Γερακίσια άποψη υιοθέτησε και η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ, στο Γουαϊόμινγκ. Αν και οι απόψεις της δεν προκάλεσαν έκπληξη στις αγορές.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε πως το κόστος του δανεισμού θα ανέβει όσο ακόμη απαιτείται και τα επιτόκια θα παραμείνουν ψηλά για όσο χρονικό διάστημα είναι ακόμη αναγκαίο, προκειμένου να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις και ο δείκτης να επανέλθει κοντά στο όριο-στόχο του 2%.
Μάλιστα, προειδοποίησε ότι οι ανάγκες για αυξημένες επενδύσεις σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στα επίπεδα προσφοράς, είναι πιθανόν να πυροδοτήσουν επιπλέον πληθωριστικές πιέσεις. «Εφόσον αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερες επενδυτικές ανάγκες και εξίσου ισχυρούς περιορισμούς στην προσφορά, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε περαιτέρω πιέσεις στις τιμές. Οι αλλαγές μπροστά μας ενδέχεται να διαρκέσουν για μεγάλο διάστημα».
?Changes in labour markets, the energy transition and a deepening geopolitical divide are characterising the current environment, says President @Lagarde at Jackson Hole.
We need to understand how these shifts will affect our economies and how we can best respond to them
1/4 pic.twitter.com/NUe0ranKYU
— European Central Bank (@ecb) August 25, 2023
Σχολιάζοντας πως διανύουμε μια περίοδο αβεβαιότητας παγκοσμίως, η κυρία Λαγκάρντ εξήγησε πως αυτό απαιτεί από τις κεντρικές τράπεζες να παίξουν ένα σταθεροποιητικό ρόλο για τις οικονομίες και τη σταθερότητα των τιμών.
«Στο περιβάλλον αυτό, αυτό σημαίνει για την ΕΚΤ πως θα θέσουμε τα επιτόκια σε ικανά περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα είναι αναγκαίο για να πετύχουμε μια έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο οικονομικό συμπόσιο της Fed του Κάνσας Σίτι.
«Αν και πρόοδος (στην πτώση του πληθωρισμού) έχει γίνει, δεν έχουμε ακόμη κερδίσει τη μάχη κατά του πληθωρισμού» τόνισε χαρακτηριστικά.
Η κυρία Λαγκάρντ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις της εποχής, όπως την πρόκληση που συνιστά η ενεργειακή μετάβαση και η κλιματική αλλαγή, επισημαίνοντας πως προκαλούν ριζικές μεταβολές στις ενεργειακές αγορές, αλλά και τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις.
Αναλόγως, όπως εξήγησε, κυρίως μετά την πανδημία παρατηρούνται σημαντικές μεταβολές στην αγορά εργασίας και τη φύση της εργασίας. Εργαζόμενοι που έφυγαν από τις δουλειές τους, δεν επέστρεψαν, πολλοί εργαζόμενοι εργάζονται λιγότερες ώρες κατά μέσο όρο, ενώ υπήρξε μια στροφή στην ψηφιοποίηση, όπως με την τηλεργασία, που επηρέασε την αγορά εργασίας και τη σύσταση των δουλειών.
«Δεν υπάρχει εγχειρίδιο για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, οπότε αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο» κατέληξε η κυρία Λαγκάρντ, εξηγώντας πως η διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες σε μια εποχή σημαντικών μεταβολών απαιτεί… ανοιχτό μυαλό και προθυμία να προσαρμόσει κανείς σε πραγματικό χρόνο τα πλαίσια αναλύσεων με βάση τις εξελίξεις.
Διαβάστε ακόμη:
- Πόσο κοστίζουν οι πυρκαγιές και ποιος θα τις πληρώσει
- Πρόστιμα 720.000 ευρώ κατέβαλαν οι τρεις αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών για πλασματικές εκπτώσεις
- Κωνσταντίνος Αργυρός: Έστειλε on air χαιρετίσματα στη Ματίνα Παγώνη – Η αντίδρασή της
- Καίτη Γαρμπή: «Η μητρότητα είναι τίτλος τιμής και ο σημαντικότερος ρόλος στη ζωή μου»