Προσφορές σε έναν ακόμα διαγωνισμό που σχετίζεται με τη μεγάλη ανάπτυξη της Lamda Development στο Ελληνικό έδωσαν πρόσφατα οι ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι, καθώς στα τέλη Σεπτεμβρίου (26/09) είχε προγραμματιστεί η σχετική διαδικασία για το έργο κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων που σχεδιάζει η Lamda στην έκταση του πρώην αεροδρομίου, εκτιμώμενου ύψους 100 έως 120 εκατ. ευρώ, βάσει αρχικών σχεδίων (ο διαγωνισμός έλαβε κάποιες παρατάσεις από το καλοκαίρι και μετά).
Όλοι ισχυροί στη διεκδίκηση
Από την ίδια τη Lamda Development δεν προέκυπτε κάποια πληροφόρηση, καθώς, ως γνωστόν, ο όμιλος ανακοινώνει μόνο επισήμως τις διαδικασίες, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς το «παρών», μέσω προσκλήσεων που έλαβαν από την εταιρεία ανάπτυξης του projects, έδωσαν όλοι οι ισχυροί ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ (ΕΛΛΑΚΤΩΡ), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, INTRAKAT, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, είτε αυτόνομα είτε σε σχήματα, καθώς σύμφωνα με κάποιες πηγές υπάρχει τουλάχιστον μία κοινοπραξία, κατά πληροφορίες αυτή που απαρτίζεται από τις INTRAKAT – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν σε σχετική παρουσίαση (το καλοκαίρι) της Lamda, το «Sports Park» θα αναπτυχθεί προς το δυτικό «κομμάτι» της επένδυσης, κοντά σχετικά σε οικιστικές αναπτύξεις πλησίον του πάρκου (Residential by The Park), ενώ γίνεται αναφορά για έκδοση αδειών στο β’ εξάμηνο του 2022 και περίοδο κατασκευής των σχετικών έργων από το πρώτο εξάμηνο 2023 έως το α’ εξάμηνο του 2024 (το έργο: Sports Facilities), αν και πάντα τα χρονοδιαγράμματα σε τέτοιου μεγέθους projects είναι σχετικά.
Ποιες είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις
Στο πλάνο προβλέπονται εγκαταστάσεις και προπονητήρια για κολύμβηση, στίβο, ενόργανη και ρυθμική γυμναστική, ποδόσφαιρο (και επαγγελματικό), μπάσκετ, τένις, beach volley, αλλά και ξενώνες διαμονής, χώρους στάθμευσης (η συνολική χωρητικότητα ανέρχεται σε 1.381 θέσεις, υπόγειες οι 376), σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ποδηλατόδρομου/πεζόδρομους πρόσβασης στις αθλητικές εγκαταστάσεις, κτήρια υποστηρικτικών λειτουργιών και διοίκησης κ.α. Να σημειωθεί ότι η μελέτη για τις εγκαταστάσεις εκπονήθηκε με γνώμονα την ανάγκη για εξοικονόμηση στην κατανάλωση.
Οι επόμενοι μεγάλοι διαγωνισμοί
Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο CEO της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, σε σχετική παρουσίαση της προόδου των έργων στο Ελληνικό, η κατασκευή των δύο μεγάλων εμπορικών κέντρων στην έκταση, δηλαδή των Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria, συνολικού ύψους επένδυσης (capex) 480 εκατ. ευρώ, είναι το αντικείμενο των επόμενων μεγάλων διαγωνισμών που θα προκηρύξει η εισηγμένη στη μεγάλη ανάπτυξη στο συγκεκριμένο «μέτωπο» της Αθηναϊκής Ριβιέρα. Ειδικότερα μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται ι διαγωνισμός για το εμπορικό κέντρο της Λεωφ. Βουλιαγμένης (προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ ),ενώ θα ακολουθήσουν αυτοί για το Marina Galleria (προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ) αλλά και τον Πύργο Μικτής Χρήσης, επένδυση που υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.
