Από την «παγίδα» του εξηλεκτρισμού δε μπόρεσε να γλιτώσει ούτε η Lamborghini, όπως αποδεικνύει περίτρανα η νέα Revuelto. Δεν πρόκειται για ακόμα ένα supercar της ιταλικής εταιρίας, αλλά για ένα μοντέλο – ορόσημο στην ιστορία της. Η Revuelto είναι η νέα ναυαρχίδα της Lamborghini, η αντικαταστάτρια της Aventador και η πρώτη με plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης HPEV (High Performance Electrified Vehicle).

Η «ακτινογραφία» της Revuelto δείχνει ότι χρησιμοποιεί τον εμβληματικό V12 ατμοσφαιρικό κινητήρα 6.5 λίτρων της Lamborghini, ο οποίος όμως είναι πιο ισχυρός και ελαφρύτερος. Ζυγίζει 218 κιλά, 17 λιγότερα από τον αντίστοιχο V12 της Aventador, ενώ παράγει 825 ίππους (9.250 σ.α.λ.) και 725 Nm ροπής (6.750 σ.α.λ.). Το «παρών» δίνουν και τρεις ηλεκτροκινητήρες (δυο μπροστά και έναν πίσω) με τη συνδυαστική ισχύ να φτάνει τους 1.015 ίππους, ενώ συνεργάζεται με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 8 σχέσεων.

Η μικρή μπαταρία, χωρητικότητας 3,8 kWh, βρίσκεται ενσωματωμένη στο τούνελ μετάδοσης, μπορεί να φορτίσει σε 30 λεπτά με τροφοδοσία 7 kW, ενώ θα επιτρέπει στη Revuelto να κινείται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια, αλλά μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα. Οι επιδόσεις είναι καταιγιστικές, καθώς για την επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα χρειάζεται μόλις 2,5 δευτ., ενώ η τελική ταχύτητα ξεπερνά τα 350 χλμ./ώρα.

Παράλληλα, η Revuelto εκφράζει τη νέα σχεδιαστική γλώσσα της Lamborghini, ενώ οι γραμμές της χαρακτηρίζονται άκρως δυναμικές, αεροδυναμικές και αιχμηρές. Το σχήμα «Y» εμφανίζεται σε πολλά σημεία του αμαξώματος, όπως στις πλευρικές εισαγωγές αέρα, στα εμπρός και πίσω φωτιστικά σώματα, στις ακτίνες των ζαντών, αλλά και στην κεντρική κονσόλα. Οι πόρτες ανοίγουν προς τα επάνω κάτι που αποτελεί παράδοση για τη Lamborghini από την εποχή της θρυλικής Countach.

Πατάει σε τροχούς 20 ιντσών μπροστά και 21 ιντσών πίσω, οι οποίοι ντύνονται με ελαστικά διαστάσεων Bridgestone Potenza Sport, διαστάσεων 265/35 και 345/30 αντίστοιχα. Η παλέτα για το αμάξωμα της νέας Revuelto περιέχει πάνω από 400 επιλογές. Σύμφωνα με τη Lamborghini το σχήμα «Y» προέρχεται από τα σύγχρονα αεροδιαστημικά στοιχεία που εντοπίζεις παρατηρώντας ένα μαχητικό αεροσκάφος F-35 Lightning II. Μάλιστα η Lamborghini αναφερόμενη στον οδηγό της νέας Revuelto τον περιγράφει ως πιλότο και το συνοδηγό ως συγκυβερνήτη.

Τα πλαϊνά πτερύγια πίσω από τους μπροστινούς τροχούς έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν στη διοχέτευση αέρα στις εισαγωγές κατά μήκος του κοίλου της πόρτας. Η εσοχή οροφής διοχετεύει τον αέρα στην πίσω αεροτομή, ενώ προσφέρει επίσης λίγο περισσότερο χώρο για τα κεφάλια των επιβατών. To μπροστινό splitter κατανέμει τον αέρα μακριά από τους μπροστινούς τροχούς, ενώ πίσω, ο πιο άγριος πίσω διαχύτης που χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε Lamborghini παράγει κάθετη δύναμη κατά την ψύξη του κινητήρα. H πίσω αεροτομή είναι ενεργή και προσαρμόζεται αυτόματα, ανάλογα με τις συνθήκες ή μπορεί να ελεγχθεί χειροκίνητα μεταξύ τριών τρόπων λειτουργίας για ελάχιστη ή μέγιστη κάθετη δύναμη.

Η Revuelto βασίζεται σε ένα νέο πλαίσιο εμπνευσμένο από την αεροναυπηγική, το οποίο ονομάζει «monofuselage» και ενισχύει τη στρεπτική ακαμψία, τη μείωση του βάρους και την ενίσχυση της δυναμικής οδήγησης. Μιλώντας με αριθμούς, σε σύγκριση με την Aventador το προηγμένο πλαίσιο είναι 10% ελαφρύτερο, με το μπροστινό τμήμα να ελαφραίνει 20% από την προϋπάρχουσα αλουμινένια δομή, ενώ η στρεπτική ακαμψία με τιμή 40.000 Nm/° έχει βελτιωθεί κατά +25%. Η καινοτομία του είναι ότι πρόκειται για ένα μονοκόκ πλαίσιο κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ανθρακονήματα, ενώ η μπροστινή δομή χρησιμοποιεί Forged Composites, ένα ειδικό υλικό από κοντές ίνες άνθρακα εμποτισμένες σε ρητίνη. Αυτή η τεχνολογία κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τη Lamborghini και χρησιμοποιείται από το 2008.

Στο εσωτερικό συναντάμε συνολικά τρεις οθόνες, μια 12,3 ιντσών για το ψηφιακό πίνακα οργάνων, μια κεντρική 8,4 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων και μια 9,1 ιντσών απέναντι από το συνοδηγό προβάλλοντας ζωτικής σημασίας πληροφορίες για το όχημα. Οι επενδύσεις συνδυάζουν διάφορα δέρματα με μικροΐνες από ανακυκλωμένο πολυεστέρα, ενώ προσφέρονται 70 επιλογές χρωμάτων.

Διαβάστε περισσότερα