Αυτό τόνιζουν τα στελέχη της εταιρείας αναλύοντας τους παράγοντες εκείνους που θα οδηγήσουν σε διπλασιασμό των πωλήσεων έως το 2026, όπως προβλέπει το πενταετές business plan της εισηγμένης.
Η εταιρεία είναι η μοναδική φαρμακευτική που δραστηριοποιείται παραγωγικά στα διαδερμικά φάρμακα στην Ελλάδα και μια από τις τέσσερις σε όλη την Ευρώπη.
Με την προσθήκη του διαδερμικού συστήματος Catapresan (κλονιδίνη) που αποκτήθηκε με τα κεφάλαια της αύξησης κεφαλαίου, η Lavipharm θα είναι από τις λίγες εταιρείες στην Ευρώπη και η μοναδική στην Ελλάδα που θα διαθέτει τρία φάρμακα διαδερμικής χορήγησης: κλονιδίνη για την υπέρταση, φεντανύλη ως ισχυρό αναλγητικό και νιτρογλυκερίνη για καρδιακές παθήσεις.
«Άνοιξε» ο δρόμος για την υποβολή επενδυτικών σχεδίων
Η τελευταία αύξηση κεφαλαίου των 50 εκατ. ευρώ είχε σκοπό να εξασφαλιστεί η συνέχιση της επενδυτικής δραστηριότητας της εταιρείας που είχε μείνει πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Πριν την αύξηση, το σύνολο των ετήσιων κερδών κατευθύνονταν στην εξυπηρέτηση του δανεισμού, χωρίς να περισσεύουν πόροι για επενδύσεις.
Επίσης, η ύπαρξη αρνητικών ιδίων κεφαλαίων απέκλειε την εταιρεία από την εκμετάλλευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πλέον από το 2024 η Lavipharm θα μπορεί να υποβάλλει εκ νέου επενδυτικά σχέδια που θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Σύμφωνα με τη διοίκηση κατά τη χθεσινή παρουσίαση, με βάση τις προβλεπόμενες επιδόσεις των επόμενων ετών, ο κύκλος εργασιών από τα 45,8 εκατ. του 2021 και τα 52,1 εκατ. του 2022 θα κυμανθεί στα 59,7 εκατ. φέτος, στα 80,7 εκατ. το 2024, στα 95,1 εκατ. το 2025 και στα 112,5 εκατ. το 2026.
Αυτός ο υπερδιπλασιασμός των πωλήσεων προβλέπεται να προέλθει κατά 13 εκατ. από το Catapresan, κατά 15 εκατ. από τη σταδιακά διευρυνόμενη συνεργασία με την τσεχική Zentiva στον χώρο των γενόσημων φαρμάκων, κατά 15,7 εκατ. από τη φαρμακευτική κάνναβη και κατά 14 εκατ. από τα προϊόντα που θα προκύψουν από το τμήμα έρευνας και καινοτομίας της ίδιας της εταιρείας.
Η γραμμή παραγωγής της φεντανύλης λειτουργεί στο 100% της δυναμικότητας της (προγραμματίζεται να λειτουργήσει και τον Αύγουστο) καθώς η προσφορά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τη ζήτηση από το εξωτερικό.
Σε ότι αφορά στο Catapresan, εντείνονται οι προσπάθειες διεύρυνσης του μεριδίου στην ιταλική αγορά και όπως υποστηρίζει η διοίκηση, «τρέχουν γρηγορότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις οι μελέτες σχετικά με τις χώρες στις οποίες θα ακολουθήσει το λανσάρισμα του φαρμάκου».
Η μεταφορά της παραγωγής του φαρμάκου στο εργοστάσιο της Αττικής θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2023, γεγονός που θα εξοικονομήσει κόστος ύψους 1,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος.
«Ελντοράντο», η φαρμακευτική κάνναβη
Η διοίκηση της Lavipharm εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη σχετικά με τα οφέλη από τη συνεργασία της με την Tikun Europe για τη διανομή της θεραπευτικής κάνναβης που παράγεται στην Κόρινθο.
Τα στελέχη της Lavipharm χαρακτηρίζουν «Ελντοράντο» τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, καθώς αυτή η αγορά δεν έχει υποχρεωτικές επιστροφές και clawback, έχει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους και το προϊόν ταιριάζει με την ήδη προσφερόμενη γκάμα της Lavipharm.
Η διάθεση του προϊόντος θα γίνει από δύο εταιρείες (Lavipharm και Farmaserv-Lilly), μέσα από δύο διαφορετικά brand names και σε πλήρως ανταγωνιστική βάση.
Στόχος είναι τα κέρδη από τη διανομή της φαρμακευτικής κάνναβης να διοχετευθούν σε επενδύσεις που θα αφορούν τόσο το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, όσο και την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου της εταιρείας.
Στην Ελλάδα θα παράγονται Lonarid και Lonalgal – Έξτρα τζίρος 8 εκατ. ευρώ
Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2023, η Lavipharm ανακοίνωσε και την υπογραφή συμφωνίας με τη Boehringer Ingelheim International GmbH για την εξαγορά των δύο αναλγητικών φαρμακευτικών προϊόντων Lonarid και Lonalgal για την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Όπως έγινε γνωστό, η συναλλαγή χρηματοδοτήθηκε με ίδια κεφάλαια της εταιρείας.
Οι δυνατότητες και η τεχνογνωσία στα φαρμακευτικά προϊόντα ήταν τα στοιχεία που μέτρησαν στην απόφαση της Lavipharm να συνεργαστεί με την Famar την παραγωγή των αναλγητικών Lonarid και Lonalgal, τα οποία εξαγόρασε πριν από περίπου δυο μήνες.
Πηγές της Lavipharm σημειώνουν πως τα παραπάνω σκευάσματα θα παράγονται σε μονάδες στην Ελλάδα και εμφανίζονται αισιόδοξες για την πορεία τους στην αγορά.
Όπως λένε, οι πρώτες παρτίδες θα κυκλοφορήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς των αδειών κυκλοφορίας τους και αναμένεται να προσθέσουν έσοδα περίπου 7 εκατ. ευρώ με 8 εκατ. ευρώ στον ετήσιο κύκλο εργασιών της εταιρείας ενώ παράλληλα προσφέρουν ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους.
«Η προσθήκη των Lonarid και Lonalgal έρχεται να καλύψει ένα κενό στο χαρτοφυλάκιο, στον τομέα των συνταγογραφούμενων αναλγητικών, ανοίγοντας παράλληλα την βεντάλια των φαρμάκων που διαθέτει», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Η Lavipharm είναι από τις παλαιότερες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες καθώς ιδρύθηκε πριν από 113 χρόνια και εισήλθε στο Χρηματιστήριο το 1995.
Στο εννεάμηνο του 2023 οι ενοποιημένες πωλήσεις προ Rebate & Clawback ανήλθαν σε Ευρώ 45,93 εκατ. ενώ EBITDA αυξήθηκαν στα 7,47 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη:
- Η ατάκα της Θ.Τζάκρη που άφησε σύξυλους τους ακροατές: Η αλήθεια είναι ότι στους αγρότες… τον ήπιαμε
- Αποκαλυπτική έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ: Μόλις για 19 μέρες φτάνει ο μισθός
- Σοφία Βεργκάρα: Αυτό το μέρος του σώματός της την… έβαλε στο Χόλιγουντ
- Σάλος με τη νέα Μις Ιαπωνία: Κατάγεται από την Ουκρανία – «Είναι Ευρωπαία, δεν έχει σχέση με εμάς»