Με το βλέμμα στραμμένο στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αναφορικά με τους εμπορικούς δασμούς, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε απόψε να «παγώσει» τα τρία βασικά επιτόκια, εκφράζοντας, διά στόματος της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, την ευχή να «βρεθεί σύντομα μια εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ».

«Γνωρίζω ότι υπήρξε μια εφημερίδα χθες που υπαινίχθηκε ότι βρισκόμασταν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συμφωνίας, δήλωσε η πρόεδρος Λαγκάρντ, αναφερόμενη σε δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κοντά σε μια εμπορική συμφωνία με τους δασμούς να αναμένεται να «κλειδώσουν» στο 15%. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, η «Φρανκφούρτη» δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ουάσιγκτον – Βρυξελλών, καθώς η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης εξετάζει όλα τα σενάρια και τα δεδομένα και αποφασίζει κάθε φορά βάσει των διαθέσιμων στοιχείων.

«Οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού και τους κινδύνους που τον περιβάλλουν, υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων, καθώς και της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων. Και σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα μας, εντός της εντολής μας, για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί βιώσιμα στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας ου 2%”, τόνισε η πρόεδρος Λαγκάρντ.

Πληθωρισμός, εμπορικοί πόλεμοι και αστάθεια σε γεωπολιτικό επίπεδο

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη παραμένουν σημαντικοί .Μεταξύ αυτών είναι η περαιτέρω κλιμάκωση των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων και οι σχετικές αβεβαιότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν τις εξαγωγές και να μειώσουν τις επενδύσεις και την κατανάλωση.

Η επιδείνωση του κλίματος στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης, καθιστώντας τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά λιγότερο πρόθυμα να επενδύσουν. Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ “οι γεωπολιτικές εντάσεις, όπως ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και η τραγική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, παραμένουν σημαντική πηγή αβεβαιότητας”

Αντίθετα, όπως τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, εάν οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις επιλυθούν γρήγορα, αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει το κλίμα και να τονώσει τη δραστηριότητα, ενώ την ίδια στιγμή οι υψηλότερες δαπάνες για την άμυνα και τις υποδομές, μαζί με τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα, θα συνέβαλαν στην ανάπτυξη.

‘Οπως υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι πιο αβέβαιες από το συνηθισμένο, ως αποτέλεσμα του ασταθούς περιβάλλοντος παγκόσμιας εμπορικής πολιτικής, ενώ ένα ισχυρότερο ευρώ θα μπορούσε να μειώσει τον πληθωρισμό περαιτέρω από το αναμενόμενο.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του ΔΣ της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί χαμηλότερος εάν οι υψηλότεροι δασμοί οδηγήσουν σε χαμηλότερη ζήτηση για εξαγωγές της ζώνης του ευρώ και ωθήσουν χώρες με πλεονάζουσα ικανότητα να ανακατευθύνουν τις εξαγωγές τους προς τη ζώνη του ευρώ.

Αντίθετα, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί υψηλότερος εάν ο κατακερματισμός των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές των εισαγωγών και προσθέσει περιορισμούς στην παραγωγική ικανότητα σε μια εγχώρια οικονομία, μια ώθηση στις δαπάνες για την άμυνα και τις υποδομές. Θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η εξέλιξη της κλιματικής κρίσης. Γενικότερα, θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές των τροφίμων περισσότερο από το αναμενόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τις εμπορικές συμφωνίες με τρίτα κράτη, όπως οι ΗΠΑ, έχει λάβει ευρεία υποστήριξη από τα περισσότερα κράτη – μέλη της ΕΕ, ώστε να απαντήσει τοιουτοτρόπως στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον προχωρήσει σε επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα, παρόλο που υπάρχουν ακόμα ισχυρές φωνές, όπως για παράδειγμα από το Βερολίνο, που επιμένουν στις διαπραγματεύσεις και όχι στα αντίποινα.

Καθώς τα οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης βρίσκονται σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα, η ΕΚΤ έχει την πολυτέλεια να περιμένει για να δει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, πριν καταλήξει σε οποιαδήποτε απόφαση.

Διαβάστε ακόμη: