Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Τρίτη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα, υπό την επιφύλαξη τυχόν σημαντικών κραδασμών.

«Παρατηρούμε μια αποπληθωριστική διαδικασία που κινείται σύμφωνα με τις προσδοκίες μας», είπε η Λαγκάρντ στο CNBC στο περιθώριο των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ.

«Χρειάζεται απλώς να οικοδομήσουμε λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη σε αυτήν την αποπληθωριστική διαδικασία, αλλά εάν κινηθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, εάν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ όσον αφορά την ανάπτυξη, οδεύουμε προς μια στιγμή όπου πρέπει να μετριάζουμε την περιοριστική νομισματική πολιτική», τόνισε η Λαγκάρντ.

«Όπως είπα, με την επιφύλαξη μη εξέλιξης πρόσθετου σοκ, θα είναι καιρός να μετριαστεί η περιοριστική νομισματική πολιτική σε εύλογα σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Τα σχόλιά της έρχονται λίγο αφότου η κεντρική τράπεζα έδωσε την πιο ξεκάθαρη ένδειξη μέχρι σήμερα ότι θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της τον Ιούνιο.

Η ΕΚΤ διατήρησε την Πέμπτη σταθερά τα επιτόκια σε υψηλό ρεκόρ για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, αλλά έδωσε σήμα ότι η μείωση του πληθωρισμού σημαίνει ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σύντομα σε μείωση των επιτοκίων.

Ερωτηθείσα εάν μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο θα μπορούσε να είναι η αρχή για περαιτέρω μειώσεις, η Λαγκάρντ απάντησε: «Ήμουν εξαιρετικά σαφής σε αυτό και είπα σκόπιμα ότι δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων σε καμία πορεία επιτοκίων».

«Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα εκεί έξω… Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτές τις εξελίξεις, πρέπει να δούμε τα δεδομένα, πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα από αυτά».

Η Λαγκάρντ αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε εάν οι τρεις μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ φέτος ήταν μια λογική προσδοκία για τους συμμετέχοντες στην αγορά.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι οικονομολόγοι έχουν δείξει τον Ιούνιο ως τον μήνα που τα επιτόκια θα μπορούσαν να αρχίσουν να μειώνονται, αφού η ΕΚΤ περιόρισε τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό. Έκτοτε, οι αυξήσεις των τιμών στη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο.

«Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι πηγάζουν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις»

Νωρίτερα την Τρίτη, ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Όλι Ρεν δήλωσε ότι οι προοπτικές για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο εξαρτώνται από την πτώση του πληθωρισμού, σημειώνοντας ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ προέρχονται από τις εντάσεις Ιράν-Ισραήλ και τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

«Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, μπορούμε να αρχίσουμε να μειώνουμε το επίπεδο περιορισμού στη νομισματική πολιτική, υπό την προϋπόθεση ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται όπως προβλέπεται», δήλωσε ο Ρεν, ο οποίος υπηρετεί ως διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας.

«Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι πηγάζουν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τόσο την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία όσο και την πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, με όλες τις προεκτάσεις τους», πρόσθεσε.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν δεσμευτεί να απαντήσουν στη μεγάλης κλίμακας αεροπορική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Οι παγκόσμιοι ηγέτες ζήτησαν τον «ύψιστο βαθμό αυτοσυγκράτησης» στον απόηχο της επίθεσης του Σαββατοκύριακου, εν μέσω φόβων για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Οι εικασίες ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε σύντομα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια έρχονται ακόμη και όταν οι επενδυτές έχουν μειώσει τα στοιχήματά τους για μειώσεις επιτοκίων της Federal Reserve. Οι επενδυτές δίνουν τώρα μια πιθανότητα 20% για μείωση των επιτοκίων της Fed τον Ιούνιο, αφού τα πρόσφατα στοιχεία του πληθωρισμού έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή παραμένουν σε αυξημένα επίπεδα.

Διαβάστε ακόμη: