Ειδική αναφορά στα ελληνικά ομόλογα έκανε η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Δ.Σ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους, ενώ εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 2022, αλλά θα παραμείνει πάνω από το 2% για το μεγαλύτερο διάστημα του έτους.

Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει την ευελιξία της εν μέσω της πανδημίας, ενώ σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν με ισχυρή πλειοψηφία. Όσον αφορά τη στήριξη των ελληνικών ομολόγων, η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε επίσης ότι η απόφαση ελήφθη με πολύ ισχυρή υποστήριξη από το συμβούλιο.

«Τα νέα περιοριστικά μέτρα λόγω Όμικρον είναι πιθανό να καθυστερήσουν την ανάκαμψη και δημιουργού επιπλέον αβεβαιότητα», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ. H ΕΚΤ προβλέπει ανάπτυξη 5,1% το 2022 από 5% που ήταν η εκτίμηση του Σεπτεμβρίου και ανάπτυξη 4,2% το 2022, από 4,6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Πως θα στηριχθούν τα ελληνικά ομόλογα

Η πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στην απόφαση για στήριξη των ελληνικών ομολόγων.

Ειδικότερα, η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αναφέρει ότι «σε περίπτωση κατακερματισμού της αγοράς που θα συνδέεται με την πανδημιά, οι επαναπενδύσεις του PEPP θα μπορούν να αναπροσαρμοστούν με ευελιξία όσον αφορά την χρονική διάρκεια, τις κατηγορίες ενεργητικού και τις χώρες» τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ και πρόσθεσε: «Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει και ομόλογα, που εκδίδονται από το ελληνικό δημόσιο, πέρα και πάνω από τα όρια του roll over προκειμένου να αποτραπούν πιέσεις στην ελληνική οικονομία όσο ακόμη θα ανακάμπτει από τον αντίκτυπο της πανδημίας».

Ερωτώμενη σχετικά, τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο του APP αγοράζουμε μόνο κρατικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας.

Παρόλο που η Ελλάδα έχει σημειώσει αναμφίβολη πρόοδο και έχει βελτιώσει την πιστοληπτική αξιολόγησή της δεν είναι στην επενδυτική βαθμίδα. Για αυτό και αποφασίσαμε να έχουμε ειδική αναφορά στα ελληνικά ομόλογα».

Απίθανη η αύξηση επιτοκίων το 2022, παρακολουθούμε τα δεδομένα

Όσον αφορά το ενδεχόμενο αύξηση επιτοκίων, η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι είναι απίθανο να συμβεί εντός του 2022.

«Το αναφέρει επανειλημμένα ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να αυξήσουμε τα επιτόκια μέσα στο 2022. Αυτό ισχύει ακόμη, ωστόσο πρέπει πάντα να παρακολουθούμε στενά τα δεδομένα».

Όσον αφορά τις τράπεζες της Ευρωζώνης, η Λαγκάρντ σημείωσε ότι βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση.

Οι χορηγήσεις δανείων στα νοικοκυριά παραμένουν ισχυρές, ενώ έχουν ενισχύσει την κεφαλαιακή τους βάση, έχουν μειώσει τα κόκκινα δάνεια και έχουν δει την κερδοφορία τους να επιστρέφει σε προ πανδημίας επιπεδα.

ΕΚΤ: «Παράθυρο» για αγορά ελληνικών ομολόγων και μετά τη λήξη του PEPP

Η ζωή μετά το PEPP: Τι να περιμένουμε για ελληνικά ομόλογα

Νέο φιάσκο Fed: Σύσφιξη αλλά… όχι σύσφιξη