Ένοχη για κατάχρηση δημοσίου χρήματος κρίθηκε από δικαστήριο στη Γαλλία η ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι η Μαρίν Λεπέν δεν θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για δημόσιο αξίωμα, με την απόφαση να έχει άμεση ισχύ, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό για πόσο καιρό.

Η Λεπέν αποχώρησε εκνευρισμένη από τη δικαστική αίθουσα μετά την ανακοίνωση, πριν μάθει τις λεπτομέρειες της ποινής της.

Μαζί με την Λεπέν το δικαστήριο έκρινε ένοχους 8 ευρωβουλευτές του κόμματός της για την υπεξαίρεση ποσού ύψους 474.000 ευρώ. Παράλληλα ένοχοι για αποδοχή παράνομων αγαθών κρίθηκαν δώδεκα βοηθοί των ευρωβουλευτών. Όλοι οι αιρετοί που εμπλέκονται στην υπόθεση καταδικάζονται επίσης σε στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι.

Δείτε βίντεο από την αποχώρηση της Λεπέν από το δικαστήριο:

 

 


Σύμφωνα με την Libération, το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι βρήκε αποδείξεις για 40 εικονικά συμβόλαια σε μια περίοδο σχεδόν 12 ετών που αθροίζονται σε συνολική αξία 4,6 εκατ. ευρώ. «Η έρευνα έδειξε ότι δεν επρόκειτο για διοικητικά λάθη… αλλά για υπεξαίρεση μέσα στο πλαίσιο ενός συστήματος προκειμένου να μειωθούν τα έξοδα του κόμματος» είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η πρώτη αντίδραση μετά την απόφαση για την ποινή αποκλεισμού της Μαρίν Λεπέν από τα δημόσια αξιώματα ήρθε από τη Ρωσία. Το Κρεμλίνο, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου, σχολίασε την ετυμηγορία, κάνοντας λόγο για «παραβίαση των δημοκρατικών προτύπων». Ο Ντμίτρι Πεσκόφ περιέγραψε επίσης την απόφαση ως «εσωτερική υπόθεση της Γαλλίας».

Από την πλευρά του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τη Λεπέν με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γράφοντας: «Είμαι με τη Μαρίν».

Δείτε την ανάρτησή του:

 

 

 

 

Σημειώνεται ότι η πρόταση του εισαγγελέα που αναπτύχθηκε στις 13 Νοεμβρίου του 2024, προβλέπει για την Μαρίν Λεπέν όχι μόνο στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια, αλλά και ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή καθώς και την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 300.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορούσε κατάχρηση δημοσίου χρήματος και ειδικότερα το αν επί σειρά ετών το κόμμα της Μαρίν Λεπέν χρησιμοποίησε τα ευρωπαϊκά κονδύλια που είχε το δικαίωμα να λάβει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να πληρώνει τα επαγγελματικά του στελέχη και όχι, ως όφειλε, τους συνεργάτες των ευρωβουλευτών του.

Διαβάστε ακόμη: