Ο Υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα, «DRG: Σχεδιάζοντας το μέλλον των ελληνικών νοσοκομείων», έθεσε το ζήτημα το πώς πώς οι αυξημένες δαπάνες στην Υγεία θα καταλήξουν υπέρ του ασθενή.

Ο κ. Βορίδης, αφού ξεκίνησε από μια ιστορική αναδρομή στα DRG (Σύστημα Διαγνωστικών Ομοιογενών Ομάδων), υπενθύμισε ότι το εργαλείο αυτό εγκαταστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και υπουργίας δικής του, ενώ έκανε για «έναν αξιόπιστο μηχανισμό κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων», έτσι ώστε «να μην μπαίνουν αυθαίρετα οι τιμές μέσω πολιτικής – συνδικαλιστικής διαπραγμάτευσης».

Επί της ουσίας, ο Υπουργός Επικρατείας εξήγησε ότι τα DRG συμβάλουν στο να υπάρχουν πραγματικά στοιχεία για την κοστολόγηση. Και αυτή η γνώση περί του κόστους είναι άσχετη με τις όποιες πολιτικο-ιδεολογικές επιλογές κάθε κυβέρνησης, συμπλήρωσε χαρακτηρίζοντας ακατανόητες τις αντιδράσεις, τότε, από τα κόμματα της Αριστεράς.

Και μπορεί τα DRG να πρωτο-εφαρμόσθηκαν σε εποχές Μνημονίων, αυτό όμως δεν σημαίνει – διευκρίνισε ο υπουργός Επικρατείας – ότι «αν δεν έχουμε δημοσιονομική στενότητα, θα πετάμε τα χρήματα από το… παράθυρο. Η ορθή αξιοποίηση των χρημάτων, ειδικά στην κατεύθυνση ενίσχυσης του Συστήματος Υγείας, είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα».

Παράλληλα, επισήμανε ότι σε κάθε περίπτωση «η αύξηση δαπανών Υγείας είναι επιλογή του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει θέσει ως προτεραιότητα την αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας». Όμως, επέμεινε, η αύξηση δαπανών Υγείας έχει ως στόχο, «οι ασθενείς να έχουν καλύτερες παροχές υπηρεσιών υγείας».

«Χρειάζεται να φθάσουμε στην ανάγκη κοστολόγησης της κάθε πράξης»

Η εφαρμογή των DRG δεν επιτρέπουν μόνο την κοστολόγηση των παροχών, που είναι το πρώτο βήμα, είπε εν συνεχεία ο υπουργός Επικρατείας. Ούτε μόνο την αξιολόγηση των πράξεων, που είναι το δεύτερο βήμα. «Χρειάζεται να φθάσουμε στην ανάγκη κοστολόγησης της κάθε πράξης», σημείωσε.

Στο σημείο αυτό του χαιρετισμού του διευκρίνισε πάντως ότι «η καθολική εφαρμογή των DRG έχει τεράστια σημασία όχι για να περικόψουμε τη δαπάνη, όπως λένε ορισμένοι. Αλλά για να είμαστε πεπεισμένοι ότι η ενίσχυση της χρηματοδότησης του Συστήματος Υγείας φθάνει ως αύξηση του επιπέδου νοσηλείας στον ασθενή», υπογράμμισε κλείνοντας.

Το συνέδριο διοργανώνει το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών, ήτοι το ελληνικό ινστιτούτο DRG.