Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εκσκαφές για το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας που θα είναι έτοιμο το 2027 εντός του project του Ελληνικού, ενώ στο κομμάτι των υποδομών και δη τα αντιπλημμυρικά έργα, το 2024 θα είναι το πρώτο χρονικό ορόσημο για την ολοκλήρωση των εργασιών στο πολύ σημαντικό για το έργο Ρέμα Τραχώνων.

Όπως αναφέρει στην τελευταία εταιρική παρουσίαση (Σεπτέμβριος 2024) η LAMDA Development ειδικά για τις δύο μεγάλες εμπορικές αναπτύξεις εντός του Ελληνικού, το ‘’The Ellinikon Mall’’ και το ‘’Riviera Galleria’’, για το μέν πρώτο, έχει ολοκληρωθεί ήδη το 96% του συνολικού όγκου των εκσκαφών που ολοκληρώνονται μέσα στον τρέχοντα μήνα από την ΑΚΤΩΡ.

Η διοίκηση έλαβε την απόφαση να «μεγαλώσει» τους χώρους του εμπορικού κέντρου από τις 90.000 τετραγωνικά μέτρα στις 100.000 τ.μ. αυξάνοντας και τον αριθμό των καταστημάτων στα 350 «σε συνέχεια της υψηλής ζήτησης που καταγράφεται από τους υποψήφιους μισθωτές, ελληνικές και ξένες αλυσίδες» όπως αναφέρει σχετικά η παρουσίαση.

Έως και το τέλος Αυγούστου έχουν προχωρήσει οι όροι για τις μισθωτικές συμφωνίες στο 63% των χώρων με στόχο το ποσοστό αυτό να φτάσει το 70% έως το τέλος της χρονιάς.

Για το Riviera Galleria, το ‘’boutique” εμπορικό των 19.000 τ.μ. κοντά στη μαρίνα, έως το τέλος Αυγούστου, οι συμφωνίες είχαν προχωρήσει στο 69% με τον στόχο στο 80% έως το τέλος του 2024.

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης είναι για το 2026 για το έργο όπου οι εκσκαφές και κατεδαφίσεις ξεκίνησαν τον Ιούλιο και ένα 15% του συνολικού όγκου των εκσκαφών να έχει πραγματοποιηθεί, με κατασκευάστρια τη ΜΕΤΚΑ.

Oι υποδομές

Την ίδια στιγμή η LAMDA προχωρά με τις επιμέρους οικιστικές αναπτύξεις, το αθλητικό κέντρο αλλά και τις υποδομές εντός της επένδυσης, πέραν και των επιμέρους συμφωνιών με τρίτους επενδυτές.

Στην παρουσίαση αναφέρεται ότι πέραν των πωλήσεων του συνόλου των 314 κατοικιών στο παραλιακό μέτωπο έχουν ολοκληρωθεί οι κρατήσεις σε ποσοστό 72% (318 διαμερίσματα από το σύνολο των 440 οικιστικών μονάδων) της νέας οικιστικής γειτονιάς ‘’Little Athens’’ που βγήκε στην αγορά στο τέλος του 2023, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε εκτενώς η διοίκηση της LAMDA και με αφορμή τη δημοσίευση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων του ομίλου.

Υπενθυμίζεται ότι έως και το τέλος Αυγούστου από όλες τις οικιστικές αναπτύξεις που «τρέχει» η ίδια η LAMDA στο Ελληνικό έχει εξασφαλίσει έσοδα ύψους 640 εκατ. ευρώ και αν συμπεριληφθούν οι εισπράξεις από τα ακίνητα που έχουν διατεθεί σε τρίτους το αντίστοιχο νούμερο φτάνει τα 780 εκατ. ευρώ με τον στόχο για το τέλος του έτους να αντιστοιχεί σε 900 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά την πορεία των εργασιών στο κομμάτι των υποδομών, με βάση τα τελευταία στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος, που αποτελεί και το μεγαλύτερο έργο υποδομών του Ελληνικού με μια υπόγεια διαδρομή 1,5 χιλιομέτρου από την παραλία του Αλίμου έως τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά και προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2026, μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί το 83% των εκσκαφών, έχει ολοκληρωθεί το 71% της σκυροδέτησης τοιχίων, το 80% της σκυροδέτησης της πλάκας βάσης, ενώ εξελίσσεται η κατασκευή οροφής της σήραγγας (κατασκευαστής AΒΑΞ).

Στα λοιπά έργα υποδομών και δή την απορρύπανση εδάφους και υδάτων, έχει ήδη ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των παλιών αεροπορικών καυσίμων και έχουν εξυγιανθεί 60.000 τόνοι ρυπασμένων εδαφών και 25.000 κυβικά μέτρα υπόγειων υδάτων με τις εργασίες να προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του 2024.

Όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα και ειδικότερα το ρέμα Τραχώνων με 3 χιλιόμετρα μήκος και 8 μέτρα μέγιστο βάθος εκσκαφής έχει ήδη ολοκληρωθεί 96% των εκσκαφών και το 86% των σκυροδετήσεων με τις εργασίες να ολοκληρώνονται εντός του τέταρτου τριμήνου του 2024 από την ΑΒΑΞ.

Για το ρέμα αεροδρομίου με μήκος 2 χιλιομέτρων οι εργασίες εκσκαφής και σκυροδέτησης είναι σε πλήρη εξέλιξη και το έργο θα ολοκληρωθεί το 2025. Ουσιαστικά, τα ρέματα οριοθετούνται και απελευθερώνεται η κοίτη τους, ενώ οι ζώνες τους θα μετατραπούν σε περιοχές αναψυχής.

Στις οδοποιίες, η κατασκευή δρόμων εντός του The Ellinikon είναι επίσης, σύμφωνα με τη LAMDA, σε πλήρη εξέλιξη και ενδεικτικά, έχει ολοκληρωθεί το 32% της σκυροδέτησης του υπόγειου δρόμου στην περιοχή του εμπορικού κέντρο Τhe Ellinikon Mall . Οι εργασίες κατασκευής δρόμων προβλέπεται να ολοκληρωθούν το δεύτερο τρίμηνο του 2026.

Διαβάστε ακόμη: