Η θανατική ποινή που προβλέπεται για στρατιωτικούς που κρίνονται ένοχοι για «εσχάτη προδοσία», θα αφορά πλέον και δημοσίους υπαλλήλους στην Λευκορωσία.

Αυτό αποφάσισε το λευκορωσικό κοινοβούλιο στην τελική ανάγνωση νομοσχεδίου, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η λευκορωσική Βουλή θέσπισε νόμο που προέβλεπε την επιβολή της θανατικής ποινής σε αξιωματικούς και στρατιώτες που κρίνονται ένοχοι για προδοσία και καθιστούσε τη δυσφήμιση του στρατού ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως και τέσσερα χρόνια.

Πέρυσι, η χώρα δέχθηκε διεθνή κριτική για την επέκταση επιβολής της θανατικής ποινής για όσους καταδικάζονται για φερόμενες τρομοκρατικές απόπειρες. Εκείνη η κίνηση του Μινσκ ήρθε ως απάντηση σε υποθέσεις δολιοφθοράς σιδηροδρόμων από Λευκορώσους για να σταματήσουν ρωσικές δυνάμεις να εξαπολύουν επιθέσεις στην Ουκρανία.

Η Λευκορωσία δεν έχει στείλει δικά της στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά επέτρεψε στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφός της ως βάση οπισθοφυλακής για την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022 και επιτρέπει σε ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και drones να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της για να εξαπολύουν επιθέσεις στην Ουκρανία.