Επίσης, μέσα στο έτος αναμένεται να επιλεγεί με διεθνή διαγωνισμό η εταιρεία που θα αναλάβει την θεμελίωση του Πύργου καθώς θα πρόκειται για μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα ανάπτυξη που απαιτεί θεμέλια 50 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Ωστόσο, ήδη το σχήμα Bouygues International – Intrakat η οποία είχε επιλεγεί, ως γνωστόν, έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία αρχικά ως Early Contractor Involvement (ECI), είναι κοντά στο να αναλάβει και το συμβόλαιο αυτό. Η σχετική σύμβαση για την κατασκευή του πύργου (έργο της τάξεως των 180 με 190 εκατ. ευρώ) αναμένεται να υπογραφεί με την κοινοπραξία έως τα τέλη του έτους. Επιπρόσθετα, αναμένονται δημοπρατήσεις και για άλλες οικιστικές αναπτύξεις σε διάφορες περιοχές της έκτασης (παλιότερα σχέδια αλλά και νέες επενδύσεις), ανοίγοντας μάλιστα χώρο και για μικρότερες εργολαβικές εταιρείες. Γενικότερα, στην α’ φάση αυτής της πενταετίας των έργων θα κατασκευαστούν συνολικά 1.500 μονάδες κατοικιών, στις οποίες, εκτός από τα σπίτια στο Παράκτιο Μέτωπο (Πύργος, βίλες, condos κ.α.), περιλαμβάνονται επιπλέον γειτονιές προς την πλευρά όπου υπογειοποιείται η λεωφόρος Ποσειδώνος, πολυώροφα κτήρια κ.α.
Τι περιλαμβάνουν οι sport facilities
Ειδικότερα, βάσει της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στις εγκαταστάσεις του νέου αθλητικού κέντρου στο Ελληνικό συμπεριλαμβάνονται:
- Κέντρο Κολύμβησης με 3 κολυμβητικές δεξαμενές (ΚΔ) και συγκεκριμένα μια στεγασμένη 53m x 25m – βάθος 2m, μια υπαίθρια ΚΔ 50m x 25m – βάθος 2m και μια επίσης υπαίθρια ΚΔ 50m x 25m – βάθος 3m με κερκίδες χωρητικότητας 1000 ατόμων.
- Κλειστό προπονητήριο ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής, Ακαδημία Ενόργανης και «πολλαπλό» προπονητήριο.
- Εγκαταστάσεις στίβου (ανοιχτός στίβος, ανοιχτό πεδίο ρίψεων, κλειστό προπονητήριο στίβου και κτήριο κερκίδων στίβου). Ο χαρακτήρας της εγκατάστασης είναι προπονητικός αλλά προβλέπεται η δυνατότητα διενέργειας αγώνων.
- Εγκαταστάσεις Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου με κτήριο αποδυτηρίων και διοίκησης ποδοσφαίρου καθώς και τρία γήπεδα ποδοσφαίρου.
- Ακαδημία Ποδοσφαίρου με ένα Γήπεδο Ποδοσφαίρου (θα φέρει διαγράμμιση γηπέδου Χόκεϋ) με συνθετικό χλοοτάπητα, 2 γήπεδα 7 x 7 επίσης με συνθετικό χλοοτάπητα, καθώς και ένα Κεντρικό Κτήριο Διοίκησης και Υποστηρικτικών Λειτουργιών.
- Ακαδημία Καλαθοσφαίρισης που περιλαμβάνει κλειστή αρένα για τέλεση και αγώνων και επιπλέον 6 κλειστά προπονητήρια.
- Ακαδημία Αντισφαίρισης (Τένις) η οποία θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση 20 Γήπεδα Αντισφαίρισης που πρόκειται να εξυπηρετηθούν από ένα κεντρικό κτήριο διοίκησης και υποστηρικτικών λειτουργιών. Μετά την αποπεράτωση της προτεινόμενης χάραξης της γραμμής του τραμ, προβλέπεται να προστεθούν ακόμη 8 Γήπεδα Αντισφαίρισης, καθώς και ένα επιπλέον κτήριο που θα φιλοξενεί χρήσεις F&B.
- Τέσσερα υπαίθρια γήπεδα beach volley και κτήριο διοίκησης – βοηθητικών χώρων.
- Τρία υπαίθρια γήπεδα καλαθοσφαίρισης και 1 υπαίθριο γήπεδο αντισφαίρισης στην περιοχή Κανόε – Καγιάκ.
- Οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό περιλαμβάνουν επίσης ξενώνες διαμονής αθλητών με 272 κλίνες (121 κλειδιών).