Υποχώρησε σημαντικά τον Δεκέμβριο στις 100,3 μονάδες, από 110,5 μονάδες τον Νοέμβριο, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, η επιδείνωση αυτή είναι αποτέλεσμα της εξασθένισης των προσδοκιών στους περισσότερους κλάδους με εξαίρεση μόνο τον κλάδο Υφασμάτων-Ένδυσης-Υπόδησης, όπου ο δείκτης κινείται αισθητά ανοδικά. Αναλυτικά, οι θετικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχωρούν σημαντικά και διαμορφώνονται στις +6 μονάδες (από +27μονάδες), ενώ αντίστοιχα κινούνται οι προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων στο επόμενο τρίμηνο στις +6 (από +18) μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, τα αποθέματα διατηρούνται αμετάβλητα στις -8 μονάδες, με τις νέες παραγγελίες να στρέφονται έντονα αρνητικές (-21 από +1 μονάδες). Οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση αποκλιμακώνονται έντονα (+7 από +27 μονάδες), ενώ ως προς τις τιμές, το 58% αναμένει άνοδο, ενδεικτικό των πληθωριστικών πιέσεων.

Ως προς το βαθμό αβεβαιότητας που επικρατεί στο οικονομικό περιβάλλον αυτός ενισχύεται, καθώς το 62,2% θεωρεί ότι η μελλοντική ανάπτυξη μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, αρκετά υψηλότερα από τον προηγούμενο μήνα (53,3%). Οι προσδοκίες στους επιμέρους κλάδους είναι πτωτικές, με εξαίρεση τον κλάδο Υφασμάτων – Ένδυσης-Υπόδησης. Αναλυτικά:

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Τρόφιμα – Ποτά – Καπνός υποχώρησε έντονα τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στις 80,0 (από 112,3) μονάδες, χαμηλότερα σε σχέση με το περυσινό επίπεδο (85,5 μον.). Οι έντονα θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις στράφηκαν αρνητικές (-7 μονάδες), ενώ αντίθετα οι θετικές προσδοκίες για τις πωλήσεις της επόμενης περιόδου ενισχύονται ήπια και διαμορφώνονται στις +38 μονάδες (από τις +31). Τα αποθέματα παράλληλα κλιμακώνονται στις +46 μονάδες (από +19), ενώ υποχωρούν αισθητά οι παραγγελίες προς προμηθευτές (-8 από +31 μον.). Έντονη εξασθένιση παρατηρείται στο ισοζύγιο των προβλέψεων για την απασχόληση, με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί στις -3 μονάδες, ενώ οι πληθωριστικές τάσεις των τιμών ενισχύονται κατακόρυφα (+77 από +25 μονάδες).

Ανοδικά κινείται ο δείκτης  σε Υφάσματα – Ένδυση – Υπόδηση

Έντονα ανοδικά κινείται ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Υφάσματα – Ένδυση – Υπόδηση, φθάνοντας στις 123,3 (από 86,8) μονάδες, πολύ υψηλότερα από το αντίστοιχο επίπεδο πέρυσι (100,9 μον.). Οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις από αρνητικές στρέφονται έντονα θετικές και διαμορφώνονται στις +75 (από -41) μονάδες, ενώ παράλληλα ενισχύονται σημαντικά οι κανονικές για την εποχή προβλέψεις για το επόμενο διάστημα και διαμορφώνονται στις +49 μονάδες. Τα αποθέματα κλιμακώνονται και διαμορφώνονται στις +40 μονάδες (από -11 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο), ενώ οι παραγγελίες προς προμηθευτές εξασθενούν. Από την άλλη πλευρά βελτιώνονται κατακόρυφα οι αρνητικές προσδοκίες στην απασχόληση (+45 από -5 μονάδες), ενώ στις τιμές το σχετικό ισοζύγιο υποχωρεί στις +17 (από +30) μονάδες.

Οι προσδοκίες στα Είδη Οικιακού Εξοπλισμού υποχωρούν σημαντικά και ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται τον Δεκέμβριο στις 78,6 (από 92,9) μονάδες, πολύ χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (112,1 μον.). Οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις κινήθηκαν πτωτικά στις -24 μονάδες (από -4), ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις στις πωλήσεις στο επόμενο διάστημα υποχώρησαν ήπια (+8 από +16 μονάδες). Παράλληλα, ο δείκτης αποθεμάτων ενισχύθηκε έντονα (+26 από +6 μονάδες), ενώ οι παραγγελίες προς προμηθευτές εξασθένισαν αισθητά και ισοσκελίστηκαν (από +18 μονάδες).

Οι προβλέψεις για την απασχόληση

Από την άλλη πλευρά, οι προβλέψεις για την απασχόληση διατηρούνται θετικές στις +4 μονάδες, ενώ στις τιμές ο σχετικός δείκτης συνεχίζει να υποδηλώνει σημαντική αύξηση τιμών (+51 από +47 μονάδες). Μικρή υποχώρηση σημειώνεται τον Δεκέμβριο στις επιχειρηματικές προσδοκίες στα Οχήματα – Ανταλλακτικά, στις 121,8 (από 131,4) μονάδες, αρκετά χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2021 (136,0 μονάδες). Το ήπια θετικό ισοζύγιο στις τρέχουσες πωλήσεις του κλάδου, αν και υποχωρεί, διατηρείται θετικό (στις +6 από +9 μονάδες), ενώ παράλληλα οι αισιόδοξες προβλέψεις για τις πωλήσεις της επόμενης περιόδου περιορίζονται αισθητά και ισοσκελίζονται (από +19 μον.).

Τα αποθέματα παραμένουν σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα (-43 από -48 μονάδες), με τις παραγγελίες προς προμηθευτές να εξακολουθούν να είναι πτωτικές (-9 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο από -6 μον.). Παράλληλα, οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση ενισχύονται περαιτέρω και διαμορφώνονται στις +29 μονάδες (από +20 μον.), ενώ τέλος, ως προς τις τιμές, το σχετικό ισοζύγιο διατηρείται σε έντονα πληθωριστικά επίπεδα, στις +56 μονάδες. Κατακόρυφα πτωτικά κινούνται οι επιχειρηματικές προσδοκίες στα Πολυκαταστήματα, με το δείκτη να διαμορφώνεται στις 33,3 (από 87,5) μονάδες.

Οι εκτιμήσεις για τις πωλήσεις στρέφονται σε έντονα αρνητικά επίπεδα και διαμορφώνονται στις -87 (από +4) μονάδες, όπως και οι προβλέψεις για τις πωλήσεις της επόμενης περιόδου που διαμορφώνονται στις -90 (από +3) μονάδες. Τα αποθέματα έχουν σχεδόν πλήρως ρευστοποιηθεί, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για παραγγελίες προς προμηθευτές κινούνται έντονα πτωτικά στις -93 μονάδες. Αισθητά πτωτικά κινούνται και οι προβλέψεις για την απασχόληση οι οποίες από τις +29 μονάδες διαμορφώνονται πλέον σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ στις τιμές ο σχετικός δείκτης εμφανίζει σχεδόν καθολικά πληθωριστικές τάσεις (+97 μονάδες).

Διαβάστε ακόμη: