Το τελευταίο αυτοκίνητο της σειράς Aventador, του supercar που κινείται από τον ατμοσφαιρικό V12 κινητήρα, έφυγε από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου στη Σάντα Αγκάτα, παραδίδοντας τη σκυτάλη στην ηλεκτροκίνηση… Κάπως έτσι, λοιπόν, στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 στο εργοστάσιο Σάντα Αγκάτα μια Lamborghini Aventador, «ντυμένη» με ένα ιδιαίτερο μπλε χρώμα που αναπτύχθηκε από το τμήμα «Ad Personam», αποχαιρέτησε επίσημα τον ένδοξο ατμοσφαιρικό V12 κινητήρα, παρουσία όλου του ανθρώπινου δυναμικού που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της ιταλικής εταιρίας.

Από τις 27 Σεπτεμβρίου 2022 ξεκινά μια νέα εποχή, αυτή της ηλεκτροκίνησης. Τι σχέδια και τι ηλεκτροκινητήρες θα έχει δεν είναι ακόμη γνωστό, αυτό που έχει σημασία είναι ότι με την Aventador έκλεισε μια εποχή στη Lamborghini.

Ενός μοντέλου που πωλήθηκε σε 11.465 μονάδες και σε 8 διαφορετικά μοντέλα, και περισσότερα από 10 σε one -off εκδόσεις. «Η Aventador ήταν μια απόλυτη καινοτομία από τη στιγμή της κυκλοφορίας της και αντιπροσωπεύοντας το κορυφαίο μοντέλο της Lamborghini κατά τη διάρκεια 11 ετών παραγωγής», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamborghini, Στεφαν Βίνκελμαν, για να συμπληρώσει τονίζοντας «καθαρός και φουτουριστικός σχεδιασμός, επιδόσεις που καθορίζουν τα σημεία αναφοράς, τεχνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η καινοτομία στην παραγωγή των πιο συναρπαστικών και κορυφαίων supersport αυτοκινήτων στην κατηγορία. Αυτές είναι οι αρχές που αποτελούν την ουσία της Lamborghini Aventador και της προσδίδουν μια διαχρονική γοητεία».

Για τη Lamborghini o V12 κινητήρας ήταν πάντα στο επίκεντρο. Τα πιο ισχυρά και συναρπαστικά «Lambos», από τη Miura μέχρι την Countach, την Diablo και την Murcielago έφεραν αυτό το μοτέρ. Ένας κινητήρας που με την Aventador ξαναγεννήθηκε πιο δυνατός από ποτέ, 6,5 λίτρων, με 700 Nm ροπής, για να εκτοξεύει τον ιταλικό πύραυλο από 0 έως 100 σε 2,9 δευτ. και να «χτυπάει» τελική τα 350 χλμ./ώρα, χωρίς turbo, χωρίς εξηλεκτρισμούς και ρεύματα, αλλά με υψηλή τεχνολογία και χρήση ανθρακονημάτων, από τα οποία αποτελείται ολόκληρο το μονοκόκ, με βάρος μόλις 147,5 κιλών.

Από την αρχική Aventador γεννήθηκαν οι πολυάριθμες παραλλαγές της: το Roadster το 2012, το Aventador LP 750-4 SuperVeloce το 2015, Aventador S το 2016 και η παραλλαγή του χωρίς οροφή το 2017, το SVJ το 2018, το SVJ Roadster το 2019 και Aventador LP 780-4 Ultimate το 2021.

Ένα κεφάλαιο λοιπόν έκλεισε για την Lamborghini με την Aventador και ένα καινούργιο ανοίγει…

Διαβάστε ακόμη: