Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν βρίσκονται σε γραμμική καθοδική πορεία και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν κατά καιρούς να περιμένουν περισσότερες από μία συνεδριάσεις προτού τα μειώσουν εκ νέου, δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της.

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα έπειτα από διαδοχικές αυξήσεις , αλλά απέφυγε να δεσμευτεί για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της, δεδομένης της επίμονα σημαντικής αύξησης των μισθών και μιας ακόμη αύξησης των προβλέψεων για τον πληθωρισμό.

«Πήραμε την κατάλληλη απόφαση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε γραμμική πτωτική πορεία», δήλωσε η Λαγκάρντ σε κοινή συνέντευξη σε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

«Μπορεί να υπάρξουν περίοδοι κατά τις οποίες θα κρατήσουμε και πάλι αμετάβλητα τα επιτόκια», ανέφεραν τη Δευτέρα οι εφημερίδες Expansión, Handelsblatt, Il Sole 24 Ore και Les Échos.

Όπως μεταδίδει το Reuters, όταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να κρατήσει τα επιτόκια σταθερά για περισσότερο χρόνο από μία μόνο συνεδρίαση, είπε ότι «είναι μια πιθανότητα».

Οι αγορές αναμένουν τώρα λίγο περισσότερο από μία μείωση των επιτοκίων στις τέσσερις συνεδριάσεις που απομένουν φέτος και βλέπουν 3 έως 4 μειώσεις μέχρι το τέλος του 2025, δηλαδή στις επόμενες 12 συνεδριάσεις πολιτικής.

Αν και η Λαγκάρντ δεν είπε ξεκάθαρα ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια στο σημερινό τους επίπεδο τον Ιούλιο, υποστήριξε ότι οι περαιτέρω μειώσεις εξαρτώνται από μια πληθώρα δεικτών μισθών και εταιρικών κερδών, οι οποίοι καθίστανται διαθέσιμοι μόνο ενόψει της συνεδρίασης της τράπεζας τον Σεπτέμβριο.

«Θα χρειαστούμε περισσότερα στοιχεία, μεταξύ άλλων για τους μισθούς, για το πώς αυξάνονται τα μοναδιαία κέρδη και πώς απορροφούν μέρος του κόστους εργασίας, καθώς και για την παραγωγικότητα», είπε.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ίιδιζαμπελ Σνάμπελ και ο Σλοβάκος κεντρικός τραπεζίτης Πίτερ Κάζιμιρ δήλωσαν αμφότεροι ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, ενώ πολλοί άλλοι σε ιδιωτικές συνομιλίες προέβαλαν το ίδιο επιχείρημα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων.

Διαβάστε ακόμη