Οι κεντρικοί τραπεζίτες εξακολουθούν να επιμένουν ότι οι πρόσφατες πιέσεις στις τιμές, οι οποίες οδηγούν τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα, θα αποδειχθούν προσωρινές. Όμως, με βάση το τι συμβαίνει με τις αποδόσεις των ομολόγων και στην αγορά των swaps τα οποία συνδέονται με τον πληθωρισμό, οι επενδυτές μοιάζουν όλο και λιγότερο πεπεισμένοι. Σύντομα θα αποδειχθεί ποιος έχει δίκιο.

Οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια και η ανάκαμψη της ζήτησης από πλευράς καταναλωτών χάρη στην πρόοδο των εμβολιασμών έχουν “συνωμοτήσει” υπέρ της ανόδου των τιμών. Ο ετήσιος πληθωρισμός τρέχει στο 5,3% στις ΗΠΑ και στο 3,2% στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ υπολογίζεται ότι έχει φτάσει το 3,3% στη ζώνη του ευρώ. Και στις τρεις περιοχές, οι τιμές αυξάνονται με ρυθμό πολύ ταχύτερο από εκείνον τον οποίο υποτίθεται ότι στοχεύουν (στο 2%) οι κεντρικές τράπεζες.

Το γεγονός αυτό ξύπνησε το ζωώδες πνεύμα των “αρκούδων” των ομολόγων, οι οποίες οδήγησαν υψηλότερα τις αποδόσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Πληθωρισμός και κρίση εφοδιασμού ξύπνησαν τις "αρκούδες" των ομολόγων
Οι τέσσερις τελευταίες εβδομάδες χαρακτηρίστηκαν από εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων

Όμως, οι θεματοφύλακες της νομισματικής σταθερότητας παραμένουν ατάραχοι από την άνοδο των τιμών. “Τα συγκεκριμένα φαινόμενα ήταν μεγαλύτερα και μακρύτερα σε διάρκεια απ’ όσο αναμενόταν, ωστόσο θα υποχωρήσουν”, δήλωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, καταθέτοντας στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το δημοσιευμένο κείμενο το οποίο κυκλοφόρησε τη Δευτέρα.

“Η άποψή μας είναι ότι οι πιέσεις στις τιμές θα είναι παροδικές”, δήλωσε ο διοικητής της Bank of England, Άντριου Μπέιλι, σε ομιλία του την ίδια ημέρα. “Η βασική πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα αντιδράσουμε υπερβολικά σε παροδικά σοκ εφοδιασμού”, δήλωσε την Τρίτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) Κριστίν Λαγκάρντ.

Κακά σημάδια

Ενώ το κατά πόσον η επιμονή τους είναι σωστή είναι συζητήσιμο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Μερικά παραδείγματα:

Η FedEx δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπήρξε καμία χαλάρωση της έλλειψης εργατικού δυναμικού, η οποία αυξάνει το κόστος για την εταιρεία παραδόσεων, με έναν κόμβο διαλογής της να υποφέρει από υποστελέχωση κατά 35%.

Έρευνα του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξε ότι το 40% των Βρετανών δήλωσε ότι υπήρχε λιγότερη ποικιλία από τη συνηθισμένη στα καταστήματα, με το 25% να μην έχει καταφέρει να βρει μη απαραίτητα τρόφιμα και το 18% να αναφέρει ότι δεν μπόρεσε να αγοράσει απολύτως απαραίτητα είδη διατροφής.

Η Costco Wholesale επέβαλε πλαφόν στις αγορές χαρτιού υγείας, χαρτιού κουζίνας και ειδών καθαρισμού, εν μέσω καθυστερήσεων στις παραδόσεις.

Η A.P. Moller-Maersk έχει αναθεωρήσει επί τα βελτίω το guidance για τα κέρδη της τρεις φορές μέσα σε πέντε μήνες. Η μεγαλύτερη ναυτιλιακή στον κόσμο βρίσκεται σε καλό δρόμο για να παρουσιάσει ετήσια κέρδη 16,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2021 – ίσα με τα συνολικά κέρδη της τα τελευταία εννέα χρόνια, όπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα το Bloomberg News.

Το βαμβάκι, το οποίο χρησιμοποιείται στα πάντα, από τα τζιν έως τα μπλουζάκια, διαπραγματεύεται στην υψηλότερη τιμή του εδώ και μια δεκαετία.

Η Nike ανέφερε ότι κάποτε χρειαζόταν 40 ημέρες για την αποστολή αθλητικών ενδυμάτων σε όλο τον κόσμο. Πλέον, χρειάζεται 80 ημέρες, με το αυξανόμενο κόστος των θαλάσσιων μεταφορών να πλήττει τα περιθώριά της.

Οι καταναλωτές είναι πολύ πιθανό να νιώσουν το “τσίμπημα” των τιμών στο σούπερ μάρκετ, με την κακοκαιρία σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σοδειάς στον κόσμο να συμβάλλει επίσης σε υψηλότερες τιμές. Η Βραζιλία συνεισφέρει τα τέσσερα πέμπτα των παγκόσμιων εξαγωγών χυμού πορτοκαλιού, το 50% των εξαγωγών ζάχαρης και το 30% των εξαγωγών καφέ. Φέτος, η χώρα υπέστη τη χειρότερη ξηρασία εδώ και έναν αιώνα, ακολουθούμενη από συνθήκες παγετού οι οποίες άφησαν τα αγροκτήματα κάτω από στρώματα πάγου, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες, ανέφερε αυτή την εβδομάδα το Bloomberg News.

Τα παραπάνω βοηθούν στην εξήγηση του γιατί ο παγκόσμιος δείκτης τιμών τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε άνοδο περί το ένα τρίτο τον τελευταίο χρόνο και γιατί το κόστος των βασικών συστατικών ενός πρωινού γεύματος έχει αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες.

γφηφγηφγ
Οι τιμές των τροφίμων εδώ και έναν χρόνο έχουν πάρει την ανιούσα

Δείκτες

Στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ένα βασικό σύνολο δεικτών τους οποίους χρησιμοποιούν οι κεντρικοί τραπεζίτες υποδηλώνει περαιτέρω επιτάχυνση της αύξησης των τιμών.

Τα επιτόκια των swaps πληθωριστικής προβολής πενταετίας σε δολάρια, στερλίνα και ευρώ αυξήθηκαν – όλα ανεξαιρέτως – φέτος, με το επιτόκιο της ζώνης του ευρώ να ανεβαίνει στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και περισσότερα από έξι χρόνια και το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου να φτάνει σε υψηλό δεκαετίας.

ξηγξγηξ
Προβλήματα εν όψει…

Ίσως η πιο ανησυχητική πτυχή του τρέχοντος οικονομικού περιβάλλοντος είναι ο κίνδυνος επιτάχυνσης του πληθωρισμού την ίδια στιγμή που η ανάπτυξη αρχίζει να “φρενάρει”. Ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού φαίνεται να μπαίνει στο συλλογικό ραντάρ των traders και των επενδυτών.

Η συνάρτηση News Trends του Bloomberg, η οποία μπορεί να καταγράφει την εμφάνιση λέξεων-κλειδιών από περισσότερες από 1.500 πηγές, δείχνει ότι η χρήση του όρου σε μηνιαία βάση αγγίζει ιστορικό υψηλό.

δφγδγδγ
Η χρήση του όρου στασιμοπληθωρισμός έχει εκτιναχθεί σε συχνότητα

Φυσικά, οι “αρκούδες” σταθερού εισοδήματος έχουν “καεί” και στο παρελθόν. Τα χρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, έχουμε δει επανειλημμένες προειδοποιήσεις ότι η πρωτοφανής οικονομική τόνωση θα απελευθέρωνε τον “δράκο” του πληθωρισμού, οι οποίες συνήθως ακολουθούνται από άνοδο των τιμών και βύθιση των αποδόσεων των ομολόγων σε νέα βάθη.

Ο χρόνος θα δείξει ποιος έχει δίκιο αυτή τη φορά – οι κεντρικοί τραπεζίτες που επιμένουν ότι οι τρέχουσες αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή είναι παροδικές ή οι άγρυπνοι φρουροί των ομολόγων, που βλέπουν επερχόμενους κινδύνους.