Σήμερα το μεσημέρι (04/04), ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έφθασε στο σεισμόπληκτο Χατάι, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης επίσκεψης στη γειτονική χώρα, με σκοπό να συναντηθεί με τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας.

Ο Χουλουσί Ακάρ υποδέχθηκε τον κ. Παναγιωτόπουλο στο αεροδρόμιο της περιοχής, ενώ, έπειτα από την αυτοψία που έκαναν στην πόλη μέσω ελικοπτέρου, είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, στην οποία μίλησαν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ακολούθως, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κέντρο Συντονισμού Καταστροφών της AFAD, στο Χατάι.

Χουλουσί Ακάρ, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «με την ευκαιρία της επίσκεψής μου, εκφράζω για ακόμη μία φορά τα συλλυπητήριά μου, για τους χιλιάδες ανθρώπους που σκοτώθηκαν στους σεισμούς. Σήμερα, στη συνάντηση με τον αγαπημένο μου φίλο, Χουλουσί και την ομάδα του, μιλήσαμε για τον τρόπο με τον οποίο θα αγωνισθούμε απέναντι στις νέες προκλήσεις, όσον αφορά τις καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι τής αναλογεί, από τα πρώτα λεπτά του σεισμού. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, ώστε να δείξουμε την υποστήριξή μας. Ας ελπίσουμε, να τελειώσει αυτού του είδους η καταστροφή».

Ο Χουλουσί Ακάρ υπογράμμισε ότι «η προσδοκία μας, είναι ότι η θετική ατμόσφαιρα μετά τον σεισμό θα συνεχισθεί χωρίς να περιμένουμε μία νέα καταστροφή. Κατά αυτόν τον τρόπο, δημιουργώντας ένα μόνιμο περιβάλλον συνεργασίας, το Αιγαίο και η Μεσόγειος γίνονται θάλασσες φιλίας. Με αυτό τον τρόπο, οι άνθρωποι που ζουν στην Τουρκία και την Ελλάδα, μπορούν να ζήσουν άνετα. Αυτή είναι η ελπίδα μας».

Ο Νότης Μηταράκης μετέβη στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου συνοδεύεται από τον Υφυπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Κατακλί. Ο Νότης Μηταράκης επισκέφθηκε την προσωρινή δομή φιλοξενίας στην σεισμόπληκτη περιοχή Boynuyoğun, ενώ, μαζί με τον κ. Κατακλί «επόπτευσαν το μέγεθος της καταστροφής από ελικόπτερο», σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου. Στη συνέχεια, βρέθηκε στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας σε δομή φιλοξενίας προσφύγων.

Νότης Μηταράκης, Τουρκία.

Η συγκεκριμένη δομή, η οποία περιλαμβάνει κέντρο υγείας και κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, είχε δημιουργηθεί για τους Σύρους πρόσφυγες, ενώ, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, φιλοξενεί και τους σεισμόπληκτους πολίτες. Σήμερα, φιλοξενεί 11.000 άτομα, εκ των οποίων οι 5.000 βρέθηκαν εκεί, μετά τους σεισμούς.

Ο Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι «όπως φαίνεται, η Τουρκία ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα στις ανάγκες που προέκυψαν από το σεισμό και ευελπιστούμε πως η ανοικοδόμηση της περιοχής θα επιτευχθεί το συντομότερο. Όσοι σεισμοί και να γίνουν, οι χώρες θα παραμείνουν γείτονες. Στην Ελλάδα, μπορείτε να βλέπετε έναν καλό σύμμαχο».

Διαβάστε ακόμη: