«Η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού είναι απίθανο να διαρκέσει», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να βοηθά την οικονομία της ευρωζώνης καθώς οι επιπτώσεις από την πανδημία παραμένουν.

«Ο πληθωρισμός είναι σε μεγάλο βαθμό παροδικός», δήλωσε η Λαγκάρντ το Σάββατο μετά την ομιλία στο πλαίσιο της Per Jacobsson Lecture του ΔΝΤ. Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις για μισθούς και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να ανεβάσουν τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα μακροπρόθεσμα.

Οι τιμές καταναλωτή της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν 3,4% τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο ποσοστό τα τελευταία 13 χρόνια. Η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί αργότερα φέτος πριν επιβραδυνθεί το 2022, με την αύξηση των τιμών να αναμένεται να υποβαθμίσει τον στόχο του μεσοπρόθεσμα.

«Η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να υποστηρίζει την οικονομία προκειμένου να σταθεροποιηθεί ενεργά ο πληθωρισμός στον στόχο μας για 2% μεσοπρόθεσμα», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Η ΕΚΤ δεσμεύεται να διατηρήσει ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης για όλους τους τομείς της οικονομίας κατά την περίοδο της πανδημίας».

Η ΕΚΤ έθεσε σε εφαρμογή ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ (2,15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων) κατά την περίοδο του Covid. Αυτό το πρόγραμμα αναμένεται να λήξει τον Μάρτιο και η κεντρική τράπεζα με έδρα τη Φρανκφούρτη ετοιμάζεται ήδη για μετάβαση μετά την πανδημία. Μελετά ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να αποτρέψει οποιαδήποτε αναταραχή στην αγορά μόλις τελειώσουν οι κρίσεις, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα.

«Μόλις τελειώσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την πανδημία – η οποία πλησιάζει – η μελλοντική καθοδήγησή μας για τα επιτόκια καθώς και για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων θα διασφαλίσει ότι η νομισματική πολιτική παραμένει υποστηρικτική για την έγκαιρη επίτευξη του στόχου μας», δήλωσε η Λαγκάρντ.