Μόλις πληροφορήθηκε την απώλεια της Μάρθας Καραγιάννη, η Λίνα Μενδώνη προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Στον εφετινό, δύσκολο Σεπτέμβριο των μεγάλων απωλειών, ο χαμός της Μάρθας Καραγιάννη σηματοδοτεί το τέλος της “χρυσής εποχής” του ελληνικού κινηματογράφου, των ειδώλων που αγαπήθηκαν από το μεγάλο κοινό.

Η Μάρθα Καραγιάννη υπήρξε μία ιδιαίτερη περίπτωση στον ελληνικό κινηματογράφο, καθώς, ενώ άρχισε την καριέρα της ως χορεύτρια, ως ένα όμορφο κορίτσι, εξελίχθηκε σε σπουδαία κωμικό, χωρίς να διστάσει να τσαλακώσει την εικόνα της επιθυμητής γυναίκας για να προσφέρει γέλιο στις αμέτρητες ταινίες της.

Υπηρέτησε με μεγάλη συνέπεια κωμικούς και δραματικούς ρόλους, καθώς και το ξεχωριστό είδος του ελληνικού μιούζικαλ που δημιούργησε ο Γιάννης Δαλιανίδης. Όμως παράλληλα έπαιξε στο θέατρο σε σημαντικές παραστάσεις, από την “Όμορφη Πόλη” του Μίκη Θεοδωράκη και του Μιχάλη Κακογιάννη, μέχρι το “Καμπαρέ” του Αλέξη Σολομού, ξεδιπλώνοντας το ταλέντο της σε ένα μεγάλο εύρος ρόλων.

Ήταν μία γυναίκα που χαρακτήριζαν ο αυθορμητισμός, η αμεσότητα, η ευθύτητα. Η παρουσία της μάς χάρισε και θα συνεχίσει να μάς προσφέρει χαρά, ομορφιά, γέλιο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους πολλούς φίλους της».

Μάρθα Καραγιάννη.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ανέφερε ότι «η Μάρθα Καραγιάννη ήταν η προσωποποίηση του ελληνικού κινηματογραφικού μιούζικαλ της δεκαετίας του ’60, ενώ, έντονο ήταν το αποτύπωμά της και στο θέατρο, όπου ήταν παρούσα για περισσότερα από πενήντα χρόνια.

Κινηματογραφικό είδωλο, ιδιαίτερα δημοφιλής και διαχρονικό αντικείμενο του πόθου, είχε τη διορατικότητα να επενδύσει στο ταλέντο της. “Χρόνια τώρα περιμένω πώς και πώς να μεγαλώσω, να πάψω νά ‘μαι όμορφη, να έρθει η στιγμή να κάνω άλλα πράγματα”, είχε πει· και έκανε πολλά. Συλλυπητήρια στους πολυάριθμους φίλους της».

Το συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

«Ηθοποιός με πολύπλευρο ταλέντο, καθώς τραγουδούσε και χόρευε μοναδικά, έγραψε τη δική της ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο», επεσήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ για την απώλεια της Μάρθας Καραγιάννη.

«Η Μάρθα Καραγιάννη, για τον πολύ κόσμο, συνδέθηκε με τις έννοιες της ξεγνοιασιάς και της αιώνιας νεανικότητας. Μέσα από τις λαϊκές και ευρέως αγαπητές ταινίες της Φίνος Φιλμ, με βασικό σκηνοθέτη τον Γιάννη Δαλιανίδη, αποθεώθηκε από μία ολόκληρη γενιά κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, ενώ και οι μετέπειτα γενιές τη γνώρισαν, μέσα από τις ίδιες ταινίες, χρόνια μετά, κατά την προβολή τους στην ελληνική τηλεόραση. Θερμά συλλυπητήρια στους φίλους και τους συναδέλφους της».

Το συλλυπητήριο μήνυμα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για την απώλεια της Μάρθας Καραγιάννη

«Η Μάρθα Καραγιάννη άφησε το ιδιαίτερο αποτύπωμά της, στη χρυσή εποχή” του ελληνικού κινηματογράφου τις δεκαετίες του ’50 και του ’60· έπλασε με το υποκριτικό της ταλέντο ιδιαίτερους κινηματογραφικούς και θεατρικούς χαρακτήρες, ενώ, έκανε το μιούζικαλ, δημοφιλές στο ευρύ κοινό, το οποίο την κατέταξε στους αγαπημένους του πρωταγωνιστές. Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, στους οικείους της», επισημάνθηκε στην ανακοίνωση.

Το μήνυμα του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ αποχαιρετά τη Μάρθα Καραγιάννη, η οποία συνέδεσε το όνομά της με τη «λαμπερή» εποχή του «παλιού» ελληνικού κινηματογράφου.

«Ποντιακής καταγωγής, γεννημένη στην Αθήνα και μεγαλώνοντας στο Κερατσίνι, η Μάρθα Καραγιάννη έδωσε “ζωή” στις μικροχαρές, τις μικρολύπες, τα μικρά όνειρα χιλιάδων λαϊκών ανθρώπων, που έψαχναν στην κινηματογραφική οθόνη μία διέξοδο, μία –έστω φευγαλέα– ανάσα, μία ανάπαυλα από την καθημερινή, σκληρή πραγματικότητα, μία επιβεβαίωση ότι ο μόχθος και η τιμιότητα, στο τέλος αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται ηθικά. Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της».

Μάρθα Καραγιάννη.

Διαβάστε ακόμη: