Τα τελευταία 4 χρόνια αποχώρησαν από τον Διαχειριστή Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) περίπου 580 έμπειροι τεχνικοί χωρίς να αντικατασταθούν με αποτέλεσμα σε συνθήκες «κόκκινου συναγερμού» όπως χθες, οι περίπου 400 τεχνικοί της εταιρίας που δούλεψαν να μην επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης, έστω και αν ενισχύθηκαν με άλλους 50 από άλλες περιοχές.

Αυτό μας έλεγαν χθες στελέχη και τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ όπου χθες επικράτησε σκηνικό πλήρους επιστράτευσης το οποίο διατηρείται και σήμερα.

«Αλλά ο συναγερμός παραμένει αφού και σήμερα όχι τόσο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης με τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) του ΑΔΜΗΕ να αντέχουν προς το παρόν όσο διανομής, άρα ΔΕΔΔΗΕ, αφού η κακοκαιρία συνεχίζεται έστω και με μικρή ύφεση» συνέχιζαν χτυπώντας το καμπανάκι.

Στα Βόρεια Προάστια είχαμε περίπου 1.300 πτώσεις δέντρων σε εναέριες γραμμές μέσης και χαμηλής τάσης που προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης αφήνοντας στο τσουχτερό κρύο και την απελπισία χιλιάδες νοικοκυριά στα Βόρεια Προάστια και τη  Βορειοανατολική  Αττική  για δύο 24άωρα.

Παράλληλα έπρεπε να συντονιστούν ΔΕΔΔΗΕ-Περιφέρεια-Δήμοι-Δασαρχείο-Πολιτική Προστασία\Πυροσβεστική-ΑΔΜΗΕ  για εκχιονισμό δρόμων, κοπή και μετακίνηση δέντρων, αποκατάσταση βλαβών σε κολώνες και καλώδια, προληπτικές εργασίες αποπαγοποίησης αλλά και επάρκεια ρεύματος.

Που «κλάταρε» το σύστημα

«Εκεί ακριβώς το σύστημα …κλάταρε όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα! Έλλειψη στιβαρού συντονισμού, αοριστία και επικάλυψη αρμοδιοτήτων, ολιγωρία αλλά κυρίως αβελτηρία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μάλλον είχε κηρύξει λευκή απεργία και έλλειψη επαρκούς προσωπικού έφεραν τη …μισή χώρα, δηλαδή Αττική και Εύβοια, σε συνθήκες απελπισίας, όχι τόσο για την έλλειψη συγκοινωνιών που ήταν φυσιολογική αλλά για τις πολύωρες διακοπές ρεύματος και νερού.

Μια κατάσταση που φαίνεται πως διαιωνίζεται και δεν μπορεί να διορθωθεί με καμία κυβέρνηση δυστυχώς» μας τονίζει έμπειρο και παλαιό στέλεχος της ΔΕΗ που έχει αντιμετωπίσει σφοδρές κακοκαιρίες το 2002, το 2004, το 2009 και το 2015 αλλά έχει δεί από κοντά και την εθνική τραγωδία στο Μάτι το 2018.

«Πάντοτε έχουμε τα ίδια, ο καθένας δηλώνει αναρμόδιος και απρόθυμος να συνεργαστεί με τον άλλον, η Τοπική Αυτοδιοίκηση ολιγωρεί μονίμως και νευραλγικές υπηρεσίες όπως η Πυροσβεστική και ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υποστελεχωμένες ενώ επικρατεί η αιώνια ελληνιή ευνοικρατία. Μάλιστα ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υπό ιδιωτικοποίηση και είχα ακούσει την απίθανη κουβέντα πριν 8 μήνες στο Υπουργείο να τα αφήσουμε όλα στη μέση για να τα κάνει ο ιδιώτης που στο κάτω-κάτω θα πάρει το 49%. Λυπηρά πράγματα και το αποτέλεσμα αυτό που είδαμε χθες: ο κόσμος στο σκοτάδι και το πολικό κρύο!» μας λέει το ανώτατο στέλεχος της ΔΕΗ που προχωράει και σε πολιτική …πρόταση:

«Πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάρει και μερικά κεφάλια υπηρεσιακών έστω, προς παραδειγματισμό αφού η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι δυστυχώς …ανέγγιχτη! Να δώσει απεριόριστες αρμοδιότητες στην Πολιτική Προστασία αλλά με ποινολόγιο σε όσους δεν υπακούουν στις εντολές της».

Τέλος, επί τόπου ενημέρωση στο Εθνικό Κέντρο Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι είχε χθές ο ΥΠΕΚΑ κ.Κώστας Σκρέκας.

Μετά την ενημέρωση και ενόσω η μισή Αττική ήταν χωρίς ρεύμα λόγω σφοδρής κακοκαιρίας και πτώσεων δέντρων αλλά και ασυνεννοησίας υπηρεσιών, ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μ.Μανουσάκης είπε πως :«η διάρκεια των ακραίων φαινομένων εμπεριέχει κινδύνους,  ενώ στην επάρκεια ισχύος, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και υπάρχει αναδιάταξη  συνεργείων ώστε να επέμβουμε άμεσα σε περίπτωση έκτακτης βλάβης ανά τη χώρα. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Ενέργειας, τον ΔΕΔΔΗΕ, την Πολιτική Προστασία και τους παραγωγούς για να διασφαλίσουμε τη βέλτιστη δυνατή λειτουργία του Συστήματος υπό τις παρούσες συνθήκες».