search

ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Πέθανε ο υπουργός Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Μάκεϊ

Την είδηση επιβεβαίωσε και το πρακτορείο ειδήσεων Belta

Λευκορωσία: Πέθανε ο υπουργός Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Μάκεϊ

Ο υπουργός Εξωτερικών Βλαντιμίρ Μάκεϊ  έφυγε αιφνιδιαστικά από τη ζωή το Σάββατο (26.11.2022), σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. O 64χρονος υπηρετούσε τη διπλωματική υπηρεσία της Λευκορωσίας από το 1993 και ήταν υπουργός Εξωτερικών από το 2012.

Πριν από τις προεδρικές εκλογές και τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Λευκορωσία το 2020, ο Βλαντιμίρ Μάκεϊ ήταν ένας από τους πρωτεργάτες των προσπαθειών για τη βελτίωση των σχέσεων της Λευκορωσίας με τη Δύση και είχε επικρίνει τη Ρωσία. Ωστόσο, άλλαξε απότομα τη στάση του μετά την έναρξη των διαδηλώσεων, υποστηρίζοντας ότι αυτές ήταν εμπνευσμένες από πράκτορες της Δύσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας στα μέσα της εβδομάδας είχε παραστεί στη σύνοδο του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Άμυνας –μιας στρατιωτικής συμμαχίας πολλών πρώην σοβιετικών δημοκρατιών– στο Γερεβάν.

Χθες, Παρασκευή (25.11.2022) συναντήθηκε με τον Αποστολικό Νούντσιο στο Μινσκ, αρχιεπίσκοπο Άντε Γιόζιτς, σύμφωνα με το site του υπουργείου.

Σημειώνεται ότι ο Βλαντιμίρ Μάκεϊ είχε προγραμματίσει την Δευτέρα να συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ. «Είμαστε συγκλονισμένοι από τις αναφορές για τον θάνατο του επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας Βλαντίμιρ Μάκεϊ», ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα στο κανάλι της στο Telegram. «Τα επίσημα συλλυπητήρια θα δημοσιευθούν σύντομα» προσθέτει.

Με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε ακόμη: