Το πετρέλαιο υποχώρησε περισσότερο από 1% τη Δευτέρα, αφού η χαμηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση στον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, ενώ πίεσε επίσης η μερική επανεκκίνηση της διακοπής της παραγωγής στη Λιβύη πίεσε την αγορά.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Κίνας αυξήθηκε κατά 6,3% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με τις προβλέψεις των αναλυτών 7,3%, με την ανάκαμψη μετά την πανδημία να παραπαίει γρήγορα λόγω της αποδυνάμωσης της ζήτησης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

«Το ΑΕΠ ήταν χαμηλότερο από τις προσδοκίες, επομένως ελάχιστα θα κάνει για να αμβλύνει τις ανησυχίες για την κινεζική οικονομία», δήλωσε ο επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων της ING.

Το αργό Brent υποχώρησε 96 σεντς, ή 1,2%, στα 78,91 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 97 σεντς, ή 1,29%, στα 74,45 δολάρια τη δεύτερη συνεχόμενη ημέρα απωλειών και για τα δύο συμβόλαια.

«Τα δεδομένα για την Κίνα εκκρεμμούσαν με έναν βαθμό ελπίδας», δήλωσε στέλεχος του χρηματιστή πετρελαίου PVM σε μια έκθεση. «Ωστόσο, το σύγχρονο οικονομικό σκηνικό για τον οδηγό της Ασίας φαίνεται να είναι πλέον άχρηστο για τους απαισιόδοξους της αγοράς».

Και οι δύο δείκτες αναφοράς είχαν σημειώσει κέρδη τριών εβδομάδων και άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο την περασμένη εβδομάδα, βρίσκοντας υποστήριξη από τον περιορισμό της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τις απρογραμμάτιστες διακοπές στη Λιβύη και τη Νιγηρία.

Το πετρέλαιο δέχθηκε επίσης πίεση τη Δευτέρα από την επανέναρξη της παραγωγής σε δύο από τα τρία λιβυκά κοιτάσματα που έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα. Η παραγωγή είχε διακοπεί από μια διαμαρτυρία κατά της απαγωγής ενός πρώην υπουργού Οικονομικών.

Σε μια άλλη ένδειξη στενότερων προμηθειών, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου από τα δυτικά λιμάνια πρόκειται να μειωθούν κατά 100.000-200.000 bpd τον επόμενο μήνα, ένδειξη ότι η Μόσχα εκπληρώνει τη δέσμευσή της για περικοπές εφοδιασμού σε συνδυασμό με τη Σαουδική Αραβία, δήλωσαν δύο πηγές την Παρασκευή.

Διαβάστε περισσότερα