τους συστήματος θα τεσταριστεί και πάλι καθώς θα επανεντάσσονται φορτία από τις περιοχές που αυτή τη στιγμή βρίσκονται χωρίς ρεύμα».
Οι μονάδες που θα δουλέψουν
Όπως λένε στελέχη του ΑΔΜΗΕ σήμερα δουλεύει μεγάλος αριθμός λιγνιτικών μονάδων και συγκεκριμένα οι μονάδες Άγιος Δημήτριος 2,3,4, Καρδιά 3,4, Μεγαλόπολη 4 και Μελίτη. Ταυτόχρονα καθώς τα φορτία αναμένεται να αυξηθούν και να φτάσουν σε ισχύ έως και τα 8400 MW, μπήκαν στο σύστημα οι μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ Αλιβέρι -5, Λαύριο -4 και Λάυριο-5, Κομοτηνή, Μεγαλόπολη -5 και οι ιδιωτικές μονάδες Ήρων -3, Elpedison Θεσσαλονίκης, Elpedison Θίσβης, Protergia και Κόρινθος Power.
Η παραγωγή των ΑΠΕ αναμένεται να φτάσει τις 27,185GWh ενώ η παραγωγή των υδροηλεκτρικών στις 36,132GWh.