ΑΓΟΡΕΣ

Λίγες μέρες πριν την εφαρμογή των κυρώσεων στο Ρωσικό πετρέλαιο ενδεχόμενη αποτυχία της ΕΕ να ορίσει ανώτατο όριο τιμής αγοράς, ανησυχεί

Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τον Ιούνιο να απαγορεύσουν την αγορά αργού πετρελαίου από τις 5 Δεκεμβρίου 2022 και μετά. Από τότε ωστόσο εργάζονται για τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας.

Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τον Ιούνιο να απαγορεύσουν την αγορά αργού πετρελαίου από τις 5 Δεκεμβρίου 2022 και μετά. Από τότε ωστόσο εργάζονται για τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζήτησε το όριο των 62 δολαρίων το βαρέλι αυτή την εβδομάδα αλλά δεν έχει καταλήξει ακόμη.

Σύμφωνα με τις συστάσεις αναλυτών όμως οι επικείμενες κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο αναμένεται ότι θα είναι «πραγματικά επιδραστικές» για τις αγορές ενέργειας διεθνώς εάν τα ευρωπαϊκά έθνη αποτύχουν να ορίσουν ανώτατο όριο στις τιμές.

Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τον Ιούνιο να απαγορεύσουν την αγορά αργού πετρελαίου από τις 5 Δεκεμβρίου.

Στην πράξη, η ΕΕ — μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο — θέλουν να μειώσουν δραστικά τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο σε μια προσπάθεια να αντεπιτεθούν στο Κρεμλίνο μετά την εισβολή του στην Ουκρανία.

Ωστόσο, οι ανησυχίες ότι μια πλήρης απαγόρευση θα εκτινάξει τις τιμές του αργού στα ύψη οδήγησε τους G-7 να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τεθεί ένα ανώτατο όριο στο ποσό που θα πληρώνει κανείς για ρωσικό πετρέλαιο.

Μια οριστική απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών θα μπορούσε να είναι «πραγματικά ενοχλητική» για τις αγορές, σύμφωνα με τον Henning Gloystein, διευθυντή ενέργειας, κλίματος και πόρων στην εταιρεία συμβούλων πολιτικού κινδύνου Eurasia Group.

Η δυνητική αύξηση των τιμών του πετρελαίου προκύπτει «γιατί υπάρχει πίεση από τις ΗΠΑ» να συμφωνήσουν σε ένα ανώτατο όριο, είπε ο Gloystein στο CNBC.

Ένα όριο τιμής θα οδηγούσε τα κράτη των G-7 να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο σε χαμηλότερη τιμή, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα εισοδήματα της Ρωσίας από το πετρέλαιο χωρίς να αυξήσουν τις τιμές του αργού σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαφωνούν εδώ και αρκετές ημέρες σχετικά με το σωστό επίπεδο ανώτατων τιμών.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συζήτησε το όριο των 62 δολαρίων το βαρέλι αυτή την εβδομάδα, αλλά η Πολωνία, η Εσθονία και η Λιθουανία αρνήθηκαν, υποστηρίζοντας ότι ήταν πολύ υψηλό.

Η στάση που θα κρατήσουν οι Κίνα και Ινδία θεωρείται κομβικής σημασίας , με τον Ινδό Υπουργό Ενέργειας να δηλώνει ξεκάθαρα ότι είναι η χώρα διατεθειμένη να αγοράσει πετρέλαιο από οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Διαβάστε ακόμη: