Αυξημένος κατά 0,7% ήταν ο εποχικά προσαρμοσμένος όγκος πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο τον περασμένο Μάρτιο στην ευρωζώνη, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023, ενώ κατά 2,0% ήταν αυξημένος στην ΕΕ, αύξηση τριπλάσια σε σχέση με αυτή την ευρωζώνης.

Συγκρίνοντας τον Μάρτιο 2024 με τον προηγούμενο μήνα, Φεβρουάριο, η αύξηση διαμορφώθηκε στο +0,8% στην ευρωζώνη και στο +1,2% στην ΕΕ.

Τον Μάρτιο του 2024, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2024, ο  όγκος λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 0,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,2% στην ΕΕ.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τις πρώτες εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ετήσια σύγκριση ανά κλάδο και κράτος – μέλος

Σε επίπεδο κλάδων, η ετήσια αύξηση στον όγκο πωλήσεων του λιανικού εμπορίου διαμορφώθηκε στο +1,1 στα τρόφιμα, ποτά, καπνό και στο +0,8% στα μη εδώδιμα προϊόντα (εκτός των καυσίμων αυτοκινήτων). Αντίθετα μείωση της τάξης του 0,6% καταγράφηκε στα καύσιμα αυτοκινήτων σε εξειδικευμένα καταστήματα.

Στην ΕΕ, καταγράφηκαν τα ακόλουθα μεγέθη:

– αύξηση 1,0% σε τρόφιμα, ποτά, καπνό κατά 1,0%,

– αύξηση 3,0% σε μη εδώδιμα προϊόντα (εκτός από τα καύσιμα αυτοκινήτων)

– μείωση 0,5% στα καύσιμα αυτοκινήτων σε εξειδικευμένα καταστήματα

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις στον συνολικό όγκο λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στην Πολωνία (+14,8%), το Λουξεμβούργο (+10,3%) και την Κροατία (+8,9%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στο Βέλγιο (-4,6%), την Εσθονία (-2,3%) και την Αυστρία (-2,0%).

Διαβάστε ακόμη: