Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ξεκίνησε με ένταση.

Αρχικά, τα μέλη της αντιπολίτευσης έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας, με τον Χρήστο Κέλλα να εξηγεί ότι δεν μπορεί να το αποφανθεί αυτό η επιτροπή.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, πήρε τον λόγο, εξηγώντας ότι κορυφαίοι συνταγματολόγοι έχουν τοποθετηθεί υπέρ του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας.

«Το νομοσχέδιο έχει μια ενιαία φιλοσοφία που το διέπει με την αύξηση εκπαιδευτικών ευκαιριών και πώς θα φέρουμε πίσω Έλληνες φοιτητές και πώς θα απευθυνθούμε στην ακαδημαϊκή διασπορά. Σκοπός είναι να γίνει η Ελλάδα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Και πρόσθεσε: «Μείναμε σε ιδεοληπτικό οριτζινιλασμό», μιλώντας για τα ιδιωτικά ξενόγλωσσα ΑΕΙ. Όπως είπε, ήδη το έχουμε. «Να βάλουμε εθνικά κυρίαρχους κανόνες, πρέπει να ρυθμιστεί αυτό το Ελ Ντοράντο», συμπλήρωσε.

Ακόμη, ο υπουργός Παιδείας εξήγησε η εποπτεία που θα ασκείται θα γίνεται με αυστηρούς όρους, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα με πλήρη απαγόρευση της δυνατότητας αυτής».

Μάλιστα, αναφέρθηκε στη γέννηση και στην επανάληψη του άρθρου 16, υπενθυμίζοντας ότι προήλθε από τη Χούντα.

Επιπλέον, ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε ότι οι σχολές θα είναι μη κερδοσκοπικά ιδρύματα και θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία και αν παρατηρηθεί παραβίαση, τότε θα αφαιρείται η άδεια. Θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία από την ανεξάρτητη αρχή ανώτατης εκπαίδευσης. Μάλιστα, θα προβλέπονται και υποτροφίες και υποχρέωση έρευνας η οποία θα αξιολογείται. Επίσης, η εισαγωγή γίνεται με βαθμολογικά κριτήρια και κάποιος με βαθμό 8 δεν θα μπορεί να εισάγεται, όταν χρειάζεται 18.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στα δημόσια πανεπιστήμια λέγοντας ότι από τα 206 άρθρα του νομοσχεδίου, 176 αφορούν την αναβάθμιση του. Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αναβαθμίζει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο αλλά και το ΕΑΠ, το οποίο αυτονομείται από το υπουργείο Παιδείας.

Ο κ. Πιερρακάκης κατέληξε εξηγώντας ότι αν ξεπεραστούν ταμπού και ιδεοληψίες τότε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα δράσει ευεργετικά για τη χώρα μας καθώς θα αυξήσει εκπαιδευτικές ευκαιρίες και θα επαναπατρίσει χιλιάδες Έλληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό. «Η χώρα μας πρέπει να δώσει απαντήσεις στις μεγάλες ιδέες και αλλαγές που έρχονται, στο τέλος τής ημέρας ή σχεδιάζεις το μέλλον ή το υφίστασαι, και εμείς τα τελευταία χρόνια το υφιστάμεθα, ήρθε η ώρα να σχεδιάσουμε το μέλλον μας».

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 6 Μαρτίου μήνα και να ψηφιστεί την επομένη, αν, όμως, χρειαστεί η συζήτηση και η ψήφιση θα επεκταθεί έως και τις 8 Μαρτίου. Οι επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής είναι προγραμματισμένες για την Πέμπτη, Παρασκευή και Δευτέρα η τελευταία ανάγνωση.

Διαβάστε ακόμη: